Hjemmeværnet skal til Mali

Hjemmeværnet. Foto Krigeren.dk

Hjemmeværnet er af Værnsfælles Forsvarskommando blevet anmodet om at støtte Flyvevåbnets C130J-detachement, som skal udsendes til FN-missionen MINUSMA til Mali i perioden maj til november 2017.

Hjemmeværnet skal til Mali, hvor de støtte Flyvevåbnet ved at levere en bevogtningssektion på 12 soldater til bevogtning af Camp Midgaard/Bifrost, hvor bl.a. det danske C130J-detachement vil have base. Herudover skal Hjemmeværnssoldaterne udføre kørselsopgaver af administrativ karakter.

Den samlede udsendelse vil blive delt i to perioder.

Hjemmeværnet skal bruge 20 menige og to befalingsmænd fra den frivillige struktur, samt to fører som de finder blandt de fastansatte.
Uddannelsen forud for udsendelsen, selve udsendelsen og afviklingsperioden vil være på en tidsbestemt kontrakt ved Flyvevåbnet.

LÆS OGSÅ :  Danmark forlænger transportflybidrag til FN's mission i Mali

Formålet med den FN-fredsbevarende operation i Mali – United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) – er at stabilisere situationen i de beboede områder, implementere transitionskøreplanen, støtte valgprocesserne samt at sikre beskyttelsen af civile.

LÆS OGSÅ :  Forsvaret har hentet europæiske borgere hjem fra Mali
Flyvevåbnet i Mali. Foto Forsvaret
Flyvevåbnet i Mali. Foto Forsvaret

Transportflybidraget udsendes som led i en nordisk initieret rotationsordning for transportfly til missionen.

Det danske transportfly afløser således et portugisisk og før det et norsk flybidrag og vil blive efterfulgt af et svensk transportfly i november 2017.

Danmark har tidligere i 2014 stillet et C-130J transportfly til rådighed for MINUSMA i fem måneder.

Derudover yder Danmark substantiel finansiel støtte til MINUSMA, idet Danmark har bevilget ca. 51 mio. kr. til MINUSMA’s trustfund med henblik på at gennemføre projekter i nord for at forbedre befolkningens levevilkår. Endelig har Rigspolitiet udsendt seks polititjenestemænd til missionen.

LÆS OGSÅ :  Forsvaret har hentet europæiske borgere hjem fra Mali

Siden april 2016 har Danmark stillet med et specialoperationsstyrkebidrag til missionen i Mali. Bidraget består af soldater fra Jægerkorpset og støtte fra hæren i form af logistik og efterretningspersonel.

I 2015 udnævnte FN’s generalsekretær Ban Ki Moon den danske generalmajor Michael Lollesgaard til Force Commander (styrkechef) for den ca. 11.000 mand store FN-mission.

Skrevet af C Sundsdal

....

121 kommentarer

Skriv et svar
  • Erfaring får man ved at anvende sin uddannelse. Du skulle prøve det, det bliver faktisk bedre med tiden

  • Ideen men hjemmeværnet er at støtte samfundet og forsvaret. Forsvaret beder om hjælp til en opgave. Den stille vi. Hvad er problemet? Med garanti kommer en del afsted der har værnepligt i forvejen….

  • Christian Hvis du lyst til at blive udsendt og har evner, er det bare at vælge til og komme ind i kampen

  • Forsvaret er primært til Ulands støtte, og hjemmeværnet er primært til eget hjemland hvor det er deres “speciale”, men de bliver også trænet til den givende mission som de får tildelt.

  • Gg Kenneth, “bare at vælge til og komme ind i kampen” er sgu en lorte kommentar at komme med, det et sgu, som du nok godt selv ved, ikke noget vi selv vælger..

 1. Hjemmeværnet har sgu snart mere operativ erfaring end Forsvarets eget personel .
  Så er det jo også bare kanon man skal få den slags info på Facebook .

  • Luk så kassen … vi har k…..edme været derude noget mere en du kan forstille dig…vi kan bytte med mine ture til Irak og Afghanistan som blev gennemført mens du havde våde drømme om at gå til soldat i det store udland…!

  • Syns ik tonen er helt god …alle har jo selv valgt …enten de er i krig eller ik er det …og der mener jeg os danskere

  • Nu er i jo ikke en HEM organisation så mon ikke alle ture Hjemmeværnet har kunne præsentere er offentliggjort… At du springer på ham fordi du har flere år i trøjen på den ene eller anden facon er typisk udfald fra en hjemmeværnsmand der tror de er ligeså uundværlige og professionel som aktive kampsoldater fra stående styrker….
   Og nu kender jeg til hvad ture Jesper har været på… Så du skal absolut ikke undervurdere han aktivitet på det missionsmæssigt.

  • Godt svaret af en seniorsergent .
   Hvis du er missions træt og vil overlade opgaven til HJV så lad det stå for egen regning.
   Jeg har også haft mine missioner til Afghanistan som Pninf, men derfor mener jeg sgu ikke opgaverne skal varetages af HJV.

  • Jesper Andersen jeg er ikke træt, tag dine briller på og se det jeg skriver…..med 8 missioner er jeg sgu ikke træt, det jeg er træt er en flok civile med 100 timers udd. mener at nu skal de lige ud og vise hvad vi ikke formåede, hvorefter de efter hjemkomst går i foster stilling og føler sig misforstået

  • Så er vi jo enige!!
   Jeg er som fastansat i forsvaret, pis hamrende træt af HJV bliver udsendt i opgaver som forsvaret selv burde løse.
   Hvilket jeg egentlige prøvede på og sige i min kommentar til at HJV snart har mere operativ erfaring, da det jo ikke er første gang HJV får opgaver forsvaret selv burde løse.

  • Nu tvivler jeg på at det er helt grønne HJV som bliver sendt afsted – at de kan støtte andre enheder kan måske frigive personel til de mere vigtige opgaver som det proff. militær er super gode til !

  • Ja men hvis jeg skulle udsendes igen og kom i ildkamp. Så ville jeg klart fortrække at have en af jer drenge ved min siden end en HJV mand.

  • Jesper Andersen Nu er det jo ikke noget vi kan tage beslutning om. Det er noget VFK har besluttet. De har kigget rundt på værnene, ingen af de andre havde overskud til at løse det. At man så har overskudet i HJV til opgaven er vel godt nok. At man som enkeltperson gerne ville have været afsted er måske også noget andet.

  • Jesper Andersen er helt enig med. Der er siksme noget galt, når de kan tage de opgaver vi går og laver dag ud og dag ind, og så skal vi tilsidesættes med polsk arbejdskraft, fordi de måske er billiger på papir

  • Det er jeg udemærket klar over Henrik.
   Men jeg er nu sikker på at man sagtens kan finde 22 ma til den opgave.
   Hvis man ikke kan så skulle VFK nok til og råbe vagt i gevær opadtil.

 2. Mange fra HJEMMEværnet har været i UDEværnet og den del der ligeledes fik løn for at trække i uniform.

 3. Trist vi er kommet dertil, at vi må udsende amatører (ment positivt og med stor anerkendelse af HJV indsats) til professionelle opgaver.

  • Hvordan kan de så være amatører!? En meget stor del af Hjemmværnpersonalet, har en fortid i forsvaret er det herfra professionalismen alene kan og skal hentes??

  • Hvordan kan du sige amatør når vi gør det af egen fri vilje og har haft fortid i forsvaret som Kenneth skriver….. Syndes netop at vi gør det vi elsker for nul og niks det meste af tiden og så får vi smidt amatør i hovedet….. Jeg er stolt af at være en del af det danske HJV og vi får meget ros for dem vi støtter med de ting vi kan og syndes ærligt talt at alle dem der siger at vi ikke er egnet til en opgave skulle kigge indaf og tænke hva er jeg egnet til og så derefter pege på folk :) god lørdag til alle og god jul og godt nytår :)

  • Der ligger jo i ordets betydning. Intet ondt om HJV, men et frivilligt territorialforsvar bør ikke udsendes af mangel på professionelle.

  • Inden man tordner mod at blive kaldt amatør, så slå lige ordets betydning op. Det er ikke nødvendigvis negativt ladet, der er bare forskel på at være professionel eller ej.

  • Kenneth Du modsiger dig selv. “bør ikke udsendes af mangel på professionelle.” Kan du begrunde det med fakta!?

  • Jan Sørensen Jeg tror du vil blive overrasket over hvor mange i HJV der er veteraner. En del af dem har civile jobs og har ikke råd til at være ansat i forsvaret.

  • Ikke råd til at være ansat i forsvaret, ævl fra ende til anden… det handler om de gerne vil lege soldater uden TB er i den anden ende… den med lønnen skal du længere ud på landet med…det handler om mental indstilling …fighter eller ikke fighter ….

   • Den påstand er der vist næppe belæg for Jan. At soldater fra HJV stiller op til at løse opgaver i Afghanistan og andre steder, er ikke et spørgsmål om “Leg” eller ej, og det er nedladende at påstå andet. Ingen fra HJV kommer ud ved et tilfælde, men kun fordi Hæren/Søværnet/Flyvevåbnet har bedt HJV om at stille folk til en given opgave, eller fordi vedkommende har været kvalificeret som Enkeltmandsudsendt til en konkret opgave hvor Forsvaret af en eller anden årsag ikke har fundet en M/K til opgaven.

    Hvis der er nogen der mangler “fighter-indstilling”, og “flygter” – må det vel nærmere være dem, der takker Nej til en udsendelse, selvom de har takket Ja til at være ansat i Forsvaret?

  • Lad nu være med at tage det personligt. Min pointe er blot, at forsvaret er så udsultet, at man må basere løsningen af opgaver på frivillige fremfor på rigtige ansatte. Det ville jo svare lidt til, at hospitalerne brugte frivillige samaritter på afdelingerne af mangel på sygeplejersker og læger.

  • Jan Sørensen egentlig glad for du ikke er udsendt mere med den ” intelliggende” måde du udtaler dig på

  • Ikke udsendt mere, du aner ikke hvad du snakker om…de fleste i forsvaret har siddet på deres grej og ventet… jeg har blandt andet i en periode været afsted konstant med to års mellemrum

  • Kenneth Astrup ja og hvorfor er det sket ? Fordi politikerne har sparet og efterfølgende sagt ups …..nåh ja der sker jo ikke noget…så har vi jo også hjemmeværnet … igen igen

  • Kenneth Astrup frivillige samaritter der afløser sygeplejesker og læger…, fed ide., glæder mig til at se dit ansigt når du bliver kunde i “butikken” …. måske du så vil revurdere dine holdninger….,man bliver ikke tømrer af at have træsløjd i skolen… eller fighter pilot af at have leget med modelfly.
   De fleste har en utrolig let holdning til det at være udsendt, mon ikke der er en god grund til at vi bruger op til år med henblik på at være gode derude ….og ikke mindst at få alle vores svende med hjem i hel tilstand og mhp tiden efterfølgende AKA homemind

  • Christian Wendelboe Jensen Nogle amatørerer er nu langt mere professionelle og veluddannede end mange af de såkaldte profesionelle du omgåes med,

  • Nej det kan vi godt blive en lille smugle enige i, men igen vi er mange indenfor HJV der er lige så profetionelle som FSV :)

 4. Nej de skal ikke udsendes, for når forsvaret og div regeringer ikke kan finde ud af håndtere de veteraner vi har, skal vi ikke lave flere.

  • Vi er sure over at HJV kommer og tilbyder meget billig arbejdskraft, og det resultere i at der bliver skåret i stillingerne i forsvaret. Holstebro har trænet længe på Minus, hæren mangler opgaver og så kommer HJV og byder sig til som noget der kun ligne østarbejdere. Har haft stor respekt for HJV, men den er væk. De tager vores job med deres fly, deres Jmto, osv. Den dag de siger nu gider vi ikke at yde mere frivilligt, så står vi andre og skal løfte opgaven med de rester der er tilbage efter jeres misforstået hjælpsomhed – Undskyld, i HJV sprog “støtte”

   • De får vel løn under udsendelsen, er ansat som konstabler eller BM til samme løn? Sådan har det i alle tilfælde været for dem, jeg kender?

  • Det passer simpelthen ikke. En bevigtningsopgave kan du give til enhver enhed i Forsvaret, de skal bare have yderligere uddannelse som HJV også skal… støttetropperne har masser af konstabler der ville have godt af udsendelseserfaring ifm. deres videre karriere i FSV. Denne opgave kunne ligeså godt være blevet givet til soldater fra Slagelse, Aalborg eller Skive.

   • Jeg tror at du har ret i at det er en “politisk” beslutning. Selvfølgelig kan man finde folk fra stående styrke, som er kvalificerede, og som gerne vil. Spørgsmålet er naturligvis også om den kan undværes i deres hjemlige funktion?

  • Det er de også men en Hjv soldat træner gratis op til opgaven og får kun minimal satser mens de er ude

  • Kristian Poulsen når det kun gælder 22 mand nægter jeg at tro på at det er økonomi der er den afgørende faktor her. Desuden burde det ikke være et argument, pris og kvalitet hænger ofte sammen. Nu tænker jeg bl.a. på HJV sagerne ved grænsen

 5. Føler mig også lidt stolt af hvad HJV nu kan bruges til og bliver brugt til. Sagt fra en ikke længere aktiv HJV-mand med fortid i Forsvaret og mere en 40-års aktiv tjeneste i HJV :-)

 6. Forstår ikke “professionelle” soldater bliver sure over at HJV skal løse denne opgave, i de 12år jeg har været i forsvaret har jeg endnu ikke mødt en soldat der synes det er super fedt at lave vagttjeneste. Jeg er glad for at HJV vil støtte med en sådan opgave. De lavede et kanon stykke arbejde i Afghanistan der aflaste de professionelle soldater, så de kunne fokusere på andre opgaver.

  • Rasmus Feddern Donbæk
   Nu er der nogle der lever af Vagttjeneste i forsvar, så det er ik helt rigtigt. Det for føler vi og letter pisset på, over set. At vores arbejde bliver udliciteret til lavest fællesnævner.

  • Kan godt være vagt tjeneste ikke er “drømmen” men derfor kan det stadig være en god mulighed for at drage nogle erfaringer inden en Evt indsættelse i kamp. Det er fundne irriterende at hjv for opgaver imens vi “bare” kan gå hjemme og træne..

 7. Jeg er bunden og grund ligeglad hvem vi udsender, så længe længe dem vi udsender viser hvad danske styrker står for, nemlig en super professionel holdning over for opgaven og den lokale befolkning.

 8. Eneste grund til at HJV får den opgave er at der simpelthen ikke er nok folk i den enhed som fik tilbudt opgaven

 9. Hjemmeværn!!!
  Hvornår, er Mali noget ‘hjemligt’?
  Mente hjemmeværn, var til for at bevogte, og bekæmpe, på egen jord!

  • De dage er længe forbi Morten. HJEMMEværnet har støttet løsningen af Forsvarets internationale opgaver i mange år efterhånden. Også med at bemande konkrete skarpe opgaver i forreste linje, blandt andet Irak (Protection Teams) og Afghanistan (Bevogtningsdeling i Camp Price, Patrol Base Line og FOB Amadillo).

 10. Endnu engang har hæren spillet falit og må ty til Hjemmeværnet for at løse sine opgaver. Flot gjort af politikerne at udhule forsvarets evne til kamp. FØJ de burde have en dårlig smag i munden. Flot Hjemmeværnet løser opgaven.

  • Muntrer mig lidt over bek. af lov om hjemmeværnet og særligt § 1, stk. 2, hvori der bl.a. står, at hjemmeværnets virksomhed skal tilrettelægges, så de frivilliges opgaver i muligt omfang udføres i nærheden af deres hjemegn… Det var vist heldigt at nogen huskede at føje et ‘muligt’ til

 11. fedt at se at forsvaret igen igen ønsker vores hjælp i udlandet :) det at vi kan yde støtte med selv de simpleste opgaver, gør jo at de andre soldater har en mulighed for at operere i områder, som de ikke vil kunne gøre, hvis de skulle sætte mandskab af til ting såsom bevogtning, hvilket vi er en del fra hjemmeværnet der faktisk træner og specialicere os indenfor netop dette område :)

 12. Hjemmeværnet er Den største del af forsvaret i dk
  Og mange HJV folk er gamle soldater med missions erfaring, ved godt der også er en del bøgetosser i HJV, men Eksempelvis patrulje og SSR er mindst lige så prof som stående styrke i hæren, og at HJV kan bidrage med hjælp er vel kun godt i denne tid hvor forsvaret bliver beskåret på alle kanter,
  Alle vi i Kongens klær må stå sammen og være der for dk i alle sammenhæng, kæden er ikke stærkere end det svageste led. Så lad os stå sammen og støtte hinanden i stedet for at svine hinanden til ❤

 13. Casper kadet. det er lige noget for dig. en rigtig grænsevagts opgave. så er du foran alle de andre når du skal på kadetakademiet

 14. Allerede tilbage i sommeren 2006 blev frivillige soldater fra Hjemmeværnets Særlig Støtte og Rekognosceringskompagni (SSR) uddannet af Jægerkorpset, som militære bodyguards, og udsendt til Irak som en del af Forsvarets Protection Teams med opgaven at passe på danske diplomater og ansatte fra Udenrigsministeriet. Læs mere/se billeder på facebook: http://www.facebook.com/ssr.hjv og http://www.ssr.dk

 15. Det har været en trist og forstemmende debat, der dufter langt væk af friskbagt brødnid. Summa-sumarum, det er bestemt, at HJV skal levere et bidrag til festlighederne i Mali. Vend jeres frustrationer mod ledelsen, hvis I har nogen, og lad være med at kalde deltagerne aka de frivillige i Hjemmeværnet navne eller beklikke deres professionalisme. De har fået tilstrækkelige Q’er til at kunne løse opgaven, ligesom enhver anden enhed, der udsendes. HJV har løst de opgaver, der er blevet stillet, tidligere, og Mali bliver givetvis ikke anderledes. Debatten er under lavmålet, beklager men det er ikke godt nok.

 16. Jeg kender mange, der har været frivillig i forsvaret i et antal år, Hvor der varmulighed for ansættelse på kontrakt. Det drejede sig om en levealder til på 32 til 35 år. og derefter har taget
  en uddannelse i HJV, og derefter taget flere år på kontrakt i HJV. Jeg har selv været kontrakt ansat
  BM ved infanteriet og artilleriet i 10 år, og derefter i Hjemmeværet i 22 år. Jeg har kendt mange
  hjemmeværnsmænd, der var meget dygtige soldater med lang erfaring. Der er vel soldater der udsendes første gang med under 1 års erfaring som værnepligtig. Disse soldater kan vel ikke kalde sig professionelle.

 17. Når jeg læser nogle af kommentarer fra stående styrke om hjemmeværnsfolkene, så kan jeg ikke lade være med at tænke på Louis CKs betragtning: “Of course foreigners steal your job, but maybe, if someone without contacts, money, or speaking the language steals your job, you’re shit”. Det synes jeg man skulle overveje næste gang, man føler trang til at fortælle omgivelserne om hvor meget ringere hjemmeværnsfolk er ift. professionelle.

  Hjemmeværnsfolk der udsendes, fastansættes midlertidigt på kontrakt. Og det gør de kun hvis de kan honorere de samme krav der stilles til enhver anden soldat fra stående styrke der udsendes. Så allerede der stopper diskussionen om at være professionel. De får løn for at være fuldtidssoldater på lige fod med andre fuldtidssoldater. Dermed opfylder de den ene definition af ordet “professionel”. Det er ikke hjemmeværnstjeneste, de forretter. Det er militærtjeneste.

  Mht. den anden definition af ordet “professionel”, så handler det om indstillingen til tjenesten og faglig dygtighed. Her er den typiske udsendte HJV-mand en mand mellem 25-45 år, som har flere års erfaring i sin funktion. Mange af dem har minimum gennemført den gamle værnepligt, og også været enten fastansat eller udsendt tidligere. Ofte er han BM-uddannet eller uddannet (og rutineret) i mange andre funktioner og roller. Dette er i øvrigt noget han har opnået i sin fritid, mens han passede sin civile uddannelse og sit daglige job og sit familieliv.

  Jeg har umiddelbart svært ved at se hvordan en person i starten af tyverne, med 4 måneders HBU, 8 måneders HRU og 6 måneders MISU skulle overtrumfe førstnævnte i professionel indstilling og kunnen. Bortset fra lidt fysisk aktivitet – og dermed teknisk set idræt – har jeg stadig til gode at se en person under sin HBU/HRU/MISU ofre så meget som én eneste time af deres fritid på at dygtiggøre sig fagligt. Til gengæld har jeg set en hel del af dem bruge sin fritid på kuffen, i messen eller på byture.

  Denne gang handler det om bevogtningstjeneste og administrative kørselsopgaver… i en FN-mission. Bevogtningstjenesten er kerneydelsen i HJV og dét som de er bygget op om. Det er generelt noget som interesserer dem – især dem som forbliver i bevogtningsdelingerne i årevis. De kan deres ting, og de får ros for deres arbejde.
  Jeg har mødt enkelte “kaserne-bumser” der gladeligt tog vagter hjemme på kasernen for at score tillæg. Men derudover har jeg mest hørt folk øffe, når det var deres kompagni der stod for tur til at have vagtuge. Og jeg har for alvor hørt folk (fra stående styrke) øffe over at blive udsendt i FN-missioner, hvor ROE begrænser dem meget mere end eksempelvis NATO-missioner. Det er den ene ting.

  Den anden ting er de sekundære opgaver. HJV-folk udsendes ikke kun til bevogtningsopgaver, men også til CIMIC-opgaver, som de er kvalificerede til at løse i kraft af deres civile uddannelser og erhvervserfaring. Det er en kampsoldat fra stående styrke ikke fagligt kvalificeret til, uanset hvor mange års erfaring fra Forsvaret han har, og uanset hvor mange Q’er han har. Derfor er det en misforståelse at tale om at “hjemmeværnsfolk kommer og tager jobbene fra stående styrke”. Alternativet til at sende en HJV-mand af sted, er ikke at sende en person fra stående styrke af sted. Alternativet er at sende en akademisk uddannet konsulent af sted. Det job var aldrig stående styrkes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0