Boganmeldelse : Legionæren

Brian Lange (f. 1964) fortæller med hjælp af journalist Kasper Sørgaard om sine 15 år i Fremmedlegionen med talrige missioner rundt i verden og om de omkostninger det har haft for hans liv

Vi hører den personlige beretning om drengen fra Haderslev, der drømmer om at blive elitesoldat.

Man følger Brian Lange’s fra sikkerhedstjek, fysiske og psykiske test og prøver, til missioner i udlandet. Fremmedlegionen er en militær elite enhed, som sætter samme krav til deres soldater som andre elite enheder, dog var Forfatterens briller ikke noget problem – ellers var det fordi forfatteren “glemte” at tage sine briller på, da han meldte sig?

Så ventede der fire måneders rekrut tid, med råben og skrigen, før man kunne ønske hvilken enhed indenfor Legionen man ville uddanne sig i. Et ønske som ikke nødvendigvis blev opfyldt. Eliten i Fremmedlegionen er deres faldskærms regiment som ikke overraskende var der, Brian Lange søgte over. Efter flere og atter flere fysiske prøver, kommer forfatteren igennem uddannelsen som faldskærmsoldat i Fremmedlegionen.

Man kommer med på missioner rundt om i verden, hvor den Franske regering nu måtte ønske at Legionen skulle sikre Franske interesser. Bl.a Sarajevo 1992-93 hvor Legionen var underlagt FN. FN havde ikke mandat til at skyde og åbenbart heller ikke skyde i selv forsvar, hvilket Brian Lange ikke eller i hvert fald rettede sig efter hvilket kostede en bøde og en fængselsstraf for at skyde mod en snigskytte. I det hele taget er fængselstraf meget brugt i Fremmedlegionen, ikke at man så sidder buret inde og kan slappe af. Man får arbejdsopgaver som kunne være at holde kasernen ren og pæn, orden de mange grønne arealer inden på kasernen.

Bogen af sin gener er ikke særlig aktion fyldt, hvilket er ok. Der er en god spænding igennem bogen, uden at man sidder ude på stole kanten.

Som læser lærer man desværre ikke rigtig forfatteren at kende, og hans begrundelse for at melde sig til Fremmedlegionen trænger ikke rigtig igennem. Ligesom man heller ikke rigtig kommer med ind bag murerne i Legionen. Jeg vil anbefale at man starter med at læse bagerst i bogen, hvor Fremmedlegionens historie er skrevet i kronologisk rækkefølge. Det er en god baggrundsviden, inden man starter læsningen.

Der er mange som stikker af fra Legionen, selv efter mange års tjeneste. Det er et stort emne for Legionære, og Brian Lange har da heller ikke noget tilovers for dem som stikker af. Men hvorfor stikker så mange af? Hvad er baggrunden mon for dette ? Er det socialt betinget (familien derhjemme, eller det socialle inde for murene) ? fagligt?, fysiske eller psykisk ? Spørgsmål som dette og mange andre bliver ikke rigtig besvaret, hvilket gør bogen lidt tam. Det er synd, for det er et spændende emne.

Forfatterens mange oplevelser er spændende og det er en hel anden verden, som man kun får et meget lille indblik i.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *