S kalder til samråd: Svært at få arbejdsskadeerstatninger for soldater

2 ud af 77 soldater har fået tilkendt arbejdsskadeerstatning efter ny veteranpakke.

Flagdag 2010 - Arkivfoto: Krigeren.dk

Det er stadig alt for svært for PTSD-ramte veteraner at få arbejdsskadeerstatning. 

Det mener socialdemokraten Bjarne Laustsen, der kalder beskæftigelsesministeren og forsvarsministeren i dobbelt samråd. Det skriver DR P4 Midt & Vest.

– De her folk, der har været sendt ud, de skal have en ordentlig behandling, siger Bjarne Laustsen, der også er næstformand for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Sidste år var der nyt håb for PTSD-ramte soldater, der én gang havde fået afslag på en arbejdsskadeerstatning.

Veteranerne fik nemlig mulighed for at få et ekstra sæt lægeøjne på deres sag og få den vurderet på ny med en såkaldt second opinion.

– Man bør i højere grad tage de speciallægeerklæringer, som er kommet frem, i anvendelse, når man skal bedømme, om soldaternes sager kan blive genoptaget i stedet for de bare bliver afvist i dag, siger Bjarne Laustsen til DR P4 Midt & Vest.

Men i 77 sager har kun to fået medhold – resten er blevet afvist.

– Jeg vil gerne have ministrene til at forklare, hvad det er der skal til, for at vi kan hjælpe nogle flere veteraner og høre, om intentionen fra dengang er blevet opfyldt, siger Bjarne Lausten.

Udsigten til et samråd glæder den 45-årige veteran Jesper Tonsberg Nielsen fra Herning. Han lider af PTSD, og har to gange fået afslag på en arbejdsskadeerstatning.

– Jeg synes, det lyder helt fantastisk, for det, der var meningen med en second opinion, er jo ikke blevet ført ud i livet, siger han til DR P4 Midt & Vest.

Han håber derfor, at samrådet forandrer situationen.
– Jeg håber, der kommer noget positivt ud af det, for som det er nu, er second opinion en varm ballon, som giver falske forhåbninger til alle, siger Jesper Tonsberg Nielsen.

Krigsveteranernes mulighed for at få en second opinion på sager om arbejdsskadeerstatning var en del af regeringens veteranpakke, der blev indført i 2018.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Desværre gælder det jo ikke kun de sager der er afvist, det gælder også de sagde, hvir PTSD er anerkendt, men hvir man bare sørger for at give under 5% i mén, som svarer til en menisk, trods at det at man har førtidspension og 8 psykiater, læger, sygeplejerske og behandlere alle skriver det sammen, men hvor EN lægekonsulent hos AES (Arbejdsmarkedet Erhvervsforsikring) kan afvise dem alle. Også dem som de selv har valgt at sende veteranen ud til for udredning!
    Der er noget helt galt hos politikerne, Forsvaret og især AES, som der er en generel enighed imellem partier, at man ikke vil påtage sig den udgift det har, at vælge at sende danske soldater i krig. Det er snart valg og ked af at sige det …. socialdemokratiet har haft rig lejlighed til at hjælpe os veteran der lever livet på kanten med PTSD, til at hjælpe os og ALLE parier har svigtet.
    Jeg skal se en markant ændring i udførelse og lovgivning før jeg igen får tiltro det det system som har svigtet og efterladt os, veteraner med PTSD. Især Balkanveteransrns.