Knogler fra en gammel kriger

ANMELDELSE: Det vælter op af jorden med oldgamle våben og ødelagte krigerknogler i Fortidens Slagmarker. Det er arkæolog og museumsinspektør Jeanette Varberg, der har forsøgt at beskrive vores krigeriske tendenser henover syv årtusinder; fra Stenalderen til og med Vikingetiden.

Det er hun sluppet godt fra. Ikke mindst på grund af de mange detaljerede eksempler.

Der er historien om Nordeuropas ældste slagmark, som ligger i nordtyske Tollense og stammer fra Bronzealderen. Der er historien om de kvindelige krigere, der red på stepperne ved Sortehavet i århundrederne før Kristi fødsel. Og så er en af verdens største samlinger af romerske sværd fundet i Østjylland:

“Man kan spørge sig selv, hvorfor de er havnet i så mørk en afkrog, så langt væk fra Sydeuropas skarpe sol. Årsagen skal findes i et stort slag udkæmpet og vundet ved Skanderborg omkring år 205 e.kr.”

Det er en populærvidenskabelig bog, der ved hjælp af tusindvis af arkæologiske fund fortæller historien om, hvordan vi mennesker har slået hinanden ihjel, siden vi kunne løfte et redskab. Vi har kæmpet om mad, terræn, kvinder og ære – sådan cirka altid. Det ville være rimelig nedslående, hvis det ikke samtidig var så pokkers spændende.

image1 (3)

Der er selvsagt en masse tvivl. Når halvdelen af bogen befinder sig i minus-tid og forsøger at give et billede af, hvordan de første konflikter udspillede sig, før nogen overhovedet skrev noget ned, så opstår der ubesvarede spørgsmål, og det kræver derfor en hel del forbehold.

Det kunne gøre bogen til en halvkedelig gætteleg, men fordi det er så levende fortalt, og man aldrig er i tvivl om, hvad der er fakta, og hvad der er teori, ender man med at forsøge selv at løse de krigeriske krimigåder, som man bliver præsenteret for i form af skeletter med kampskader.

For eksempel krigsfyrsten, der i Jernalderen blev begravet i, hvad der sikkert var et særligt sted dengang, men som i dag er et parcelhuskvarter i Ishøj. Ingen ved, hvem der dræbte ham, men at han faldt i kamp, er der ingen tvivl om:

“På hans venstre isseben er der en stjerneformet læsion efter en pil, som er skudt i en bue bagfra. Et sværd- eller øksehug flækkede næsten hans kranie, og afslutningsvis blev hans øre skåret af.”

Udover at Jeanette Varberg fortæller om slagmarkerne i Danmark og de fund, der er gjort her, gør hun ofte opmærksom på grave, våben og krigere fra andre dele af verden. På den måde får man en fornemmelse af, hvordan våben er vandret over grænserne, og hvordan de forskellige strategier i krig er blevet udviklet over tid.

Fortidens Slagmarker er en fascinerende fortælling om krigens væsen i oldtiden, som skabte fundamentet for det land, vi kalder Danmark.

Men det er også historien om fortidens våben og soldatergrej; knive af flint, hjelme af træ, langbuer, lanser, stridsøkser og skjolde. Alle de gode ting, som henover de mange århundreder har været i så fantastisk mange blodige krigerhænder.

Bogen er udkommet på forlaget Gyldendal.

 

 

 

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *