Kronik: Frihed eller frygt?

Arkiv foto: krigeren.dk

I landene omkring herunder Holland og England har frygten for terror og repressalier for landendes udenrigspolitiske kurs haft sit indtog helt ind i den nationale identitet. Frygten for overfald, tragiske episoder som i England hvor en tilfældig soldat mistede livet som følge af en ekstremist gale gerning, har medført indskærpede regler om at soldater kun må bruge deres uniform i relation til arbejde og dermed ikke kan bruge uniformen mellem hjem og arbejde.

Måske virker det som en ubetydelighed i det store billede men det er en usædvanlig farlig vej at slå ind på. Mange af de misforståede tiltag der fjerner vores frihedsrettigheder, indskrænker brugen af vores nationale symboler og tryner den nationale arv vi har opbygget gennem generationer er et direkte angreb på vores selvopfattelse.

Senest kunne jeg med lige dele forundring og irritation konstatere at formanden for Centralforeningen for stampersonel (CS) Jesper Hansen ligefrem opfordrede sine medlemmer til at komme i civilt antræk til deres kongres og samtidig tænke over deres brug af uniform. Jesper Hansen, du må meget gerne komme ind i kampen igen og overveje om det signal du sender er det rigtige. Vi sender soldater til udlandet for at deltage i fredsskabende missioner og fredsbevarende opgaver, begge dele i frihedens navn, hvorefter du mener det er i orden at begrænse vores egen adfærd herhjemme? Om nogen steder i verden er det da mest relevant at kæmpe netop kampen om vores sikkerhed og frihed i netop Danmark uden at skulle snige sig langs muren og være angst for at vedkende sig sine holdninger.

Bær uniformen med stolthed
Uniformen er et symbol på vores samfundsorden og tilsat Dannebrog på venstre skulder udgør den en væsentlig del af vores identitet og suverænitet. Vi skal ikke gemme os, til trods for en øget risiko, da vi dermed giver ind for kræfter vi på alle andre platforme netop søger at bekæmpe. Hvis det bliver til virkelighed at vi skal gemme os til vi havner bag kasernernes trygge hegn er hele ideen med vores internationale engagement ligegyldigt. Hvordan skal vi kunne overbevise afghanere, irakere og andre om at de skal risikere livet for at stemme til demokratiske valg, men ikke engang selv tør gå i uniform, i vel nok verdens tryggeste land? Må jeg diskret men bestemt opfordre til det modsatte. Bær uniformen med stolthed uanset om du er brandmand, ansat i politiet, beredskabet eller forsvaret. Bær den endelig offentligt og vis at du ikke vil ligge under for et ubetydeligt mindretals ideer om censur og ønske om at knægte vores helt fundamentale frihedsrettigheder. Er du et af de få tilbageværende medlemmer af CS, så skriv et brev til Jesper og gør opmærksom på at han er på vej ud af en vej der kun ender i en afgrund og mød i øvrigt op til fremtidige kongresser i uniform!

LÆS OGSÅ : Uniform i det offentlige rum er ikke længere tilladt i Holland

Er vi måske i virkeligheden kommet til et punkt hvor nok er nok og vi bør manifestere vores trods og nægte at flytte grænsen for rimeligheden? Er det tidspunktet hvor forsvaret får kastet halarationen tilbage i nakken og hele hysteriet omkring en minoritets evne til at påtvinge flertallet sine regler, kommet? Det kunne godt være tilfældet og om ikke andet bør vi fordomsfrit kunne diskutere hvor grænsen for misforstået tolerance og angst for vores egen sikkerhed, skal gå. I den forbindelse vil jeg opfordre til at man i tilfælde af at få en udleveret en halalration afleverer den tilbage og insisterer på at få refusion. Det slidte argument om at det er en økonomisk disposition er, undskyld det franske, fis i en hornlygte, og det er helt skævt at de 90% ikke muslimer skal sætte tænderne i kød der er velsignet i en fremmed guds navn og i øvrigt slagtet på en måde der er særdeles dyreetisk tvivlsom.

Samfundet er generelt inde i en fase hvor selv de mest hævdvundne traditioner er til diskussion og det er farligt da det piller ved selve fundamentet for det samfund vi kender i dag.

Meningen med et flag?
Hvis vi begynder at censurere brug af dannebrog i offentlige rum og brug af flaget i forbindelse med den udøvende magt er vi ved at fjerne noget af det mest centrale i vores nationale forståelse. Dannebrog er et samlende symbol og skal hverken bruges af nationalister eller ekstremister på den anden fløj. Dannebrog er et af de ældste, hvis ikke det ældste flagsymbol i verden og kan om få år fejre en historisk 800 års fødselsdag. Det står derfor i skærende kontrast til de enkeltpersoner der mener flaget udgør en unødig provokation af et ikke defineret mindretal og bør fjernes fra det offentlige rum, uanset om det er i forsvar, politi eller anden statslig virksomhed.

Der argumenteres for at ”det virker unødigt provokerende”, indeholder religiøse symboler og endda har et nationalistisk præg. Og ja, det er netop meningen med et flag. Det er et nationalt samlingssymbol og virker netop med dette formål. Det indeholder også et element af vores kristne kulturarv, der igen er et ret væsentligt element i rigets grundlov. Hvis det virker unødigt provokerende, må det påhvile den provokerede at gøre op med sig selv om vedkommende befinder sig det rigtige sted.

Hvis vi skal gå en fremtid i møde med oprejst pande, kunne aflevere et sundt Danmark til vores børn må vi tage kampen på ord om grænserne for tolerance og ikke mindst trække en streg i sandet når udefrakommende mener at skulle diktere hvordan vi skal leve. Vi skal have en respekt for minoriteter men vi skal ikke misforstå konceptet og lade flertallet indordne sig. Dette gør sig i særdeleshed gældende i forsvar og politi, der skal afspejle det omkringliggende samfund og det bør heller ikke her være tabu at beskæftige sig med frihedsbegrebet.

Smuldrer fundamentet for vores selvforståelse og er vores frihedsrettigheder blevet en selvfølge må vores historie genopfriskes. Om det så kræver morgensang og genindførelse af fredagshjemsendelse i udgangsuniform og opdatering af historieundervisningen om vores fælles kulturarv.

 

 

Kronik af :
Klaus Kroll
Reserve officer

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. islamister vinder hvis vi ikke gå til modangreb: vores soldater skal bære uniform med våben … og have den ordre at skyde hvis angrebet!!! det er vores land, og fjenden er her!!!De familie som ikke har formået at opdrage deres efterkomne i demokratie ånd skal ikke få vores sociale gode, de skal ud til de muslimske land og selv betale rejsen!!!

 2. jeg bærer min uniform, jeg skal være med til at forsvare mit land, skal jeg så vise at de der ønsker terror mod os skal vinde ved at frygten overvinder og de kommer frem med deres budskab at skræmme os. Nej de burde skamme sig hvis de ikke vil os hvorfor er de her så vi har ikke noget imod andres religion men de har noget imod vores. Hvorfor er de her så og ikke bare rejser hjem i stedet for i Dansk demokratisk land, hvor vi hjælper dem, men alligevel bærer de nag til os. Vi bor her og kæmper for det Danske, jeg bærer mit flag med stolthed også om jeg dør for det.

 3. Skal det være sådan at vores soldater ikke kan gå på gaden i vort lands uniformer og der til hørende symboler? Nej, nej, nej og nej. Nu må vores egen intolerance overfor vores egen kultur og livsstil ha en ende. Vi skal ikke gå og gemme os i vort eget land. Vi skal der i mod kæmpe for vores egne værdier, kultur og livsstil. Det kan vi sagtens gøre uden at være intolerante over for personer fra andre kulturer med andre værdier og livsstil. Men gemme os i vort eget land – ALDRIG. Nu må politikerne vågne op og få styr på hvem og hvad der er i Danmark og i resten af EU og forholde sig til det. Vi skal stå sammen om Danmark.

 4. Helt tydeligt, at personen der har skrevet dette indlæg ikke har styr på fakta. Både de udtalelser der skydes formanden for CS i skoene, omstændighederne omkring påklædning ved CS kongresser og hentydninger til faldende CS medlemstal, har ikke hold i virkeligheden… amatøragtigt indlæg… og nej…. jeg gider ikke dokumentere noget som helst, omkring dette. Undersøg selv, hvad det egentlig er formanden har sagt, undersøg selv, hvilken påklædning de delegerede normalt bærer til både konferencer og kongresser, og sidst men ikke mindst, undersøg selv CS medlemstal, som er væsentligt højere end du regner med…

 5. Jesper bør trække sig som formand for CS, han er ikke rigtig klog at opfordre medlemmer til ikke at går i uniform tvert om, så er det i disse tider at vise “flaget” jeg har i over 42 år været stolt over at gå i uniform. Er der personer eller grupper, der ikke synes om soldater i uniform, så ud af landet med dem. De kan i bund og grund ikke lide at være i Danmark.

 6. Demokrati og frihed er ikke noget der kommer af sig selv det kræver en til stadighed og vedholdende kamp, lader vi stå til forsvinder det som vi har kæmpet for og værnet om, denne radikale stå til og føje sig politik skal lægges på hylden stil op og protester når de Danske normer bliver trådt under fode af nogle sindsforvirret godtroende og fordi nogle radikaliserede muslimer mener at de skal lave Danmark om til et kalifat. Der skal gøres op med de blødsødende holdninger overfor de grupper og personer der ikke vil Danmark noget godt.

 7. Jeg er udenlandske,men jeg er mellem i HJV! Jeg er stolte af at bære de danske uniformer med danske flag, på rundt omkring i verden!! Hvis nogen angreb mig, når jeg er i min uniform–være forberedt på en meget hård kamp. Jeg tjener dette land, som jeg kan–der ønsker at leve her, også nødt til at gøre dette, eller de har brug for at gå herfra! Det er min mening

  • Vi går i krig uanfægtet det er farligt og FE beskriver det om risikofyldt. Hvis vi lader os skræmme herhjemme af ganske få ultra radikaliserede er det et knæfald og dermed endnu et skridt i retning af et frygt samfund hvor vi skal gå på kompromis med vores frihedsrettigheder. Skal politiet så også give efter for stenkastende unge i Mjølnerparken og komme i civilt eller burde vi måske overveje at de få oplever en konsekvens hvis de mange ikke finder deres adfærd acceptabel. Udvisker vi stregen i sandet og konstant føjer os i tolerancens misforståede navn ender vi med at tabe det store slag.

  • Jeg forstår dig udemærket. Der er dog ikke grund til at dyrke frygten. Mange soldater beretter om (i diverse kommentar-spor), at der i årtier har været danskere, som af en eller anden grund ikke har brudt sig om soldater, og har overfuset/forulempet dem. Det er der ikke noget nyt i. Ok, lige nu bliver alm. forsigtighed indskærpet. Og ..? Alle i uniform, bl.a. togkontrollører, oplever voksende problemer med et anti-autoritært samfund. For mig at se er det bedste at slå koldt vand i blodet og ikke selv bidrage til en stemning af frygt. Vær blot stolt over at være soldat, hav uniformen på – og vurder nøgternt risici i det civile rum. Det er ikke knæfald, men professionalisme.
   Har du i øvrigt læst min artikel i fredags hos artilleriet.dk?

 8. Jeg har skrevet det før jeg skriver det igen,,,,Fuck om jeg ville lade de skide IS bestem om hvad jeg skal gå i ,jeg vil heller dø end at lade dem vinde…. ikke i tusinde år .Hvis vi først begynder på det så har de vundet…De kan skyde mig ned på åben gade jeg giver mig ikke… Hvis vi først lade os skramme , så har de vundet …..

 9. Som vanligt et velskrevet og velment indlæg fra Klaus som med stor præcision sætter tommelfingeren på et særdeles ømt punkt i den offentlige debat.

  Tiden er vitterlig inde til at sige, at NOK er NOK…. Nu må vi stå ved vor arv og vort ansvar for fremtidens Danmark; med lidt Vikinge-blod tilbage i årene bør vi ikke bøje nakken og skutte os, men rette ryggen og om nødvendigt lægge hånden på sværdet.

  Støtter helt op om den totale misforståelse som formanden for CS tilsyneladende giver udtryk for, nemlig opfordringen til hans medlemmer om at lægge uniformen…
  Medlemmerne, disse prægtige unge mænd og kvinder, som trækker i uniformen og med den største fare for deres eget liv og førlighed tager til missionsområderne og hjælper en truet og krigsramt civilbefolkning med at genvinde sin frihed og give dem sikkerhed; disse samme medlemmer skal altså i deres eget hjemland lægge deres uniform af frygt…??????

  Hvordan kan en formand for en militær fagforening afgive et så eklatant fejlskud….??????

 10. Er det nu det samme uniforms forskrækket pis igen – denne gang bare i forsvaret – hvem har dog sprædt sådanne en gang ævl- – sidste gangs uniforms ævl kom fra en gang hjernefoirstyrred civilister, der mente at spejdere ikke skulle bære uniform, da de nok var nogle små krigsliderlige sataner – – og til dem der spræder dens slaks ævl- find en psykolo- HURITGT-

 11. Dem som ikke kan lide Forsvaret, Politi, Falck redere, Brandmænd, Beredskabet i sin store mangfoldighed, folk som uden at blinke vil hjælpe uden at give det en tanke om du er kriminel, om din religiøse overbevisning, uanset din holdning, så vil de/vi hjælpe dig på bedst mulige måde.

  For i Danmark har vi ikke kun Frihed, men plads til alle. Vi har rykket på meget for at de forskellige religioner kan være her, men i skal ikke lave om på hvordan vi skal færdes i vores offentlige rum.

  Det bedste vi kan gøre er at skabe en masse opmærksomhed omkring dette problem. Hvis i er stolte over at bo i Danmark så bær Dannebrog med stolthed.

 12. Logikken synes at være, at ræven nok ikke kommer æder os, hvis vi forklæder os som høns. Det var også konklusionen efter TV aktuelle 1864, men historien viste jo noget andet, for ‘ræven’ åd alligevel Danmark i 1940 og siden da har Danmark igen stået fast på retten til at forsvare sig selv og andre. Høns er høns og soldater er SOLDATER. Lad ingen i tvivl om at Danmark har viljen og evnen til at gribe ind. Drop hønsekostymet!

  • For første gang i århundrede har hønsene tænder… startende i Tuzla med de danske leo1…

   Nu…. Danske styrker der har kæmpet hårdt i Helmand… KVG, PINF, ING og alle de meget vitale støtte elementer der har gjort opgaven mulig… Danske soldater kan med god grund ranke ryggen og sige vi gjorde det!!! vi løste den opgave vi fik af vores politikere…
   Men lad os ikke glemme de forfærdelige tab vi har lidt…. døde og sårede der er kommet hjem til deres kære… Deres offer må aldrig være forgæves…. De gav så meget for os der blev her….
   Vores respekt har i fortjent!!!! Ve den der ringeagter så stolt et menneske som den danske soldat…..

 13. Der er hvis nogen der ikke har læst på hvad formålet med terror er hvis de mener anderledes… Hvis landets soldater skal være bange for at bære uniform, civil befolkningen bange for at blive overfaldet for deres meninger og reaktionen er at VI som nation skal indordne os “for vores sikkerhed”, kan vi da lige så godt pakke sammen og hejse det hvide flag.

  • Tarek, nu er det jo ikke muslimerne folk hader, men de af anden etnisk herkomst som ikke kan opfører sig ordentligt i Danmark, vi ved jo alle at der er muslimer og så er det de ekstreme tosser og det så om det er muslimer eller andre trosretninger. Forøvrigt vil jeg henvise til at ordet muslim oprindeligt stammer fra England, hermed vil jeg sige at Mogens Glistrup engang sagde, de er ikke muslimer men muhamedanere ( som er den korrekte betegnelse ) for jer muslimer. Og nej, jeg er ikke racist, har mange venner som er Muhamedanere, samt at min dejlige hustru også er af anden etnisk herkomst.