Ny specialstyrke enhed i Norge – kun for kvinder

Jegertroppen består af værnepligtige kvinder, som ønsker en stor fysisk og psykisk udfordring som en del af deres værnepligtstid.

Sidste sommer opstartede det norske forsvar en forsøgsordning, med en specialstyrke enhed der udelukkende består af kvinder.

Enhedens formål er at uddanne højt motiverede og fysisk robuste specialister. De skal lære at løse opgaver inden for speciel rekognoscering og opklaring. Altså at indhente information om fjenden. Enhedens virke skal foregå primært i og omkring bebyggede områder i moderne konflikter.

Navnet er på specialenheden er ‘Jegertroppen’, og er for dem som ønsker at afprøve sig selv ud over det normale og aftjene deres værnepligt på en anderledes måde.

– Vi har allerede fået kvinder ind som har bestået vores krav. og vi er vældig tilfredse med forløbet indtil nu. Projektet skal løbe over tre år, og til den tid vil vi lave en grundig evaluering af denne type målrettet rekruttering. Indtil nu forløber alt efter planen, fortæller Frode Kristoffersen, chef ved Forsvarets spesialkommando i Norge.

LÆS OGSÅ :  Ny uddannelse skal sende kvinder i Jæger- og Frømandskorpset

LÆS OGSÅ : Specialoperationskommandoen placeres i Aalborg – stik imod forsvarchefens anbefaling

Der er tale om værnepligtige, men for at kvinderne overhovedet kan komme i betragtning ved Forsvarets spesialkommando, skal de igennem en omfattende udvælgesprocess for at finde frem til de bedst egnede kandidater.

“Ulikhetene mellom kjønnene og de styrkene som kvinnene representerer har høy egenverdi under gjennomføring av operasjoner. Dette ønsker vi å utnytte ved å etablere en egen kapasitet bestående av vernepliktige kvinnelige spesialsoldater“.

2 dages for-test, med lægetjek og fysiske tests, der skal sikre at ansøgerne kan består de fysiske mindstekrav.
4 ugers rekrutskole, hvor de lærer de grundlæggende feltkundskaber som våbenbetjening, kort og kompas, sanitetstjeneste, fysisk træning og almindelig felttjeneste.
1 uges øvelse, også kaldet optagelsesugen. Formålet er at finde dem som Forsvarets spesialkommando, kan bruge som ‘jegeraspiranter’. De bliver vurderet som enkeltpersoner, og i gruppe sammenhæng. Ugen er meget fysisk og psykisk krævende, og gennemføres der ikke tilfredsstillende er det tilbage på rekrutskolen og starte forfra.

LÆS OGSÅ :  Ny uddannelse skal sende kvinder i Jæger- og Frømandskorpset

LÆS OGSÅ : Specialoperationsstyrker redder liv

De personer der består optagelsesugen, får muligheden for at starte som ‘jegeraspirant’ ved Forsvarets spesialkommando. Det tager 10 måneder og aspiranterne, skal uddannes i speciel rekognoscering, faldskærmstjeneste, patruljetjeneste, udvidet sanitetstjeneste, våbenbetjening mv.

LÆS OGSÅ :  Ny uddannelse skal sende kvinder i Jæger- og Frømandskorpset

Når de 10 måneder er fuldført tilfredsstillende, har de mulighed for at søge videre til en af de andre enheder ved Forsvarets spesialkommando. Feks Marinejeger, Spesialjeger, Fallskjermjeger eller efterretningsoperatør. Jegertroppen

 

Fotos: Forsvarets mediesenter (Norge)

Skrevet af C Sundsdal

....

78 kommentarer

Skriv et svar
 1. Nu spørger jeg dumt.. men hvorfor kun for kvinder? Hvilken funktion er det kvinder har i en speciel enhed, som mænd ikke kan løse? Altså, hvad er forskellen?

  Ud over det selvfølgelig ser politisk korrekt ud.

 2. At udelukke nogen fra en enhed qua deres køn er ikke ok. Hvis man som kvinde skal “prøve kræfter med sig selv” skal det foregå på lige præmisser, alt andet er noget fis

 3. Det er en let måde at få feministerne til at lukke i. Nu har de optaget nogle kvinder i special styrkerne. Der er ingen der siger de kommer over i de andre special enheder efter endt værnepligt.

 4. Nu skal folk lige tænke på, at der står “forsøgsordning” – Altså, man VED ikke hvilke opgaver kvinder har potentiale for at løse bedre i en kønsekslusiv enhed, men dette kan man finde ud af ved at afprøve det. Hvis man nu finder ud af, at de kan operere på et højere niveau i nogle situationer, kan det redde liv på sigt, så det er da som minimum værd at forsøge. I Forsvaret findes der ikke køn. Der findes kun soldater med forskellige styrker og svagheder.

 5. Hvorfor ikke bare åbne op for optagelse af kvinder hos de alm. specialstyrker? .. Der burde jo ikke være nogen forskel på om man står op eller sidder ned og tisser.

  • Som der er skrevet sidst i artiklen, så kan de søge videre til de forskellige specialenheder som Norge råder over. Så der er åbent for kvinder ved alm specialstyrker.

 6. I lyder mest af alt som om at i er hundeangste for at der igen kommer kvinder ind på noget som i betegner som jeres banehalvdel!!!
  Nu er fysisk råstyrke måske ikke den eneste kvalifikation som kan redde menneskeliv, eller opklare ting, så hvorfor skal det være ligepræcis den egenskab som forhindre kvinder i at komme i specialstyrkerne? Det kunne måske tænkes at de har noget som er lige så godt eller bedre at byde ind med!

 7. Det er en VÆRNEPLIGT! Dvs, at de får prøvet kræfter med det, får støttet hinanden i uddannelsen da de alle er på lige fod og med samme vilkår – og så kan de DEREFTER søge ind på andre specialstyrker/enheder og få fast arbejde.
  Jeg ser frem til at høre om det bliver vellykket eller ej, om det skal udbygges eller nedlægges. Jeg har den holdning: hvorfor ikke?

 8. Kommunikation er en sjov ting imellem kvinder. I nogle kulture må en kvinde ikke blive set eller hørt, det er måske den bagtanke det norske forsvar har haft. Forstille jer hvordan en sådanne afhøring ville være i Irak.

 9. Gælder ligestilling i Forsvaret kun én vej? I så fald er der jo ikke tale om ligestilling… Kan man ikke klare kravene til specialenhederne er man til fare for sig selv og andre.
  Som kvinde i Forsvaret ville jeg ikke ønske specialbehandling.
  Hvis det er fordi specialenhederne mangler kvalificerede ansøgere og der er for få der kommer igennem så er der nok noget andet der skal til.
  I øvrigt lyder det program jo ikke engang nær så hårdt som den gamle værnepligt herhjemme…

 10. Det er vidst noget med, at hvis en muslimsk mand, i hellig krig, bliver slået ihjel af en kvinde, så får han aldrig de 27 jomfruer at se. Han kommer aldrig til himmels eller i paradis og ej heller retten til at blive hyldet som martyr. Måske unødig viden, men apropos kvindelige soldater til verdens brandpunkter.

 11. Ingen grund til at få ondt i røven over dette. Inden I skriver alt mulig mande-PMS gylle så tænk lige over følgende tre FAKTA:

  – Norge tager det med køn ret seriøs og stod derfor med beslutningen om værnepligt for alle eller afskalning af ensidig mandlig værnepligt. Bravo at de havde nosser til at vælge det første. Dermed står de så med en masse unge kvinder som ligesom mændene skal indsættes bedst muligt. Ligesom man ikke tager en mandlig mekaniker og sætter ham til at være feltkok, ville det også være spild af ressourcer at sætte fysisk og psykisk stærke unge kvinder til at “stryge feltuniformer”. De står med andre ord med en gruppe velegnede unge kvinder, som er for gode til hjælpejobs men som er svære at integrere i eksisterende kampenheder fordi de af gode grunde ikke er som mænd, og her går integrationsproblemerne altså begge veje!
  – Derfor tror jeg at der netop står “forsøgsordning” fordi Norge som det første land står med dette potentiale og vil finde ud af, hvordan man kan udnytte det, frem for at vælge de hidtil kendte varianter med enten at lade det ligge brak eller at ødelægge det igennem overbelastning. De prøver således bare af, om man gennem et kontrolleret forløb kan få disse kvinder til at fungere i opgaver som de “rigtige styker” kan gøre brug af. Hvis en del af dette forløb er et kursus som ikke tynges af m/k integrationsproblemer og forskelle, så fred være med det.
  – Og til sidst: ville I selv bestå? ;)

  Jeg synes det er ok at Norge prøver at eksperimentere med forskellige uddannelsesveje nu de har den almene værnepligt. Det er bedre end at lade som om alt var som i gamle dage. Så kan det jo nemt være at disse kvinder ender på et niveau som ikke er tilstrækkelig for selve jegerenhederne, men det er stadigvæk et meget brugbart niveau. Hvorfor smide det væk?

 12. Vores special styrker har altid haft høje krav til både fysik og psyke, kan kvinder bestå dem skal de da have lov til at være med, men baren skal ikke sænkes bare fordi du er kvinde, det gør de jo heller ikke for mændene.

  • PS: Danmark havde en gang et lottekorps, hvis det er så vigtigt for kvinder at have et sted hvor de kan snakke sminke skal de da have lov til det der. Til gengæld i ligestillingens tegn, så pil nallerne fra mændenes special enheder, hvis i har brug for at sænke standarden for at i kan være med. Vælg Selv

  • Kvote tænkning er en falliterklæring. Kvinder kan søge ind og består de er de optaget, helt i tråd med hvad mænd kan. Der er bare en skrivebordsofficer der ikke har læst på lektien. Kvinder KAN søge ind!

 13. Det ville være alletiders med en deling kvindelige jægersoldater. De skal så ned at bekæmpe IS, de vil jo skide i bukserne, bare de ser en kvinde. Hvis de bliver dræbt af en kvinde, bliver de ikke martyr og får ikke de 72 jomfruer. Så de frygter kvinder med våben.

 14. De kan bare søge…der er åbent for alle – tvivler dog seriøst på at kvinderne kan imødekomme nuværende krav…Thomas Rathsack fik en gang spørgsmålet om der havde været kvinder ved JGK og der har vist været nogle kvindelige aspiranter som røg ud under forløbet – svækker man kravene svækker man enhederne.

 15. Så er den generalmajor et fjols, han burde kigge til de erfaringer som gøres i USA, og det faktum at der altså ER forskel på kvinder og mænd, især når det kommer til kamp betonede fag.

 16. Hold kæft en gang vrøvl.. Frømandskorpset og Jægerkorpset skal bruges på en måde så de operativt kan gøre en forskel, og ikke bare for imødegå skatteborgernes penge. Det er satme en falliterklæring. Og nu er det sådan at kvinder har fuld adgang til begge enheder i forvejen, bare de kan håndtere de udfordringer der kommer. Det operative niveau skal ikke sænkes bare fordi politikere og højtstående officerer vil have mere ligestilling i specialstyrkerne. Danmarks specialstyrker er iblandt dem der har mistet færrest operatører siden vi begyndte at have ekstern fokus i Bosnien, Afghanistan, Irak osv. bl.a pga. de høje uddannelsesmæssige krav og bliver de dårligere så ku det sagtens betyde flere døde special operatører..

 17. Har for en dele år siden været til et foredrag i et tidligere Hjv kompagni jeg har været i,hvor vi havde i Frømand til at fortælle lidt om hvad de laver og vi spurte ham om det spørgsmål og han sagde at hvis kvinderne kunde klare de samme krav som mændene, kunde de godt blive optaget…

 18. Politikere og akademiske officerer uden forståelse skal holde fingrene fra selvstændigheden i vores SOF enheder. Hvis de vil havde kvalitet skal de ikke pille ved dem. Lige som ideen om at flytte frømandskorpset fra Kongsøre er til grin. Da de har perfekte trænings og uddannelses forhold i den lave Isefjord. Iøvrigt så kan kvinder søge ind begge steder.

 19. Forstår ikke hans indlæg. Der er jo ligestilling kvinde kan på ligefod med mænd søge ind i de to speciel korps. Men bemærk på ligefod. Jeg siger ikke at kvinder ikke kan klare det. Men forestil jer et ramaskrig hvis vi midstede en kvinde i aktiv tjeveste. Krig er ikke en leg. Det glemmer skrivebord officer og politiker tit
  .

 20. Den Generalmajor er jo en tosk! Selvfølgelig skal kvinder ha lov hvis de kan bestå de samme krav som mænd, men de skal ikke ha særbehandling fordi at så svækker man jo hele enheden.

 21. Kurdiske kvinde soldater smadrer isis til ukendelighed nede i sandkassen, tror målrettede kvinder er ekstremt undervurderede generelt, og kan udrette samme og sikkert mere end mange mænd kan på visse området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0