John, frihedskæmper og charmør

Historien om frihedskæmperen John hvis rigtige navn var Svend Otto Nielsen. John var en af frontfigurerne i modstandsgruppen Holger danske sammen med Flammen og Citronen. John var kendt som dristig, fræk og altid i godt humør. Han var meget vellidt af kollegaer og af kammeraterne i Holger danske.

Allerede som ganske ung lærte John, at håndtere våben da hans far tog ham med på jagt. Boksning blev hans sport, som han dyrkede i mange år. Derudover var John meget glad for piger, hvilket kostede ham hans ægteskab og ironisk nok blev det en kvinde der angav ham til det tyske politi Gestapo.

Efter en dramatisk flugt på cykel gennem Østerbros gader, der endte med, at John blev hårdt såret og blev anholdt af Gestapo. John blev udsat for tortur og efter, at have tilbragt flere måneder i fængsel og uden ordentlig lægebehandling blev han i april 1944 ført til henrettelsespladsen ved Ryvangen i Hellerup og henrettet.

John, frihedskæmper og charmør. Forlag: Informations forlag ISBN: 978-87-7514-411-2 187 sider
John, frihedskæmper og charmør.
Forlag: Informations forlag
ISBN: 978-87-7514-411-2
187 sider

Bogen er meget læsevenlig og man får sig nogle gode timer med denne bog. For John er en farverig personlighed som bevæger sig rundt i en historisk spændende periode.

John fremstår som prototypen på en frihedskæmper, der med hjertet på rette sted og stort heltemod kastede sig ind i modstandskampen. Ganske ligesom mange andre bøger beskriver den danske modstandskamp og frihedskæmperne.

Det er temmeligt ærgerligt, at man endnu ikke kan fortælle den rene historie uden alle de gyldne ord om heltemod og hjertet på rette plads. Her er det John’s historie der bliver forgyldt, og man lærer ikke John at kende og dermed bliver bogen ensidig og uden kant. En bog som hurtigt vil blive glemt.

Alle interviews af tidligere kollegaer og frihedskæmper kammerater fortæller kun godt om John. Da mange interviews er fra tiden lige efter krigens ophør, hvor man havde meget travlt med at dyrke heltene. Kan disse interviews godt virke lidt overdrevne.

Historien om John indeholder en del gætværk, kvalificeret gætværk godt nok, – John var vistnok med der og muligvis også der. Det kan tyde på, at John også stod bag den og den sabotage.

På den tid hvor frihedskæmperne arbejdede i det skjulte, har man selvfølgelig ikke gået og skrevet ned hvem der gjorde hvad.

Bogens kildemateriale er meget omfattende og der gjort et stort og meget vellykket stykke arbejde med, at få skrevet denne bog som fremstår meget historisk troværdig.

Til dem som ikke kender så meget til besættelsestiden i danmark og modstandskampen så vil jeg anbefale denne bog. Den giver et tydeligt billede på en kritisk og dramatisk periode i Danmark.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *