Lektor ved Forsvarsakademiet: Nye kampfly mindsker Danmarks militære aktivitet

Danmark bliver nødt til at skrue ned for ambitionsniveauet, når nye kampfly er på plads, vurderer lektor.

F-35

Danmark kan ikke opretholde samme aktivitetsniveau i internationale operationer som i dag, når F-35-kampflyene erstatter F-16-flyene.

Det vurderer Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, efter at USA har opfordret Danmark til at investere i flere F-35-fly.

– Jeg tror ikke, der er tvivl om, at hvis man gerne vil lave lige så meget som med F-16-flyene, som der er 30 operative af, så bliver det svært, når man kun har 22 operative F-35-fly.

– Derfor bliver man nok nødt til at skrue lidt ned for de internationale operationer, så man kan varetage opgaven med at passe på det danske luftrum herhjemme, siger han.

LÆS OGSÅ :  Leveringen af danske F-35 kampfly bliver forsinket

Danmark har i alt investeret i 27 F-35-fly. Fem af dem skal stå permanent i USA, hvor piloter skal trænes. De resterende 22 ventes at operere fra 2023.

F-16-flyene forventes udfaset i perioden 2020-2024.

Peter Viggo Jakobsen påpeger, at cirka en tredjedel af de 22 fly vil stå på jorden, fordi de enten skal vedligeholdes, opdateres eller repareres.

Derfor kan Danmark ikke operere som i dag, når F-35-flyene har erstattet F-16-flyene.

Det er USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, der er kommet med opfordringen om at investere mere i forsvaret, herunder kampfly. Hun mener også, at Danmark bør øge overvågningen og forsvaret i Arktis.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil Danmark i samarbejde med Grønland og Færøerne styrke forsvaret i Arktis.

LÆS OGSÅ :  Lufthansa og Rheinmetall skal hjælpe med at bygge og vedligeholde F-35 i Tyskland

I dag kan Danmark ikke se, hvad der foregår i rigsfællesskabets luftrum, hvilket amerikanerne ifølge Peter Viggo Jakobsen “er trætte af”.

– Vi kan ikke se, hvornår der sker noget usædvanligt. Man kan støde ind i det konkrete problem, at hvis russerne laver et eller andet, vi ikke bryder os om, så opdager vi det ikke, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han påpeger, at der fra dansk side arbejdes på problemet. Men det er svært at finde en teknisk løsning, fordi det er et stort område, der skal overvåges.

 

/ritzau/

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *