Marcus Knuth – Økonom, soldat og diplomat

Det er ikke hver dag man støder på en politiker, hvor person beskrivelsen blandt andet indeholder ordet : soldat. Men sådan er det for Marcus Knuth, der stiller op som kandidat til Europa-Parlamentet for Venstre, som “Økonom, soldat og diplomat”.

I 2008 var han CIMIC-officer i patruljebaserne Sandford og Armadillo i Afghanistan. Han har gået utallige patruljer, og mistet gode venner. Af de otte mand i Sandford overlevede de tre ikke, og Marcus Knuth var selv tæt på nogle gange.
Efter sin udsendelse, blev han ansat i udenrigsministeriet som dansk diplomat i Kabul.
I alt blev det til tre år i Afghanistan, som han har beskrevet i sin nye bog ‘Soldat og Diplomat’ udgivet på Forlaget Gyldendal. En bog Uffe Ellemann-Jensen har kaldt “Nok den bedste bog jeg har læst, om den danske indsats i Afghanistan”.

Og nu håber Marcus Knuth at få en plads i Europa-Parlamentet, hvor han kan bidrage med hans viden og praktiske erfaringer. I den forbindelse har vi stillet ham et par spørgsmål.

At benytte etiketterne ‘økonom og diplomat’ i personbeskrivelsen til dit kandidatur til Europa-Parlamentet, kan de  fleste nok forstå… Men ‘soldat’?

“- Da jeg gik fra at arbejde som soldat i Helmand-provinsen til at være dansk diplomat i Kabul, oplevede jeg igen og igen, hvor mange praktiske erfaring som jeg kunne komme med til beslutningstagerne i diplomatiet, så de bedre forstod realiteterne i felten.  Det er det samme, jeg håber at gøre som politiker: at tale soldaternes sag, så de rigtige politiske beslutninger bliver taget.

Folketinget – eller Europa-Parlamentet, som jeg jo nu stiller op til – skal jo gerne have repræsentanter fra alle dele af vores samfund; altså politikere, der har kompetencer til at udvikle vores sygehuse, skoler og velfærdssystem.  Men desværre er der meget få politkere i dag, der ved vil sige at være soldat.  Og især hvad det vil sige at være udsendt soldat til et hårdt område som Afghanistan.

LÆS OGSÅ :  EN FORTÆLLING FRA DE VARME LANDE…

Jeg oplevede f.eks. at være udsendt som soldat, mens vores forsvarsminister var Søren Gade, der jo har været aktiv i reserven og selv har været udsendt som soldat.  Det bidrog til, at danske soldater havde noget af den bedste udrusting i bl.a. Afghanistan.  Men jeg oplevede alt for mange britiske soldater miste livet, fordi deres politikere ikke havde realitetssans, og derfor sendte upansrede jeeps, der var bygget til Nordirland, til Afghanistan.  Den slags fejltagelser må ikke ske for danske soldater i fremtidens brændpunkter, fortæller Markus Knuth til krigeren.dk

Han har netop udgivet bogen 'Soldat og Diplomat', hvor du kan læse om hans oplevelser gennem tre år i Afghanistan. Fra tiden som soldat og i kamp med Taliban i Helmand-provinsen til livet som dansk diplomat i Kabul.
Han har netop udgivet bogen ‘Soldat og Diplomat’, hvor du kan læse om hans oplevelser gennem tre år i Afghanistan. Fra tiden som soldat og i kamp med Taliban i Helmand-provinsen til livet som dansk diplomat i Kabul.

Hvad er dit syn på vores forsvarsforbehold, og ikke mindst det aktuelle emne i forhold til dansk forsvarsindustri : Modkøb*
Modkøb er et dansk indenrigsspørgsmål, som EU ikke skal blande sig i.  Den danske forsvarsindustri er effektiv og innovativ, men af begrænset størrelse.  Derfor er det kun fair, at når vi køber ind til vores forsvar på det internationale marked, så kan vi forvente lidt handel den anden vej.  Og hvordan vi lovgiver omkring modkøb er ikke noget, jeg mener, EU bør blande sig i.

Min indstilling til EU og forsvar er på den ene side, at Danmark fremover skal kunne indgå i militære operationer i EU-regi.  Det kan vi ikke i dag pga. vores forsvarsforbehold.  Det betyder, at vi kan arbejde med FN og NATO i verdens brændpunkter, men ikke med EU i f.eks. jagten på pirater ud for Solmalias kyst.  Det giver ikke mening, og vi bør afskaffe vores forsvarsforbehold.

LÆS OGSÅ :  EN FORTÆLLING FRA DE VARME LANDE…

Men samtidig bør vores samarbejde i EU foregå på frivillig basis, og EU skal holde sig til at koordinerer mellem Medlemsstater.  EU skal derfor ikke blande sig i nationale spørgsmål såsom, hvis Danmark kræver modkøb i forbindelse med indkøb af forsvarsmateriale.

I Europa-parlamentet håber jeg at arbejde for, at EU ikke blander sig i dansk indenrigspolitik.  Og samtidig håber jeg at have et nært samarbejde med vores politikere i Folketinget, så EU’s direktiver ikke bliver over-implementeret i Danmark – hvilket jo pt. er meget aktuelt med reglerne omkring modkøb, lyder det fra Marcus.

Marcus er kaptajn af reserven ved Gardehusarregimentet. Han har studeret økonomi, har en mastergrad i administration fra Harvard University i USA, arbejdet i banksektoren i New York og London for amerikanske finanshuse. I dag arbejder han som seniorrådgiver for udenrigsministeriet.

* Folketinget har ved lov besluttet, at Danmark skal kræve modkøb, når forsvaret køber materiel hos udenlandske leverandører. Kravet om modkøb indebærer, at den udenlandske leverandør forpligter sig til med visse undtagelser at købe produkter hos dansk forsvarsindustri til en værdi af op til 100 % af kontraktbeløbet.
Links:

 
DR2 interview med Marcus Knut(8.maj)
http://www.dr.dk/tv/se/dr2-dagen/dr2-dagen-174#!/28:00
 
Personlig hjemmeside med info om bogen :
http://marcusknuth.com
Personlig hjemmeside vedr hans politiske virke
http://marcusknuth.dk

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Hold politik ude af hvad @Bjarne og @Kasper??? Den militære metier? Krig?
    Jeg er ked af at skulle bryde jeres illusioner men soldaters hverdag er pænt meget styret af politik, hvis ikke fuldstændigt. Hvad er det Clausewitz siger: “Krig er fortsættelsen af politik med andre midler

  2. Sorry to burst your bubble men forsvaret og politik hører sammen. Godt at se en kandidat der ved hvordan verdenen er skruet sammen og har realistiske forudsætninger og mål.

  3. En god artikel, uanset hvilken politisk holdning man har, så synes jeg at den er yderst relevant i dette forum. I min optik er der jo ingen opfordringer eller udtrykte holdninger fra krigeren.dk til noget. Marcus’ baggrund og historie passer fint her. Uanset hvilken farve han måtte stille op for.

  4. En god artikel, uanset hvilken politisk holdning man har, så synes jeg at den er yderst relevant i dette forum. I min optik er der jo ingen opfordringer eller udtrykte holdninger fra krigeren.dk til noget. Marcus’ baggrund og historie passer fint her. Uanset hvilken farve han måtte stille op for.

  5. Jeg synes vi skulle have flere politiker som ham, der har prøvet noget, og derfor også kan sætte sig bedre ind i tingene. Synes det er flot han har realitets sansen og ved hvad det vil sige at gå i krig. Hans viden kan blive brugt, til både at tale hvad var godt ved at sætte de Danske soldater ind eller hvad skal vi være bedre til ?. Hjælper indsatsen og hvorfor skal vi være der? hvad betyder krigen for vores eget land, kan vi bare lukke øjnene og se at teleban kommer til magten. Vi sidder her fra mange ting vi ikke mærker i hverdagen. Så synes det kunne mange politiker lære noget af, få mere viden omkring de ting de skal arbejde indenfor. :)