Masser af danske TV programmer i forbindelse med Flagdagen

I forbindelse med Flagdagen den 5. september, hvor Danmark hylder de danske udsendte, viser både DR og TV2 en del dokumentar programmer der netop handler om dem der har været udsendt.
De fleste af programmerne beskæftiger sig med den kedelige side, som nogle personer oplever efter endt udsendelse.

Vi har lavet en liste, så du kan få en oversigt over indhold og kanal.

Mærket af krig [DR1]

Afghanistan-veteranerne taler ud.

maerket-af-krig-dr1Hvordan føles det at blive skudt på af en fjende, der vil dræbe dig? Hvorfor kan du selv slå en fjende ihjel? Hvad gør det ved et menneske, at se sin ven træde på en vejsidebombe? Og hvordan er det at følge sin kammerat hjem til hans familie – i en kiste?
Tre danske kampsoldater tager os med på deres skelsættende rejse som kampsoldater i krigen i Afghanistan i 2009, hvor de sammen med kammeraterne konstant kæmper på kanten af liv og død. Det hele er filmet af soldaterne selv.

Sammen med en militærpsykolog giver soldaterne og deres egne hjelmkamera optagelser fra krigen os et unikt indblik i, hvad det gør psykisk ved et menneske at blive udsendt i krig – og hvilken kamp det kan være at vende tilbage til Danmark.
Når man er mærket af krigen for altid.

(Se trailer øverst)

Sendes på DR1 – søndag den 6. sep. kl 20:00
Se hele udsendelse på DR.DK
(Direkte link)


 

Ødelagt af krig (1) [DR2]

odelagt-af-krig-drDR2 har i løbet af et år fulgt en række danske veteraner, der alle er ødelagt af krig.
De drog i krig som begejstrede unge mænd – klar til at kæmpe for fædrelandet – men vendte hjem med voldsomme ar på sjælen. Jesper og Jan er begge veteraner fra krigen på Balkan, og oplevede på nærmeste hold krigsforbrydelser mod civile kvinder og børn. Krigens traumer fylder stadig alt i de to mænds liv, og gør dem ude af stand til at få hverdagen til at hænge sammen. Vi følger deres kamp for at få samling på et liv, der er gået i stykker.

Sendes DR2, søndag den 6. sep. kl 21:00
Se hele udsendelsen på DR.DK (Direkte link)


 

Jimmys krig – soldat søger svar [DR1]

Jimmy Solgaard - Afghanistan
Jimmy Solgaard – Afghanistan

Dansk soldat bliver i tvivl, om den krig han var med til at udkæmpe i Afghanistan, gav mening.
Jimmy Solgaard var 25 år, da han i 2006 besluttede at tage med hold 6 til Afghanistan. Alt gav mening, da han var dernede, og han stolede på, at politikerne og Forsvarets top havde helt styr på, hvad han skulle lave dernede og hvem han kæmpede imod. Men nu er han blevet i tvivl. Har han gået og skudt på de forkerte? Gjorde han egentlig den forskel for de civile Afghanere som politikerne sagde han gjorde? Har politikerne og Forsvarets top givet det sande billede af krigen?
I dokumentaren tager Jimmy ud på en rejse for at finde mening med krigen. Rejsen bliver smertefuld, da den tidligere soldat bliver konfronteret med svar, som ikke altid er lige som han havde forventet.

Sendes på DR1, mandag 7. sep. kl 20:45

Se hele udsendelsen nu på DR.DK (Direkte link)


Debat – om Danmark som krigsførende nation

dr2 logoMed udgangspunkt i de udsendte soldaters oplevelser sender DR2, lige efter ‘Jimmys krig – soldat søger svar’, en opfølgende debat, hvor en række politikere og eksperter diskuterer, hvorvidt Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan har nyttet.
Der vil blandt andet blive diskuteret, hvad meningen med deltagelsen i krigene var, og om det var en succes. Danmark er en krigsførende nation, men skal det blive ved? Hvornår skal vi sende soldater i krig – og hvornår skal vi ikke?

Debatten sendes på DR2, mandag den 7. september, klokken 22.00.

Se hele debatten på DR.DK (Direkte link)


 

Ødelagt af krig (2) [DR2]

odelagt-af-krig-drPer er veteran fra krigen i Afghanistan, og oplevede krigens rædsler på nærmeste hold. Han har forsøgt en række officielle tilbud om hjælp, men intet har kunnet fjerne hans traumer. Derfor har han meldt sig til et eksperimenterende forløb hos den kontroversielle psykoterapeut Carl Mar Møller, hvor han forsøger at vende tilbage til sit gamle liv.

Sendes på DR2,  mandag den 7. sep kl 21:30

Kan nu ses på DR.DK (Direkte link)


 

Massakren i Dvor [TV2]

Skolen i Dvor Foto: C Sundsdal - krigeren.dk
Skolen i Dvor
Foto: C Sundsdal – krigeren.dk

Få meter fra et kompagni af danske FN-soldater blev ni handicappede serbere og kroatere koldblodigt myrdet i det tidligere Jugoslavien den 8. august 1995 af ukendte gerningsmænd. Ifølge FN-mandatet, som de danske soldater skulle operere under, måtte danskerne kun bruge våben i selvforsvar. Derfor var det op til én dansk officer at træffe den altafgørende beslutning: at give ordre til at skyde eller følge FN’s mandat og undlade at gribe ind. Nu rejser daværende stabskompagnichef Jørgen Kold tilbage. Her bliver han konfronteret med fortiden og møder de involverede krigsherrer og ikke mindst de efterladte.

Sendes på TV2, mandag 7. sep. kl 22:45


 

Veteranerne (1:3) [DR2]

Mænd, motorcykler og krigenes smerte.

Legacy Vets
Legacy Vets

En lille flok mænd er samlet i motorcykelklubben Legacy Vets. De er veteraner fra Danmarks krige på Balkan, i Irak og Afghanistan. Nogen af dem lider af svære posttraumer og har i klubben fundet et fristed og en forståelse, som holder dem kørende. 
Afsnit 1: Historien om Dannie Disco.
Gruppen tager i Mindelunden og hædrer ofrene for 2. Verdenskrig og fortsætter på tur til broderklubben i Norge, alt imens Dannie Disco mindes tiden i krig – og livet med posttraumatisk stress.

Sendes på DR2, onsdag 8. sep. kl 23:55


 

Veteranerne (2:3) [DR2]

Mænd, motorcykler og krigenes smerte.

Legacy VetsAfsnit 2: Historien om Peter Cadillac.
Gruppen er samlet i klubben til pølser og billard, inden de kører mod Tyskland, hvor de skal mødes med “brødre” fra hele verden, alt imens Peter Cadillac mindes tiden i krig på Balkan – og livet med posttraumatisk stress.

Sendes på DR2, onsdag 9. sep. kl 23:00


 

De sårede [DR2]

Dansk dokumentar fra 2010.

de saarede-dr3I november træder Mark på en sprængladning i Afghanistan og får sprængt begge ben af. I juni rammer Martin en landmine, og får sprængt begge ben af og hans hænder er voldsomt såret. Tilbage i Danmark starter de to soldater en sej kamp for at genvinde deres førlighed og finde sig en ny identitet. En kamp der viser sig at blive deres livs sværeste.

Sendes på DR2, tirsdag 8. sep. kl 23:00


En familie i krig [DR2]

Dansk dokumentar fra 2004.

en-familie-i-krigHistorien om en mors vrede mod præsidenten, da hun mister sin eneste søn i Irak. 
Jørgen Flindt Pedersen har fulgt familien Kaylor gennem et år.

Flagdagen er afholdt siden 2009 for at anerkende den indsats, som Danmarks udsendte yder og har ydet i en række af verdens konfliktområder. Som en del af højtideligheden mindes og æres de faldne soldater.

Sendes på DR2, onsdag 9. sep. kl 23:00

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *