Regeringen slår fast: Hjemmeværnet bliver ikke bevæbnet

Frivillige i Hjemmeværnet vil udstyres med våben, når de sendes ud på farlige opgaver. Det afviser regeringen.

Regeringen vil ikke bevæbne Hjemmeværnet med tjenestevåben, selv om soldaterne skulle føle sig udsatte, når de deltager i opgaver, der kan betegnes som kritiske situationer.

Det slår retsordfører Preben Bang Henriksen (V) fast.

– Det er en politimæssig opgave at sørge for lov og orden her i landet. Det gælder i særdeleshed opgaver, der indebærer fare af enhver karakter.

– Hvis det er en farefuld opgave, er det ikke en opgave, Hjemmeværnet skal sættes ind på, så længe vi har politi til at klare opgaven, siger han.

Oberst Eigil Schjønning, der er chef Totalforsvarsregion Sjælland, har i Politiken udtrykt bekymring for, at hans folk bliver skydeskive for folk med onde hensigter.

Derfor vil han lade hjemmeværnsfolk bære tjenestevåben, hvilket bakkes op af Claus Lemming, der er formand for Hjemmeværnets Landsråd og selv frivillig.

Schønning påpeger, at hjemmeværnsfolk var ubevæbnede, da de hjalp bevæbnet politi med opgaver efter anslaget mod kulturhuset Krudttønden og synagogen i København i februar sidste år.

Preben Bang Henriksen vil ikke udtale sig om konkrete situationer. Men han har meget svært ved at se, at der skulle opstå en situation, hvor det er nødvendigt at bevæbne Hjemmeværnet.

– Det har jeg meget svært ved at forestille mig, det må jeg sige rent ud. Heldigvis har de situationer, vi har set, været situationer, som politiet kan håndtere.

– Hvis de føler sig mere udsat, er det andre midler, vi skal ty til. Så skal vi se på, hvilken typer opgaver det er, som de føler sig udsatte ved. Vi skal ikke sende en ubevæbnet hjemmeværnsmand ud til en farlig opgave, siger han.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Nu har jeg hørt en del om hjemmeværnets kompetencer i denne og de foregående tråde på krigeren. Blot for lige at sætte et par enkelte ting i perspektiv, så er der lidt guf i artiklen her:

  “Med to skud ramte en medicinpåvirket politimand sig selv i benet, men valgte trods sin tilstand alligevel selv at køre fra gerningsstedet.

  Skudepisoden fremgår af Rigspolitiets seneste oversigt over disciplinærsager, der netop er blevet offentliggjort efter årsskiftet. Oversigten dækker kalenderåret 2014, hvor i alt 92 sager blev indberettet og 61 sager afgjort med bøder, irettesættelser, advarsler eller i visse tilfælde afsked”.

  http://www.bt.dk/krimi/vilde-historier-fra-politiet-paavirket-betjent-skoed-sig-selv-i-benet-to-gange

 2. Oxfelt bør læse gamle aviser ; politiet kommer ikke på skydebanen som planlagt, deres våben kunne ikke skyde tilbage ud gennem en rude, osv. Og at kalde terror “en civil sag” bør foranledige til en narkotest af ham. Endvidere er mange i HJV tidligere soldater med en eller flere udsendelser bag sig og niveauet er højt hos de fleste enheder. Han kæmper for bevillinger og beføjelser, det er hans job, det kræver jo også en del at brække papskure ned på Christiania og holde fartkontrol. Jægerne og Frømandskorpset kan ikke være over det hele hele tiden med det kan hjemmeværnet, og Forsvaret er i øvrigt lige så hårdt ramt som politiet af besparelser og “virksomhedsmodellen” og andre lyksagligheder fra djøffere der tror verden opstod da de kom på universitetet (læs;universet) Jeg undlader at nævne politiet trak sig i Haderslev da de stod over for 8-12 “bøller”. Samme i esbjerg, Odense, Tingbjerg, Århus og andre steder hvor politiet ikke virker.

 3. De eneste der syntes det her er en god idé er da kun hjemmeværnsfolk og DF folk. Det afgøre ligesom sagen. Kommer landet i undtagelsetilstand kan vi diskutere det igen.

 4. Utroligt at se hvor naive folk er. Der har aldrig været tale om at indsætte alt hvad der kan kravle og gå i hjv.
  Ligeledes er det naivt at tro at personel i hjv ikke uddannes i konflikt håndtering. Faktisk står politiet netop for selv samme uddannelse.
  Igen, det er betroet personel der sendes ud til denne slags opgaver, altså folk som man har tillid til kan løfte opgaven. Ikke bare menig pølsehorn.
  Ligeledes bruges der lige så meget energi på at lære folk hvornår de IKKE skal skyde, som der bruges på at lære dem at betjene våbnet ordentligt.

  Og at høre idiotierne om at indsætte jægerkorpset eller bare almindelig stående styrke…. så har man ingen indsigt i hvad disse enheder er uddannet til.

  Det er træls at se politiets arrogance. Den er ikke kun set overfor hjv, men ligeledes også over for vagter og lignende. Jeg har prøvet at stå i begge uniformer og blive talt ned til af betjente, som troede de var guds gave til samfundet.
  Det er arrogant og usmageligt.

 5. Enhver hjemmeværnsmand bør nu i protest trække sig fra enhver opgaveløsning uanset hvilken type, indtil dette er på plads. Hvis de håndplukkede der skal bære våben på opgaver vurderes så ringe at de næsten er ligeså uegnede til våbenbetjening som politiet så bør de ikke løse nogen opgaver og derved trække sig fra ALT. Sandheden om de mange dygtige frivillige der stiller op hvergang uden at forvente nogen tak den er ingen tilsyneladende interesseret i.

 6. Igen igen ser man folk som ikke er i stand til at træffe beslutninger, også ender det ud med noget som på Ingen måder giver mening. HJV er lidt lige som den juicemaskine man har til at stå, men man får den ikke brugt! Hvilken er en skam, der står tusindvis af frivillige som er klar til at hjælpe, men man har ikke tiltro til dem på trods, at de ikke laver andet end at træne i at støtte politiet og samfundet! Den opgave som HJV udførte ved Krudttønden (som den ironiske nok hedder) kunne man lige så godt bruge en skolepatrulje til!

 7. Det gør jo nok, at vi vil tænke os meget grundigt om, når man for eftertiden bliver sendt ud på opgaver. Det værte sig back up til toldvæsenet (ja vi har jo set nordmænd bevæbnet forsvare deres hash og stoffer), og ikke mindst, politiet under skarpe situationer, som ved krudttønden, og når der skal standses mistænkelige køretøjer ved grænsen – nej tak til mere at agere skydeskive.

 8. Nu har jeg set på hvad der er blevet skrævet her inde om hjv. Og på hvor dårlige vi er. Jeg har været i hjv i snart mange år og været med til at finde jeres kærer når de er blevet væk og været med til at sende vores folk ud af landet for at hjælpe hæren. Og uddannelse af hæren når de har brug for det. Men selv om i syntes vi er nogen paphatte og er overflødige så stiller vi stadig op hvis i spøger om hjælp også selvom det er uden våben selv om de ander har det. For der er ikke andre der gør det i gør ikke.

 9. Jeg ved ikke hvad der galt med danske politikere men de tumler rundt . Hvis hjemmeværnsfolk ikke må forsvare sig vil man få den effekt at ingen gider at bruge tid på det for der alternativer nok. Man burde nok for at få forsvaret/politiet økonomi til hænge sammen tage en kamppause ved at lade være med at sende folk ud på misioner rundt om i verden og så konsentrerer sig om hvad der foregår herhjemme. Danmark nå ja er et land hvor utrygheden bliver mere og mere udtalt fordi borgerne føler sig svigtet.

 10. Nu blev jeg lige mindet om, hvorfor det var jeg forlod venstre efter 25 år som medlem her i år. Det var på grund af holdningen til forsvaret, herunder til Hjemmeværnet. Jeg mener, at det er en fatal brøler. Efterretningsmæssigt også, da man på forhånd har fraskrevet sig et asset.

  • Det er meget muligt at der bruges 2 milliarder på et hjemmeværnet. Men det 2 milliarder er givet ud til blandt andet at træne politiet så kan udføre deres arbejde bedre. Jeg har været i hjv side 14 og har trænet talrige betjente fordi de ikke kunne magte opgaver i at uddanne deres egen personel. Så hvis du gerne vil havde betjente der er ringer udruste, dårlig uddannet, så ja lad os da spar på landets sikkerhed

  • Kære lars jeg har hørt den sang rigtig mange gange, og istedet for at spilde så mange penge på noget som hører fortiden til. Så brug pengene på ting der giver mening. 2 milliarder på et hjv. Som absolut ingen beretigelse har mere, hjv blev oprettet efter 2 verdenskrig til at beskytte dansk territorie for bla sovjets invadering under den kolde krig. Den er overstået, og grundet vores regerings velvilje til gratis arbejdskraft i krise situationer eksistere hjv stadig. Beklager men din argumentation holder ikke, du burde betales for at fungere som uddanner af politiet. Og min holdning er stadig at de penge som hjv modtager, kan bruges langt bedre andre steder i vores samfund…..og jeg har forøvrigt også modtaget undervisning på politiskolen. Dog aldrig af hjv. Det var ikke nødvendigt

  • Det er altid fantastisk når nogen kan forudsige fremtiden, og derfor kender fremtidens sikkerhedspolitiske situation. Jeg er helt enig. Krig hører fortiden til. Der er snart fred i hele verden. Hæren er på 6000 mand. Det er rigeligt til hvis den sikkerhedspolitiske situation ændrer sig…

  • Ja ked af at sige det igen, men det er ikke weekendsoldater der er brug for. Og igen igen spild af skattekroner. Har vi brug for yderligere forsvarsstyrker, ja så er vi da stadig i nato. Og i netop nato, er reglerne bla. at beskytte medlemmerne mod netop fremmed magter i medlemslandene. Og med den dybeste respekt for vores drenge der er i krig eller har været det. Men vi lever altså trods alt i en verden hvor vi bruger flere resourser på krig og elendighed end vi bruger på at udrydde fattigdom. Og det er vel ikke den verden vi vil overlevere til vore børn og deres børn.

 11. Stop stop stop. hvad er argumentet i første omgang for at HJV skal være bevæbnet med sparkt, til eksempelvis Krudtønden? De opgaver HJV udfører her, kræver ikke hverken selvforsvar, og heller ikke sløret uniform. HI-VIS refleksvest og lygte ville være mere praktisk/anvendeligt. HJV er ikke indsat i disse opgaver i infanteri øjemed. Hvis man vurderer at de burde være bevæbnede, bør dette også gøre sig gældende for redningsmandskabet, ambulance folk, brandfolk, beredskabet m.v.( hvilket er dybt urealistisk. )

  • Hmmm. Politiet styrtede rundt med hjelm, vest og MP i området og legede felt, farlig. Hjemmeværnet stod vagt ved gerningsstedet iført blød uniform og hat. Mon de ikke har følt sig noget eksponeret. Hvis du ser på terroranslaget i Paris, så var det netop nogle trafikbetjente, der blev ofre for 2. runde. Selvom nogle synes at HJV er rimeligt tykhovedede, så standser det altså ikke en kugle.

  • Michael Christensen politiet var bevæbnede og iklædt til deres opgave. Det samme var den frivillige brandmand, ambulance folkene, koordinerende læge og HJV. Der er absolut intet belæg for at de skulle være bevæbnede.

   HJV er et fint værktøj til opgaver der kan støtte ved støtte uheld, katastrofer o.l. Men hvis man ikke har tiltro til at politiet kan stå for sikkerheden, og er utilfreds med at man som HJV får udleveret grøn uniform men ikke et skarpladt våben til opgaven må man sgu have lidt mere indsigt i det store billede, og forståelse for beredskabsstøtte. Skulle lokummet brænde på så kan der trækkes på både AKS, Jæger, Frøer og stående styrke fra forsvaret ( ja der findes QRF her også ) før HJV skal smide trafikvesten og iføres våben.

   Og begrundelsen: vi føler os eksponerede og usikre… der er et våben fanme ikke løsningen!!

   Lad det professionelle segment udføre det skarpe arbejde, og lad HJV udføre de opgaver de er indsat til og som de klarer til fingrespidserne.Michael Christensen

  • Det skal siges at jeg på intet tidspunkt har talt ned om HJV i mine udsagn, jeg er selv tidligere OKS-1 med 10 års tjeneste samt udsendelse bag mig, og med små 4 år inden for den beredskabsfaglige verden i civil. Derfor føler jeg at jeg kan stå inde for mine argumenter. Det éneste jeg har bedt om er et sagligt argument for en bevæbning i eksempelvis krudttønden. Den er desværre ikke kommet ? Jeg håber virkelig at eksempelvis Martin Jørgensen er bedre til at håndtere konflikter og eskalerede situationer bedre i en skarp situation. Tale og autoritet er altid første skridt til konflikthåndtering, hvis man ikke magter dette så skal man sgu ikke have et ladt våben mellem
   Hænderne, det er en ulykke der venter på at ske.

   HJV er et frivillig segment, alle der kom til støtte ved krudttønden gjorde dette af egen fri vilje, hvis man er nervøs for sikkerheden og piver over man ikke får et skarpt våben, så bliv hjemme. Men folk
   Tropper op, nogen gør det i en god sags tjeneste, andre tænder på blå blink og drama ( dette gælder alle grene også politiet ) men lad nu være med at ændre opgaven til noget den ikke er.

  • Rasmus Anker jeg har stået steder hvor man ikke har så meget som en stav og den nærmest betjent er mere end 5 min der fra,,, og vide at muligheden for der kommer en eller flere der har våben og vil ind er meget stor,,, nu siger du jo du var oks 1 og har været udsendt så må det da være på bade ferien i Kosovo du var,,,, for jeg kender sku ikke nogle af mine venner / kollager der vil ud uden våben i den slags sager,,,,, hvor det du kan er og løbe,,, hvis der er ovenhærgen fare for at der er mulighen for og blive angrebet med våben SKAL man kunne forsvare sig selv og de folk/civile der er omkring en ellers skel men ikke indsætte hjv eller total forsvaret for den sags skyld,,, du gik vel heller ikke ud uden våben da du var udsendt vel

  • Martin Jørgensen læs hvad jeg skriver: de opgaver HJV er indsat til kræver ikke våben. Nej jeg var i Afghanistan som infanterist, og der havde jeg naturligvis våben med fordi det krævede opgaven! Det gør den opgave HJV er indsat til ikke. Og lad være med at trække kortet med af HJV har været indsat i Afghanistan. Det var en BEV opgave og kan ikke sammenlignes med det vi lavede eller den opgave HJV løser inden for landets grænser.

 12. Tak for lort, HJV har ikke haft betjenings og afgivelsens fejle som politiet. POlitiet vil gerne aflastes, men vil ikke lade HJV kunne forsvare sig selv. DEr er nogen der kan betjene våben, så er det HJV og specielt dem der certificeres på den ene el anden måde. Der er trods alt PRO folk nogle steder i HJV, som netop søger opgaver i både ind og udland.

  Og hvem uddanner lige politiets skydeinstruktører. Og hvem klodser i både skydninger, betjeningen og skyder hinanden på skydebaner samt klodser i det i skarpe situationer. DET ER SKU EN OMMER POLITIFORBUND

  Så må politiet selv løfte opgaven. Det kan kun blive en sag mellem politiet og regeringen fremover.

  HJV skal sige nej tak til opgaver af denne slags, når der ingen støtte er

 13. Tja.. Ved ikke hvad jeg skal sige.. De fleste hvj er vel i teorien mere på skydebanen ind vores politibasser..Men jeg tænker at hvj skal finde ud af hvilke enheder der skal bruges til hvad. Så de folk der kommer ud og skal være bevæbnet, er vandt til at bruge en pistol.. Og er klar over hvordan der skal eskaleres.

 14. Jeg fatter ik hvorfor man ik tager og bruger de professionelle folk i kamptropper fra enten enten 1 eller 2 bataljon. De er stort set klar til opgaven resten er fin pudsning af soldaten til en specifik opgave. De er soldater hver eneste dag. Og de kan sagtens bevæbnes og gøre et fremragende stykke arbejde. Ligesom de nedkæmpet fjender i fjendeland eller ageret politimand på Balkan .

 15. Hmm gad vide hvad politiet så vil gøre næste gang 14 februar sker… Synes artiklen referere til at hjv ikke skal udsættes for fare og at det er politiets opg at sørge for alt der er fare ved og ikke kun det er indebære vb… Så er det pludselig en del opgaver hjv ikke må… fx flygtningelejrene, grænsen, terror m.m. Damn politiet får travlt.

  • Man kunne håbe at det blev særdeles svært at finde frivillige, der i fremtiden var villig til at stille op og hjælpe Politiet. Uanset om der er tale om højrisiko situationer, grænsekontrol, eftersøgninger eller simpel trafikregulering. Lad politiet løfte opgaverne selv.

   • Ja, lad politiet selv løse alt, hvad der bare fjernt minder om en farlig situation? Fx bombesprængning på Nørreport? Ingen hjemmeværnsfolk til afspærring, da terrorister til tider angriber i bølger, fx når hjælpere træder til. Bevogtning af et hus hvor der er fundet fx våben?
    Ingen hjemmeværnsfolk til afspærring, da terrorister ikke er rationelle mennesker, måske vil de prøve at bjærge noget af deres udstyr. Osv osv.