Minister forsvarer at sende kampfly til USA

Vores nye kampfly F-35 bliver billigere ved at træne piloter i USA, siger forsvarsminister Peter Christensen.

Selv om Danmark sender 5 af 27 nye F-35 Joint Strike Fighter-kampfly til USA, kan vi stadig afvise fjendtlige fly i vort luftrum og deltage i internationale flyoperationer.
Det fastslår forsvarsminister Peter Christensen (V).

– Jeg vil gerne afvise, at vi kan mindre med de nye fly end med de gamle F-16-fly. Den eneste forskel er, hvor uddannelsen pågår. Regeringens udspil tager udgangspunkt i, at vi skal kunne løse de samme opgaver som hidtil, siger Peter Christensen.

– Det omfatter også afvisningsberedskabet, hvis andre nationers kampfly nærmer sig dansk luftrum.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Fem danske F-35-fly placeres permanent i ITC-træningscenteret på Luke Air Force Base i Arizona i USA. Her skal Danmark og andre lande bruge de danske fly til pilottræning, skriver Jyllands-Posten.

– En del af konceptet om de nye F-35-fly er, at man laver en fælles uddannelsesfacilitet. Det er med til at gøre F-35 til det billigste fly, fordi man træner piloterne sammen, siger Peter Christensen.

Han er ikke bekymret over, at russiske Sukhoi Su-24-kampfly for nylig fløj få meter forbi den amerikanske destroyer “USS Donald Cook” i Østersøen.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

– Vi kan løse de samme opgaver, som vi gør med F-16-fly i dag: Både territorialforsvar, air policing (patrulje i luftrummet) og deltage i internationale operationer, siger Peter Christensen.

Han forhandler i øjeblikket Danmarks køb af nye kampfly med forsvarsordførerne, hvor De Konservatives Rasmus Jarlov kræver flere kampfly.

– Det ændrer ikke ved den samlede kapacitet, om flyene bruges i Danmark eller i USA. Når vi uddannes på F-35-konceptet, så gør vi det på den billigste måde, hvor behovet for uddannelsesfly minimeres, siger forsvarsministeren.

For F-16 blev piloter også uddannet i USA, påpeger Peter Christensen.

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *