“Substantielt løft” af Forsvaret bliver på under 2,5 milliarder

Regeringen afsætter i alt 2,5 milliarder kroner til “substantielt løft” af forsvar, politi og kriminalforsorg.

Truslen fra Rusland og risikoen for cyberangreb mod danske virksomheder og myndigheder er så alvorlig, at Forsvaret skal have et “substantielt løft” i det kommende forsvarsforlig.

Sådan har det flere gange lydt fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og målsætningen er også skrevet ind i VLAK-regeringens regeringsgrundlag.

Opdateret kl 13:30:

Claus Hjort: Ro på – der kommer flere penge

Hidtil har regeringen dog ikke ønsket at fortælle, hvor meget et “substantielt løft” er eller hvor tæt man kan komme på Natos målsætning om at bruge to procent af BNP på forsvaret. 

I regeringens udspil til finanslov, som præsenteres torsdag, kommer regeringen dog lidt nærmere. Pengene til et nyt forsvarsforlig skal nemlig tages ud af den såkaldte forhandlingsreserve i finansloven.

Reserven er den pose penge, som regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti frit kan forhandle om fordelingen af uden at skulle finde besparelser andre steder.

I år er forhandlingsreserven på 2,5 milliarder kroner årligt i perioden fra 2018 til 2021. Det er med andre ord inden for dette beløb, at forsvaret skal have løftet det årlige budget på 21 milliarder kroner.

Beløbet må dog ventes at blive mindre end 2,5 milliarder kroner, hvis parterne kun vælger at hente penge fra reserven. 

Regeringen gør det nemlig klart i udspillet til finanslov, at man ikke har tænkt sig at bruge hele reserven på forsvaret.

De 2,5 milliarder kroner skal ifølge regeringen disponeres til “højt prioriterede temaer i forhandlingerne om finansloven for 2018”.

Pengene til et nyt forsvarsforlig skal tages ud af den såkaldte forhandlingsreserve i finansloven.

Regeringen har på forhånd en lang række emner, som man mener, pengene bør gå til: 

– Regeringen vil søge tilslutning til, at der ud af forhandlingsreserven prioriteres midler til en styrkelse af politiet i forbindelse med midtvejsevalueringen af flerårsaftalen for politiet samt en ny flerårsaftale for kriminalforsorgen, hedder det blandt andet i udspillet til finanslov.

– Regeringen vil endvidere søge tilslutning til, at forhandlingsreserven udmøntes til højt prioriterede områder, blandt andet ordnede forhold på arbejdsmarkedet samt investeringer i danskernes tryghed og sikkerhed, herunder et nyt forsvarsforlig, hedder det videre.

Når forhandlingerne går i gang kan der dog blive ændret markant på, hvor mange penge der går til forsvar og politi. 

Dansk Folkeparti ventes eksempelvis at presse regeringens ønske om skattelettelser for 23 milliarder kroner markant længere ned.

Nogle af de penge kan så gå til andre af Dansk Folkepartis prioriteter som eksempelvis mere forsvar, mere politi, bedre sygehusbehandling og ældrepleje.

/ritzau/

Skrevet af KrigerenDK

53 kommentarer

Skriv et svar
  • som i reserven, føler man virkeligt med det faste personel som har ringe vilkår..når man selv er inde er der skåret så meget at det næsten er latterligt specielt uddannelsesmidler-udrustning og at en del aktiviteter skal stoppe tidligt ellers er der ikke penge til dig. For 3 år siden skulle vi vente med vore løn i over 3 måneder..fordi vi skulle til et nyt regnskabsår før der var lønkroner…..

 1. Et stort farvel til det danske forsvar , utroligt at man bliver ved med at finde evnesvage og middelmådige til at drive forsvaret ad h…… til , forstår godt hvis Nato ikke vil hjælpe i fremtiden ..!!

 2. Forsvaret hører ind under Kongeloven (Majestæten er chef). Man diskuterer jo også forlængelse af værnepligten, men man må jo ikke pille ved Kongeloven, der hører sammen med DRG?

  • Ja og vi har fortjent det. Vores politiker bliver ved med at skær ned på forsvaret, snart er det en saga blåt. Men politikerne vil vel stadig påstå at vi er beskyttet. Fordi vi er med i EU og NATO.

 3. Så det højest mulige substantielle løft bliver 200 millioner kroner mindre end det beløb vi blev pålagt at spare sidst (2.7mia)?!?!? Foruden de 600 millioner vi skal spare på det operative område? Det er fandme politiker løfter når de er værst.

 4. Det er ikke kun politikere der er ligeglad med forsvaret, det er den helt almindelig Hr og Fru dansker også, de forstår ikke at forsvaret skal bruge alle de penge, de får jo ikke noget for dem, andet end krige i udlandet, som rager dem en papand, så politikerne handler udfra hvad hr og fru Danmark vil have.
  Så er der os, de få tilbage til at løse de mange opgaver som ikke bliver sparet væk.
  Det er sgu sørgeligt!

 5. Og hvis man lige læser artiklen er det ikke 2,5 Mia til forsvaret. Det er en pulje som også politiet og kriminalforsorgen skal trække fra. Og lur mig om ikke politiet får vristet mindst 1 mia ud af politikkerne. Så er puljen lige pludselig substantielt mindre

 6. sparer 2.7 mia, tilføjer max 2 mia.? det kan vist ikke kaldes substantielt løft. Nosseløst af regeringen… Lad så bare Putin eller andre despoter overtage landet, folket er ikke værd at forsvare alligevel kan man forstå. Vi er alligevel en nation af svagpissere og slapsvanse

 7. Det var så hvad der kunne blive til Forsvaret i konkurrence med skattefri mobiltelefoner, billigere biler og skattelettelser til folket. I sandhed ikke en prioritering af vores sikkerhed. Elendige regering.

 8. Fjerner en mia, og tilfører 2….netto…1…. der er langt til 2 % af BNP og endnu længere til et troværdigt forsvar…. men der er jo heller ikke stemmer i at give forsvaret penge, med mindre landet udsættes for et alvorligt terrorangreb, eller russerne bliver en større synlig trussel….eller naturligvis hvis LLR vil være Nato-generalsekretær….

 9. Var der ikke noget med 2% af BNP, som udgør medlemskontingentet af NATO???
  Spar på ulandsbistand og migrantimporten, så vil Danmark atter få et ordentligt forsvar istedet for den milits vi har nøjedes med i alt for lang tid!!!!

 10. 23 Milliarder i skattelettelser på store biler og storebælt, alt i mens vi svigter vores forpligtelser overfor NATO, vores hospitalspersonale skriger på hjælp og universiteterne lukker uddannelser.

  “Men vi bliver alle rigere af skattelettelser.”

 11. Det er virkelig flovt at de kun sidder og bestemmer fordi de er for evnesvage til et arbejde i den private sektor de bruger kun hovedet til at holde afstanden mellem ørerne

 12. Ganske utilstrækkelig, er bange for den gode Jarlov ikke kan rokke ved Hjortens beslutning.
  Han er jo gammel finansminister, så det vil helt klart skinne igennem.
  Vil gerne fremhæve chefen ved JDR. Bjarne Højgård Jensen, det er da en chef der siger sin mening,
  over for det politiske dj øffer vælde. Det har han præsteret nu igennem ca. et par år. Tak for det!
  Men alle lederne i forsvaret må holde sammen, selvom det kan have konsekvenser.
  Det kan jo nemt gå med dem. som det gik med Oberst Møller.
  Hilsen en gammel 49’er Husk FORTES FORTUNA JUVAT.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0