SAAB trækker Gripen ud af kampflykonkurrencen

Saab og den svenske regering mener, at Danmark allerede på forhånd har valgt det amerikanske F 35 fly. Sådan skriver Politiken i dag.

Saab og den svenske regering vil ifølge avisens kilder ikke komme med et endeligt tilbud, fordi de forventer, at amerikanske Lockheed Martin med deres F-35 vil løbe med ordren. Den danske regering stiller ikke de samme krav til Lockheed Martin om, at flyene skal produceres i samarbejde med danske underleverandører, og det er ifølge svenskerne et bevis for, at amerikanerne får særbehandling.

I dag klokken 12, er der frist for producenterne til at aflevere deres besvarelse af “Request for Binding Information” (RBI) til forsvarsministeriet. I alt knap 1.000 A4-sider med i alt 950 spørgsmål om kandidaternes fly. Det er i dét dokument at svenskerne

LÆS OGSÅ : F-35 betjenes med stemmegenkendelse og touchskærme

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

»Når man skal gå ind i slutfasen af en så stor og vigtig aftale som denne, skal man vurdere, om der er en god chance for at vinde, ellers skal man ikke bruge de mange penge og kræfter, som det kræver at fortsætte deltagelsen. Og processen frem til nu får os til at tro, at vi ikke har en chance,« siger en anonym svensk kilde til Politiken.

»De to2 andre deltagere i konkurrencen ved godt, at de er ’underdogs’, men når Boeing og Eurofighter alligevel bliver ved, så skyldes det, at indsatsen for at være med i slutspurten trods alt er lille i forhold til den mulige gevinst ved at vinde i Danmark,« siger Jens Ringsmose – Center for War Studies ved Syddansk Universitet til Politiken.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

De tre kandidater der står tilbage er:

F/A-18E/F Super Hornet
F-35 Lightning II (Joint Strike Fighter)
Eurofighter Typhoon

LÆS OGSÅ : Danmarkshistoriens største våbenkøb genstartes igen

Eurofighter trak sig ud af konkurrencen tilbage i 2007, med samme begrundelse ; at den danske konkurrence var en skinmanøvre og en formalitet og at F-35 var valgt på forhånd.
De ændrede dog mening, og er med i kampen igen.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Det siger da sig selv at man ikke køber et fly, der ikke kan flyve på natobrændstof..

  Håber nu på Eurofighter.. hvis man skal have noget helt nyt.. Den er da operativ og kan meget af det samme som megadyre F-35 som stadig er under udvikling og som hver dag blivere dyrere og dyrere..

 2. JSF’eren er overhovedet ikke relevant lige nu. Måske om 20-30 år, men som verdensøkonomien ser ud lige nu og de lande vi er i krig med så har “stealth” ingen betydning. Med de penge der bliver brugt på JSF kunne vi jo passende have investeret i både F/A18E’erne OG nogle af de A-10’ere som det amerikanske flyvevåben skal af med.

 3. JSF’eren er overhovedet ikke relevant lige nu. Måske om 20-30 år, men som verdensøkonomien ser ud lige nu og de lande vi er i krig med så har “stealth” ingen betydning. Med de penge der bliver brugt på JSF kunne vi jo passende have investeret i både F/A18E’erne OG nogle af de A-10’ere som det amerikanske flyvevåben skal af med.

 4. Hvor godt bør et fly være for at smadre sandnegere? Kunne det ikke være sjov at reproducere tyske Skukaer fra 2 verdenskrig og lade dem freake ud over sirener inden bombenedslag? ;)

 5. der røg det bedste valg. Men ingen tvivl om at de har ret. det bliver helt sikkert F35 (som er for dyr og alt for kompliceret til vores behov), og vi skal være heldige hvis vi ender med at få mere end et dusin !
  Gripen er solgt til en hel del lande. Og den de tilbyder os er en fremtidig model, som stort set intet har til fælles med de nuværende modeller

 6. der røg det bedste valg. Men ingen tvivl om at de har ret. det bliver helt sikkert F35 (som er for dyr og alt for kompliceret til vores behov), og vi skal være heldige hvis vi ender med at få mere end et dusin !
  Gripen er solgt til en hel del lande. Og den de tilbyder os er en fremtidig model, som stort set intet har til fælles med de nuværende modeller

 7. F35 JSF er kun god for en ting og det er at den er dyr. Har der nogensinde eksisterer et fly der kan luft til luft og effektiv jord støtte. Svaret er og har altid været nej

 8. F18 Super Hornet helt klart…. Gennemtestet i krig, dækker dk’s behov fuldstændig ….. og så en ordentlig reservedels kontrakt, så vi ikke får en EH101 historie igen.

 9. F18?? det vil svare til at gå ud og købe en ford taunus når man skal købe bil, den er jo også gennemprøvet teknik..
  Gripen er jo ikke en salgssucces, og man kan kun gisne om hvorfor ;)

 10. hvis det endelig skal være amerikansk, så håber jeg da at der er hjerne aktivitet nok til at vælge F18 Hornet i stedet, det er trods alt et system der er testet og som derfor burde være fri for børnesygdomme.. F35 er nok det dummeste valg overhovedet..

 11. Spar for pokker de penge. Vi har ikke behov for milliardudgifter på nye jagerfly. Lad os om nødvendigt satse på transport fly eller helikoptere. Danmark er lille . De baltiske lande har heller ikke jagere siden vi tilsyneladende skulle støtte dem. Lad de store lande om at have jagere og lad os specialisere os i noget andet.

 12. Glæder mig til at se hvad skandale det bliver, hvis man ser på Merlin helikopteren. Desuden er chefen for at foretage valget, jo den samme som var chef for indkøbet i DSB’s IC4 tog

 13. Ingen i lille Danmark tør ikke at gå udenom USA. Tænkt hvis vores indflydelse blev svækket.
  Så den kamp om hvad fly de0 skulle Være er besluttet på forhånd. Ikke fordi det er de bedste fly. Men fordi det er USA. Men det kan gå hen og blive nogle dyre fly med uddannelse til piloter og mekaniker. Og hvad man i forvejen har problemer med at få reservedele derfra. Meget lang leverings tid..