Personlig varmeregulering ved hjælp af tre-lagsprincippet

Af : Lennard G. Hansen

I de fleste taktiske situationer bliver kroppen typisk kølet ned, hvis dit tøj er fugtigt og vådt. Fugten kan komme indefra, hvis du sveder, eller udefra, hvis det f.eks. regner eller sner. Men du kan minimere risikoen for at blive våd og kold ved at sørge for at ventilere eller isolere kroppen. Det kræver blot, at du er påklædt efter tre-lagsprincippet.

Samtidig er det vigtigt at den taktiske beklædning du benytter dig af er med til at beskytte dig på kamppladsen. Her er de flammehæmmende egenskaber specielt vigtige. Personlig varmeregulering ved hjælp af tre-lagsprincippet

Inderste lag : Svedtransporterende
Det inderste lag har til opgave at transportere fugten væk fra kroppen. Her bruges en svedtransporterende t-shirt eller en undertrøje, som er lavet af et let og tyndt stof, og som er tætsiddende til kroppen. Stoffet må ikke være bomuld, da det binder fugt.

Uld er derimod et udmærket materiale, da det tilpasser sig kroppens temperatur, samtidig med at det også er svedtransporterende. Derudover har uld også den fordel, at du ikke kommer til at lugte af sved på samme måde, som hvis du bruger syntetiske materialer. Men uld kradser, svedtransportere ikke så godt og er længe om at tørre. De syntetiske materialer kradser ikke, samtidig med, at de tørrer og svedtransporterer langt hurtigere end uld.

Problemet med de fleste syntetiske materialer er at de lugter, og at urenheder hurtigt opstår i fibrene. Det er dog i dag muligt at kombinere det bedste fra de to verdener, ved hjælp af en speciel sammensætning af fibre, her i blandt sølvfibre. Med denne teknologi er det nu muligt både at varmeregulere, svedtransportere og fjerne lugt, samtidig med at det selvfølgelig ikke kradser mod huden, men føles som tyndt bomuld uden at være det.

Mellemste lag : Isolerende
Som mellemste lag skal du bruge en kampskjorte. En langærmet trøje i et kraftigere materiale, som virker isolerende. Trøjen skal have en høj hals, samt en lang lynlås i kraven for at kunne regulere varmen bedst muligt.

Når pulsen stiger bliver halsen og forsiden af brystet varmt, og du køler hurtigere, hvis du blotter så meget så muligt. Mellemlaget holder på den luft, der skal holde dig varm og tør. Jo koldere det er, desto tykkere skal mellemlaget være. Og jo hårdere du arbejder, og jo mere varme du producerer, desto tyndere skal det mellemste lag være.

Der er ingen grund til at have et svedabsorberende lag, da det ikke har noget formål. Enten skal du helt af med fugten, eller også skal du regulere din påklædning, inden du begynder på aktiviteter, som du kommer til at svede af.

Således undgår du at miste mere væske end nødvendigt for at køle kroppen af. Ved at benytte mere avanceret stoffer, som f.eks. Advanced Protective Fabric, i stedet for bomuld, undgår du også, at fibrene suger væske, svulmer op og øger kondensen yderligere.

Vær opmærksom på, at eksperter tidligere mente, at det mellemste lag skulle være sved absorberende, hvilket ikke er korrekt. Det kan, som beskrevet, sagtens lade sig gøre at komme helt af med fugten.

Yderste lag : Beskyttende, vind og vand –tæt
Det yderste lags primære opgave er at beskytte dig mod vejr og vind. Men samtidig skal du have mulighed for at regulere varmen, så det ikke kommer til at virke som et drivhus. Jakken skal derfor stadig være svedtransporterende, og have en god ventilation i form af eksempelvis lynlåse under armene.

Et godt valg vil være en skaljakke, som er vind- og vandtæt, åndbar, slidstærk og kan benyttes hele året. Det er en meget fleksibel jakke, som er ideel til tre-lagsprincippet, da den ikke har noget for.

Nedenstående eksempel illustrerer, hvordan du kan bruge tre-lagsprincippet til at justere din beklædning efter vejrforhold og aktivitetsniveau.
Et godt eksempel :
Forstil dig en december dag i green zone (Afghanistan). Du skal på kamppatrulje med din enhed. I tager af sted før mørkets frembrud, og der er derfor stadig minus grader i dalen. Du har alle tre lag på, og lynlåsen lynet helt op.

Patruljen går i hurtigt tempo gennem et svært fremkommeligt terræn samtidig med, at solen er ved at stå op. Det er stadig ret koldt, men din kropstemperatur stiger. Du lyner din lynlås i kraven, og under ærmerne, op for at komme af med noget af din krops varme.

Ved middagstid når I frem til FLET’en (Forward Line of Enemy Troops), hvor I gør klar til angrebet. Du ved nu, at du kommer til at svede under angrebet, og tager derfor det isolerende lag af. Herefter har du kun et tyndt svedtransporterende og hurtigttørrende lag, der samtidig bør yde en beskyttelse mod flash burn ved eksplosioner.

I gennemfører et vellykket angreb, og allerede under reorganiseringen begynder du at være tør inderst på kroppen. Mens I venter på at trække jer tilbage til jeres FOB (Forward Operation Base), lukker du det yderste lag, før du køler for meget ned. I FOB’en kan du afmontere din udrustning, og tage dit mellemlag på igen, uden på dit allerede tørre inderlag.

Ekstrem varmeregulering
Opereres der I ørkenområder med høj varme er combat Shirt’en det perfekte valg. Da du her har brug for at komme af med meget varme og sved, samtidig med at du har brug for den bedste beskyttelse mod eksplosioner og miljøet du kæmper i.

Det er typisk en t-shirt med lange slørede ærmer kombineret men en torso-del der er fremstillet af tyndt stof.

På combat shirten er det stadig vigtigt med en kvalitets lynlås, som gør det nemt for dig at temperaturregulere, samt få torsodelen til at sidde tættere.

Er der indbygget net i combat shirten øges temperaturreguleringen yderligere. Dette løfter body amouren væk fra din hud, og transporterer sveden væk fra kroppen. Nettet gør berøringsfladen med din hud meget lille, hvilket skaber mulighed for ventilation under dine plader.

Taktisk flammehæmmende beklædning
På internationale missioner er det vigtigt at kunne beskytte sig selv mod eksplosioner, stikflammer samt kraftig varme. IED’er, miner og andre eksplosioner kan give forbrændinger for resten af livet, og i værste tilfælde koste døden.

Derfor er det udover de varmeregulerende, svedtransporterende og antimikrobielle egenskaber vigtigt at den taktiske beklædning er fremstillet af naturligt flammehæmmende fibre. Det må ikke smelte eller dryppe, når det bliver udsat for eksplosioner, stikflammer eller kraftig varme.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *