Specialoperationskommandoen placeres i Aalborg – stik imod forsvarchefens anbefaling

Jægerkorpset Foto: HOK

Forsvarschefens militærfaglige anbefalinger i forhold til placeringen af den nye Specialoperationskommando, bliver tilsidesat til fordel for “geografiske balance på landsplan”, som er et af de politiske argumenter for placeringen.

Det er politisk besluttet, at Danmark skal have en værnsfælles operativ kommando og en specialoperationskommando. Og i aftalen om ny organisering af Forsvaret fra den 10. april, blev det besluttet at placere specialoperationskommandoen i Aalborg, hvilket er stik imod forsvarschefens anbefaling, der meget klart peger på København.

Vi har fået aktindsigt i den 80 siders lange analyse og anbefaling vedr. placeringen af den nye specialoperationskommando. Ud fra det dokument, var der to muligheder i forhold til placeringen: København eller Aalborg.

“Med baggrund i en samlet helhedsvurdering er det arbejdsgruppens anbefaling at fastholde Jægerkorpset og Frømandskorpset på nuværende lokationer og placere Specialoperationskommandoen i København.”

Lene Espersen forklarer til krigeren.dk, at valget er faldet på Aalborg fordi – citat »da der var en del geografiske skævvridninger i forbindelse med tidligere beslutninger, blev der i denne sidste aftale lavet nogle omrokeringer, så den geografiske balance på landsplan er blevet mere ligelig Ud fra en samlet betragtning – herunder at mange væsentlige kapaciteter, inkl. enablers er meget tæt på, så blev Aalborg valgt. Ikke mindst det, at kommandoen placeres tæt på SOF miljøet (Jægerkorpset red.)  var vigtigt, men også den geografiske nærhed til  lufthavn, air-transport, sanitet, osv spillede ind«, fortæller Lene Espersen.

”Specialoperationskommandoens fokus på de strategiske udfordringer kræver, at de strategiske hovedkvarterer (ministerier, Forsvarskommandoen og Forsvarets Efterretningstjeneste) har forståelse for og indsigt i, hvorledes specialoperationskapaciteten kan understøtte dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. En gennemførelse af sensitive operationer kræver tillidsfulde samarbejdsrelationer mellem Specialoperationskommandoen og de strategiske beslutningstagere. En placering af Specialoperationskommandoen væk fra det strategiske miljø, vil gøre vilkårene for den strategiske opgaveløsning mindre optimale.” står der i analysen i forhold til valget af København.

Den amerikanske specialoperationskommando enig med forsvarschefen
Ovenstående overvejelser understøttes af bl.a. NATO Special Operations Headquarters, strategiske partnere og deres ambassader samt vore nordiske naboer.
I Norge og Sverige er der etableret en organisation svarende til en specialoperationskommando. I begge tilfælde er disse specialoperationskommandoer placeret i hovedstæderne, tæt på de strategiske beslutningstagere, efterretningstjenesterne og ambassader.

Under Forsvarschefens besøg ved den amerikanske specialoperationskommando i Tampa, Florida i november 2013 blev det fra amerikansk side – på grundlag af egne erfaringer påpeget, at man bør placere en specialoperationskommando tæt på den strategiske ledelse.
Tilsvarende anbefaling er fremkommet under Specialoperationselementets seneste besøg ved Special Operations Command Europe.

Distance til Frømandskorpset
»Placeringen i Aalborg gør, at man kommer tæt på det ene af de to korps, hvilket til dels er en styrke Imidlertid kommer man væk fra den politiske og militære ledelse. Placeringen ved et af de to korps åbner for en splid imellem de to korps.«, lyder det fra forsker ved Center for Militære Studier, Lars Bangert Struwe.

Det samme står i analysen omkring plus-siden ved placering i Aalborg:
 ”Placering af Specialoperationskommandoen på Flyvestation Aalborg medfører operative og taktiske fordele i samarbejdet med det ene af de to danske specialoperationskorps, idet fx trænings- og øvelsesaktiviteter eller konkrete operationer mv. kan koordineres direkte.”
Et af de argumenter der er “købt” af politikerne, og som altså kan give skævvridninger i forhold til  de to korps, idet man fremhæver Jægerkorpset frem for Frømandskorpset. Det kunne også være undgået hvis man havde placeret specialoperationskommandoen væk fra de to korps.

– Det er meget afgørende, at vi i den videre fase sikrer at Frømandskorpsets ejerskab og forankring til SOCOM sikres –  ikke mindst når vi for, at forhindre kompetence tab har besluttet af de to SOF kapaciteter forbliver fysisk hvor de er i dag”, fortæller Lene Espersen til krigeren.dk.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. ufatteligt at høre så ignorante ens landsmænd er. det er ikke en debat om Jylland vs sjælland. eller nordtyskland mod sverige eller hvad der ellers er af tomhjernet pis. et land et forsvar fat det dog og måske politikkernes ynkelige forsøg på at opveje skævvridningen af jobs i dk.

 2. Danmark er ikke stort nok til at vi spreder det hele over hele landet. Lad os være logiske. Hvor er det bedste sted at placere hæren? Det er samlet et sted, hvor alle enheder kan træne sammen. Og hvor er det mon?

  Hvor er det bedst at placere flåden? Det er samlet er sted. Og hvor er det mon? Tja et sted der er logisk for flådens fremtidige opgaver.

  Og det samme kan siges om Flyvevåbnet.

  Og når vi samler tingene, så behøver man som tjenestegørende heller ikke tænke på hvor man skal bo i sin tid i forsvaret. Det behøver kun at være et sted. Ikke noget med at blive flyttet over hele landet.

  Og hvem skal vedblive med at være spredt??? Hjemmeværnet… ;-)

  mvh
  Per

 3. Pip, må en lille forsagt FYNBO sparke en lille fodnote ind i debatten. Bare der dog ikke udbryder borgerkrig mellem Jyder og Sjællander i denne tråd. Kære venner vi (Fynske Livregiment) har været øvelsen igennem. Sjældent har jeg i mine over 35 år aldrig oplevet noget lignende. Det var plat, useriøst, ufagligt, uigennemtænkt ja hele registret var der. Det der dengang (og til stadighed) undre mig at der ikke var langt mere mediedækning, for hvis medierne var gået i dybden med det forlig der betød fjernelsen af et af vore respekterende Infanteriregiment, så ville de have slået korset tegn for sig. Nej det der er galt og som de sa….politikere benytter sig af er; at vi ikke i stedet for at slås indbyrdes, støtter op om hinanden (at vi så også på Fyn dengang havde landets mest lalleglade forsvarspolitikere gjorde det næppe bedre).

 4. Helt seriøst hvad ved Lene Espersen om specialstyrker og forsvaret? Vi taler om kvinden der tissede ned af sig selv da en rygsæks turist blev stukket ned med en kniv og så lavede hun en dårligt gennemtænkt kniv lov, samme kvinde fik også ødelagt politiet med sin fuldstændigt ugennemtænkte og unødvendige reform. Hun er kendt for panik løsninger og ugennemtænkte tiltag. Kunne hun og de andre fjolser på borgen ikke bare holde kæft og så lade forsvarschefen passe sit arbejde? Mon ikke han ved bare lidt mere om forsvaret end de middelmådige djøffer og kanikke politterne der hærger landet fra borgen.

 5. De ligger godt nok og det har da ingen praktisk betydning i disse EDB tider, der hvor de er har de det de skal bruge, der er jo ikke skyde og øvelses terræn i Hovedstaden og som nogen skriver, støj og miljøet? – Nej spar de penge, alt for meget er flyttet og har ikke været til det bedre for dem som er i det! – Så prøv lyt til brugeren, dem er er der hver dag!

 6. Øhh kan jyderne ikke få nok. Er der snart ingen grænser for deres griskhed hvad angår arbejdspladser. De fik smadret hele danilog og fik det flyttet Jylland. Som en kollega sagde. Det hedder ikke mere det danske forsvar. Det hedder det jyske forsvar. Det her er fuldstændig gak. Det handler kun om at de enkelte medlemmer af folketinget kun tænker på deres eget mandat.

 7. Ulempen – eller er det en fordel? – ved at flytte specialoperationskommandoen til Jylland, er, at chefen kommer geografisk for langt væk fra det politiske beslutningsniveau.
  Og ikke mindst for langt væk fra den uformelle snak på gangene og de toiletter, hvor de store beslutninger træffes.
  Men på den anden side, der er jo alligevel ingen politikere eller DJØF’ere, der lytter til militærfaglig ekspertise…

  • Men John……….alle top cheferne kommer jo også til sidder langt væk fra deres kommandoer men tæt på departementet……….
   Det her er sognerådspolitik og har INTET at gøre med forsvarets behov. Undre mig over at en K bekymring for et muligt kompetencetab pludselig er vigtig. Det har ikke været tilfældet I nogen andre sammenhænge.

 8. En god beslutning – for hvordan ville man rekruttere personel til kommandoen, hvis den blev placeret i hovedstaden. Jeg mener at have hørt, at den skal bestå af omkring 60 M/K, og skal det være personel med specialviden om specialoperationsstyrker, må de hovedsageligt hentes enten hos Jægerkorpset eller hos Frømandskorpset. Med en placering i Aalborg burde det ikke være svært at rekruttere fra Jægerkorpset, mens det kan blive sværere fra Frømandskorpset.

 9. Man har en kasserne stående tom i Sønderborg. Passer lige til en specialstyrke hvor så få som muligt skal kende deres dagligdag m m. Afstanden har intet at sige og så ville der være en enhed placeret i grænselandet igen. Stor positiv symbolsk værdi for landsdelen.

 10. Uden at tage stilling til placeringen af specialkommandoen, vil jeg i al ydmyghed konstaterer at det er pænt skuffende at læse så mange negativt ladet indlæg, der ikke handler om placeringen, men om københavnere kontra jyder. Jeg er sikker på at de fleste, der har skrevet her, har eller er i Forsvaret og når alt kommer til alt, så er vi vel “brothers in arms” uanset hvor vi kommer fra i DNK. Politikerne vil altid tage de ting de kan bruge i det politiske spil og som fremmer deres sag, faglighed har sjældent nogen stor plads der.

 11. Lene Espersen meler sin egen kage, og det har hun altid gjort. Nepotisme af værste skuffe, og Troels Lund Poulsen er ikke et hak bedre. Rekrutteringsgrundlaget er langt ringere oppe i det mørke Jylland, og det ved politikerne udemærket godt. Men de vælger deres eget liv, over sund fornuft. Så inden længe vil der lukke flere af Forsvarets etablissementer på Sjælland og rykke til Jylland hvis det står til politikerne i Forsvarsudvalget. Trods anbefalinger fra Forsvaret selv, mener politikerne noget andet. Men de har jo nok 66 punkter der bringer balance i regnskabet!

 12. jeg kan godt se forsvarschefen anbefaling vil være det bedste bud men lige som med alt andet så flytter vi sgu da bare GHR & LG til Jylland hov vi skal da også have flådestation Korsør med er der så snart mere Lene Espersen kan flytte til sin valg kreds HMMM nå ja vi glemte jo frømandskorpset ja det er vidst ved at være det ……. ingen sure opstød her fra men nu fik jeg da lidt luft igen

 13. Hvornår har nogen politikker nogensinde lyttet til den militærfaglige vurdering?
  Tá nu Forsvarschefen vurdering af hvilket kaserner mv. der med forsvarets øjne burde lukkes mv.
  Der vægtede man arbejdspladser i udkants Danmark højre inde på Borgen!

 14. Hvad er det nu man benævner seneste indlæg? den får sgu fuld skrue modstanderen benævnes med negative verber – Fagfolkene såkaldte eksperter harcelerer over vores såkaldte uvidenhed – tak for den sang – med vanlig omhu forsøger i at rage alt til jer. Lad os lige starte med MTB Sehested den skulle vi have haft til Marinemuseet i Aalborg – den stjal de sgu også. Strandet Hval – hvem var der først? trods mange skellet rester i Regnbuebyen skulle resterne også derover. Danefæ uanset fundsted skal også over i jeres gemmer trods dette at i har dem i tusindevis i forvejen. Nu har jeg fået nok – gå ad helvede til pis by.

  • Kære Per Ole Carlsson Ekstrøm. Måske er det ved at være på tide du kommer lidt ud i den friske luft. Der ude vil du forhåbentlig opleve en verden som også kan være venlig og smilende. Måske vil den også få dig til at opgive at være en gammel bitter mand. Når du så er kommet over din bitterhed ved ikke at have fået det som du gerne vil have det, så skulle du måske undersøge en enkelt gang mere hvad det er du kommentere på. I det her tilfælde er der ikke tale om, at flytte, hverken jægerkorpset eller frømandskorpset nogle steder hen. Men ene og alen tale om at der skal oprettes et fælles hovedkvarter for specielstyrkerne. Og den millitærfaglige vurdering var/er at det ville være bedst hvis den blev placeret i Københavns området. Men endnu engang vælger politikerne, at føre regional beskæftigelses politik med forsvarets ansatte.

  • Det var sgu en ordentlig svada – ud i den friske luft – sker hver dag- gammel og bitter aldrig i livet nyder alderdommen til fulde – ikke fået hvad du vil have – bestemmer selv ved egen indsats hvad jeg vil opnå- kommentere ind på – ok kan fornemme der er en person der gerne vil bestemme over andre – at læse indlæg afhænger af øjnene der ser – pus lige brillerne Hr. Henrik.

 15. Skulle vi ikke bare flytte det hele til øen? Så kan JDR træne bykamp i kbh :-D ville elske at se medierne bagefter.lol. Nej nej… Ikke træne i oksbøl.. Det er nedlagt..
  Regn lidt på hvad det koster i baser… Helikopterfaciliteter osv… Det kunne vi jo passende bruge værløse til… Så var vi andre fri for larmen og kan skrige på nedskæringer….

 16. Tak til beslutningstagerne- endnu en gang lykkedes det at bevare en enhed i det Jyske. Som vanligt troede de satans Københavnere at alt skal være inden for voldene. Frøerne dem byder vi også hjertens gerne velkomne til det Nordjyske. Frederikshavn huser jer gerne vi andre vil efter bedste evne byde jer og jeres familier hjertelig velkomne.