Norge og Finland har ligesom Danmark behov for nye artillerisystemer. Og Norge er lige nu i gang med et udbud, hvor man skal finde en afløser for deres gamle selvkørende kanon M109. Nøjagtig som vi skal herhjemme.
Overordnet har Norge samme krav som Danmark, og vi vil kunne spare tid og penge ved at koble os på deres udbud, lyder det fra en ekspert.
Efter tre års arbejde med at finde nyt artillerisystem til Hæren, blev udbuds vinderen fundet i april i år. Vinderen blev det israelske system SOLTAM ATMOS.
Men udbuddet blev aflyst i 11. time, angiveligt fordi der var tvivl, om Forsvaret havde pengene til indkøbet. Et efterfølgende forsøg på at låne eller leje artilleri fra en af vores allierede er ikke lykkedes, og derfor vil regeringen nu starte helt forfra og gennemføre et nyt udbud. Seneste udbud kostede ca. 14 millioner kroner at gennemføre.
Norge står i samme situation, da de i december 2013 valgte at opsige kontrakten for indkøb af artilleri-systemet Archer.
De har iværksat et udbud, hvor tre kandidater har budt sig til. (to af de kandidater, var også med i det danske udbud). Planen er kontraktunderskrivelse december 2016, og levering 2019/2020.
»Norge har behov for op til 24 nye artillerisystemer. Men vi er åbne for, at omfatte en mulighed for andre landes krav i vores kontrakt med leverandøren. Vi er opmærksomme på den danske efterspørgsel efter nyt artilleri, og forsvarets logistikkorganisasjon er allerede i dialog med det danske forsvar om dette. Forsvaret har indblik i vores indkøbsproces, og er også inviteret til at deltage i vinter-testen i Rena i januar/februar«, fortæller Forsvarsdepartementet i Norge til krigeren.dk
“Vi er opmærksomme på den danske efterspørgsel efter nyt artilleri, og er allerede i dialog med det danske forsvar omkring dette…” – Forsvarsdepartementet, Norge
»Vi er altid på udkig efter internationale partnere. I hvilket omfang dette giver mulighed for nordisk samarbejde, ved jeg ikke, men det er selvfølgelig noget, vi ser på«, bekræfter brigadegeneral Bjarne Nermo, chef for land kapaciteter ved Forsvarets Logistik Organisation (FLO) over for Teknisk Ugeblad i forrige uge.
“Ingen ulemper – kun fordele“
Ved at samarbejde med Norge ved indkøb af nyt artilleri, vil man kunne spare både tid og penge ved ikke selv at gennemføre udbuddet, samt få teste systemet i ekstreme klima forhold.
Desuden vil man efterfølgende kunne optimere uddannelsen, logistik og drift sammen med Norge. I øvrigt har Finland – som også på jagt efter nye selvkørende kanoner – vist interesse for det norske artilleri udbud.
»Der ikke nogen ulemper med at gå sammen med Norge – kun fordele hvis det kan give billigere artilleri ved at man kan købe flere og så er der også fordele ved at have samme udstyr, som de lande vi typisk samarbejder med«, fortæller Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Institut for Strategi på Forsvarsakademiet til krigeren.dk
»Politisk ville man elske at kunne vise at det nordiske samarbejde – NORDEFCO faktisk kan bruges til noget. Danmark har hidtil haft svært ved at få noget ud af det nordiske samarbejde.«, lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.
I NORDEFCO sammenhæng er det værd at bemærke, at Danmarks nye forsvarsminister Peter Christensen (V) samtidig er minister for nordisk samarbejde.
Stort set samme krav
Vi har talt med norske Forsvarets Logistik Organisation (FLO), for at få oplyst hvilke overordnet krav de har til deres kommende artillerisystemer. Og de ligner til forveksling de danske (som de så ud ved sidste udbud).
De skriver:
- Der skal indkøbes 24 artillerisystemer, som skal være operative inden 2020
- Som altid i vores materielprojekter evalueres alternativerne ud fra pris – herunder de samlede levetidsomkostninger (LCC), performance og industriens evne til at levere til tiden.
- Et vigtigt krav er, at vi ønsker større præcision og bedre mobilitet end det vi pt. har. Og så skal de kunne skyde ud til 40 km.
- Et andet vigtigt krav er øget beskyttelse. Herunder øget beskyttelse mod miner, flade bane våben og fragmenter.
- Desuden er også det også vigtigt kriterium, at vores nye artilleri-system allerede benyttes af en anden nation. Det giver et bedre grundlag for at vurdere behovet for reservedele og sliddele.
- Vi ønsker et system som er udviklet. En hyldevare med så få ændringer som muligt. Laver man modifikationer øges prisen drastisk, lyder det fra FLO.
Det store spørgsmål i denne sammenhæng er så om Danmark vil ændre på brugerkrav ved det nye udbud, eller om der er detaljer i de norske brugerkrav som skiller sig markant ud, i forhold til de ufravigelige krav som vi måtte have herhjemme.
Norge tester inden de køber
Modsat Danmark, så agter Norge selv at gennemføre en test på egen jord, inden de køber. Man ved at kandidaterne kan operere i både tørre og våde områder, men Norge ønsker en grundig vinter test af de fire prækvalificerede leverandører. Den test som Danmark er inviteret til at følge.
LÆS OGSÅ : Forsvaret gennemfører ikke testperiode inden køb af nyt artilleri-system
»Alle fire kandidater er systemer som opfylder de grundlæggende krav, vi har sat. Men vi er interesseret i gennemsigtighed i, hvordan de handler i vinterforhold«, udtaler brigadegeneral Bjarne Nermo, chef for land kapaciteter ved Forsvarets Logistik Organisation (FLO) over for Teknisk Ugeblad.
Han forklarer, at det blandt andet handler om mobilitet i sne samt hvilken indflydelse temperatur og sne har på udgangshastighed og træfsikkerhed.
Kort sagt, de skal kunne køre og skyde om vinteren.
De fire kandidater i det norske udbud er:
• K9 Thunder (Sydkorea) – (Var også kandidat ved sidste danske udbud)
• CAESAR 8×8 (Frankrig) – (Var også kandidat ved sidste danske udbud, dog med 6×6)
• Panzerhaubitze 2000 (Tyskland)
• M109G (Schweiz)
Den sidste : M109G er ikke en decideret kandidat, men en opgradering af deres nuværende system.
NORDEFCO anno 2015
Af forsvarsaftalen 2013-2017 fremgår bl.a., at der i forbindelse med fremtidige indkøb i Forsvaret skal tages stilling til om bilateralt eller multilateralt samarbejde vedrørende materielanskaffelser, drift og vedligeholdelse er en mulighed inden for rammen af NORDEFCO.
De nordiske landes forsvarsmyndigheder mødes årligt i en række arbejdsgrupper, hvor der sker screeninger af hinandens planer for anskaffelse af forsvarsmateriel. Af flere identificerede områder, har man i 2015 identificeret fem mulige samarbejdsområder, som er ved at blive undersøgt nærmere.
Det drejer sig om fælles anskaffelse af :
- 120 mm morterer (Danmark-Sverige)
- Jordbaseret luftforsvar (Norge-Sverige)
- Gummibåde (Danmark-Norge)
- Satellitkommunikation (Danmark-Finland-Norge)
- Fælles indkøb af nye kampuniformer.
Det tætte netværk omkring nordisk materielsamarbejde muliggjorde sidste år iværksættelse af en række nordiske projekter og indgåelse af aftaler, bla. aftaler om svensk vedligeholdelse af danske Leopard 2 kampvogne, anvendelse af en nordisk option i en finsk kontrakt på køb af camouflagenet, salg af dansk overskudsmateriel til Finland og køb af svensk overskudsmateriel, står der i redegørelsen af 8/10-2015 om nordisk forsvars- og beredskabssamarbejde.
LÆS OGSÅ : DF: Hæren får nyt artillerisystem inden udgangen af 2017
FMI har endnu ikke modtaget et officielt GO fra politisk side, men forsvarsminister Peter Christensen (V) siger til Berlingske (25. okt 2015), at køb af nyt artilleri er en hastesag, som han vil diskutere med forligspartierne på førstkommende møde.
https://vimeo.com/108281208
https://vimeo.com/108076185
Jeg troede de ville indkøbe nye haubits sammen med Sverige ?
Nej, nej det er ikke dyrt nok.
Vi går solo. ;-)
Nej det dropped de.
Vi skulle samarbejde med dem om at udvikle Archer. Den er droppet for længst fra vores side- desværre .
Sæt i værk! Eller køb dem i har fået anbefalet ved sidste udbud!
Danskerne vil ikke i sidste ende, det er altså også lettere at opfinde den dybe tallerken jo :)
Ja sgu da, lad os få noget ud af det olie i nordsøen!
Det kommer aldrig til at ske – se på Metro, IC4 og mange andre statsprojekter – vi vil have noget INGEN andre har erfaring med!
Vi er jo meget klogere end de andre..
Og det skal helst være italiensk.
Ikke “Helst” – det SKAL være italiensk, ellers er der jo ikke risiko for, at lortet fejler.
Bedre endnu, lav et fælles nordisk militær..
Hvis nordmændene smider et x antal artilleri og et par boreplatforme med i købet så burde vores regering gå med ;)
Det ville jo være smart defence i yderste potens!
Danmark burde købe/udvikle 3-4 batterier RailGuns de ville tilsammen kunne dække hele vores landteritorie såvel som farvandene. Eller få vores MLRS igang igen!
Er de MLRS ikke solgt? var de ikke for dyre i drift?
Jamen så synes jeg da at vi også skal være åbne overfor nordmændene
Olie er the wery last black. Stik os nogle vandkraft værker istedet
Endnu en farce er på bedding…
14 milioner.
Hvordan i alverden kan det koste 14 milioner, at vælge et artelleri system?
Officererne skal jo ha løn
Nå, og så vælger Norge artilleri fra Israel og så vil de radigale alligevel ikke være med.. Suk
hvad med at at sende de radikale til nordpolen, hvor de kan lave isterninger med en gummihammer.
Israel er ikke med i det norske udbud. Som der står i artiklen, er der tre kandidater. Frankrig, Sydkorea og Tyskland.
kan vi så ikke blive enig om at købe svensk
Et skridt i den rigtige retning ift. et øget NORDEFCO samarbejde. GO’ melding fra vores venner i nord
Kommer aldrig til at ske… Norge køber kun grej der virker…!
Det kommer ikke til at ske, det ville jo være det intligente og besparne at gøre.
Da sådan en fælles indkøbsaftale giver god mening, så kommer det netop ikke til at ske.
Ja det er en god ide, men sikker på der ikke findes nok almindelig dømmekraft i FMI til også at gøre det!
De skal bare tage sig sammen og vælge israeleren, som også sidste gang var den bedste. Det skulle være en overkommelig opgave.
Sæt igang !
Det giver god mening… så det sker nok ikke
Køb tysk eller svensk sammen med norsken, så ved vi det er designet til vores breddegrader og klima- ikke til en ørken.
Relevant tråd på norske Milforum:
http://milforum.net/showthread.php?t=63146
Sofus Christopher Mads Søndergaard Petersen -Valhalla United
Så nu skal Norge kompensere for vores manglende vilje til at kunne forsvare Danmark.
Det har de prøvet før….
Rigtig god ide at gå sammen om de store udgifter, og spare penge. Men går Danmark med? Det skulle jo nødig hedde sig!
Det er logisk, Det Skal vi Ikke have i Danmark
Super, så det kan ikke komme på tale! Vi foreslår en ren dansk løsning, hvor vi køber en gammel udtjent model, og bygger dem om så de fremstår som nye (ligesom da vi købte kampvogne) og til kritikerne… Ja! Det bliver dobbelt så dyrt, men det er jo ikke fra samme kasse!!
Kommer ikke til og ske, vores forsvar mangler ikke noget. Ifølge vores forsvarschef altså, selvom folkene der står i problemerne hver dag siger noget andet.
Vil være en super løsning at gå sammen med Norge om dette. Det er der alt at vinde ved. Så det er jeg sikker på at vores politikere ikke vil være med til
Var det ikke meningen vi skulle have den Israelske ATMOS 2000. Bare fordi enhedslisten siger nej til Israel, så behøver hæren vel ikke rette sig efter dem, hvis nu der er Israel som har de bedste
Hvad skal vi med det skrammel, hæren kunne ikke engang hjælpe politiet da grænserne blev overrumplede af flygtningestrømme.
Blev de spurgt?
Øhh… Os i hæren blev aldrig spurgt?
Det vil da være overkill med 155mm granater mod flygtninge…
Både Danmark og Norge forlod Archer projektet fordi det er håbløst. Automatiske magasiner er rimelig følsom over for fx sand og støv. Og så er de ikke fleksible nok hensyn til granat valg og detonator indstilling. Det kan godt være at en Archer kun skal bruge 3 mand til at være operativ, men de 3 mand er fucked når der går funk-fejl i magasinet. Så hellere en 5 mands manuel kanon der leverer hele tiden og igen.
Fedt, hvis vi kan slippe for den israelske discount kanon, og i stedet få en gennemtestet kanon som vores allierede også bruger :-)
Køb