Hjemmeværnet får igen mulighed for at have våben i hjemmet

Hjemmeværnsfolk skal igen have mulighed for at kunne opbevare våben i eget hjem. En særlig lås med kode skal sikre våbnene.

Våbnet, der blev brugt under terrorangrebet i København i februar i år, stammede fra et hjemmerøveri hos en hjemmeværnsmand. Det førte til, at alle frivillige fik inddraget bundstykket til deres gevær, så det ikke længere var funktionsdygtigt.

I fredags forlagde chefen for Hjemmeværnet, generalmajor Finn Winkler forligskredsen bag forsvarsforliget, en løsning som efterfølgende blev godkendt af politikerne.
En kammerlås som skal sikre, at våbnet ikke kan samles uden en kode.

Vi tage op til to år

Når de nye låse er indkøbt og installeret, må hjemmeværnsfolkene igen opbevare alle dele til våbnet i eget hjem. Løsningen er efter svensk og norsk forbillede. Hjemmeværnet skal bruge et tocifret millionbeløb, og hele indkøbsprocessen vil tage tid. Formentligt op til to år at få implementeret den lye løsning på landsplan.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Hjemmeværnet er oprettet lige efter 2.verdenskrig for at kunne forsvare de Cevile. Og til at kunne rykke hurtigere ud end forsvaret og bistå forsvaret med opgaver indlands som udlands.

   Derfor er det grunden til at våbnene skal kunne opbevares (korrekt og forsvarligt og af de rigtige personer) i hjemmet.
   Det kan ikke nytte noget at HJV-folk først skal køre til depotet/hjemmeværnsgården,vente på forsyneren låser op, så vi kan få vores våben. Og først derefter komme ud og forsvare jer andre.
   De fleste ville i sådan en situation skulle bruge min. 1 time på bare at kunne være klar til at hjælpe cevilbefolkningen. Hvor imod hvis de havde våben hjemme kunne de være klar på 10-30 min.

  • Det er en dybt forældet koldkrigstanke som bare ikke vil dø. Ideen er så udvandet at det i min verden er for meget civilforsvare til at våben giver mening i hjemmet. CF er dog nedlagt… eller har HJV bare overtaget og så er det reelt den væbnede del der er blevet nedlagt? Jeg syntes det ligner det sidste.
   Vores VATPIK regeringer magter ikke at forstå ideen i at have et fungerende toltalforsvar… Men det er vidst en anden debat.

  • Kim, det var den originale grund til at HJV folk havde våben hjemme. Fordi russerne måske kom. I dag handler det mere om at de er meget mere fleksible når de har våben udleveret.

   Hvis nu der er øvelse næste weekend så skal 3 befalingsmænd fra kompagni ABC måske møde fredag eftermiddag fordi de skal briefes om sikkerhed og forberede undervisning. Lørdag morgen møder 14 menige fra samme kompagni, 4 menige fra kompagni DEF og 5 menige og en gruppefører fra kompagni GHI. Lørdag eftermiddag afgår den ene befalingsmand fra kompagni ABC fordi han skal arbejde lørdag nat. Søndag morgen afgår næste BM fra ABC fordi han skal arbejde. Søndag eftermiddag afgår resten.

   Mandag aften skal 2 menige fra kompagni ABC være momenter for en uddannelsesaften for kompagni DEF og tirsdag aften skal kompagni ABC have deres egen uddannelsesaften.

   Hver gang nogen afgår eller ankommer skal en forsyningsbefalingsmand låse materiel ind på depoter, hvis de ikke er udleverede. Derfor er det meget nemmere at støtte andre enheder hvis man selv har materielet. Desuden er hvert våben låst inde i et skab, modsat f.eks. Antvorskov som havde 300 våben liggende samlet (som så blev stjålet :/ )

   Det er ikke unormalt at soldater støder til en øvelse senere eller afgår tidligere grundet arbejde eller familie-aftaler.

   Så det er et argment for at have materiel udleveret.

  • Problemet er at på kmp depotet må der kun opbevares 10 pulje vb. Afholder jeg feks uddannelse for 28 mand, skal jeg bestille 18vb på distriktet. Dvs min forsyner skal køre 70km for at hente vb. Og retur med dem igen efter kl 22 når min undervisning samt vedl er afsluttet. Derfor giver det god mening at nogle soldater har udleveret vb. Alle låse er dog opbevaret på vb depot på kmp. Det er langt fra alle der har vb udleveret. Jeg er befalingsmand på 3 år, og har ingen intentioner om at skulle have vb hjemme

  • Jeg er sikker på, at det næppe er alle ukrainere som vil bagatellisere det faktum, at landet er hhv. delvist annekteret, og herefter smidt ud i en borgerkrig..
   Jeg er enig i, at sandsynligheden næppe er 100%, men så længe den bare er 10% for et angreb, så vil jeg hellere se et hjemmeværn med NOGLE tænder tilbage, og så ikke få brug for dem, end at få brug for dem, og de ikke er der.
   Problemet i diskussionen er, at folk tror at pengene er stjålet fra Forsvaret.. Forsvarets penge bliver IKKE engang brugt på hjemmeværnet, men på fucking jyske motorveje.

  • Du får det til at lyde som om hjemmeværnet ville forsvinde, hvis de ikke fik denne nye lås til deres geværer.
   Selv hvis hjemmeværnet blev helt nedlagt, ville de vel stadig genopstå, skulle en krig bryde ud? Ja for jeg ville da selv melde mig frivilligt, skulle det ske.

   Og nej, jeg har ingen illusioner om hvor pengene i stedet er forsvundet hen. Jeg konkluderer dog, at det danske forsvar ikke lever op til EU’s krav, samt at hjemmeværnet i vid udstrækning er overflødigt, og den del af de offentlige finanser der går til at finansiere dem, kunne være med til at løse førstnævnte problem.

  • Våbnene bør som minimum lægges hjemme hos de hjemmeværnssoldater som skal stille op ved en eventuel gentagelse af hændelsen i februar. Det INF KMP som blev stillet op som vagter uden fragvest eller magtmidler ved en løssluppen bevæbnet psykopat, ville være buttfucked hvis han var stødt ind i en gruppe militær-klædte folk uden nogen måde at forsvare sig på.
   Jeg havde satme sagt “glem det”, hvis politiet havde stået i fuld skudsikker vest med skarpt VB, og jeg kunne blomstre i en uniform som ville være guf for en eventuel terrorist.
   At det måske giver lidt mindre mening at ALLE får et, er hvad det er, men man ved sgu ikke HVEM som får brug for det næste gang.

  • Kim jeg mente naturligvis NATO, og som jeg tidligere nævnte, så ville det være et skridt i den rigtige retning, men ikke hele budgettet. De resterende penge kunne nemt findes ved at effektivisere den offentlige sektor, Hvis du ønsker, fortæller jeg gerne hvordan.

   Niklas jeg vil endnu en gang slå et slag for, at der slet ikke bør være hjemmeværnssoldater i sådanne situationer. Jeg så meget gerne en komplet omlægning af de offentlige finanser, sådan at den kommunale sektor ikke fik lov til at klandre størstedelen væk på absolut ingenting. Så ville der nemlig hurtigt blive råd til både forsvaret og politiet.

 1. Der er INGEN, ingen grund til de skal have ddt hjemme… Ikke engang pga skydebane!!!
  I tilfælde af hjv skal bruge våben burde se komme på våben tjenestekursus og der kunne se så få udleveret et våben.
  Nedlæg nu det hjv vi har i dag og opret et støtteberedskab til de opgaver der kan løses af frivillige, flyt pengene til de operative enheder i FSV.
  DER FINDES KUN EN SLAGD MENESKER DER SYNTES OM HJV, OG DET ER HJV-FOLK.

  • Der er ingen taktisk, beredskabs, øvelses eller skydningsmæssig begrundelse for, at vi (HJV) skal have våben hjemme. Putin kommer ikke, skal vi (hjemmeværnet) indsættes er der tid nok til, at afhente våbnet, i øvrigt sammen med det skarpe og i forbindelse med øvelses uddannelses, er det bare et spørgsmål om planlægning.
   Vi får våben igen, og jeg er overbevist om at det sker, fordi vi (hjemmeværnet) ellers vil miste mange folk, primært folk der har været soldat og kun er i HJV for, at realisere sig selv og genopleve det de lavede som soldat. Mange af dem er der også kun for at lege og laver ikke dagens gode gerning, ved at deltage i relevante opgaver.
   Jeg har set den video med HJV folk på skydebanen, og det ser sku ikke godt ud, men jeg har set soldater ved forsvaret lave det samme lort og ting der var værre. Jeg har læst om udsendte der har lavet mås i det men det blev bare ikke filmet.
   Kvalitet bunder ikke i, at man har været soldat, eller er det, men om ens holdning til det man laver og om man er vågen når man gør det. Hvorfor er der i øvrigt så mange soldater der synes, at HJV bør nedlægges? Hvad har de så ondt i røven over? De får ikke pengene hvis HJV bliver nedlagt. Mere end halvdelen af de timer, HJV medlemmer bruger hvert år, bruges på at støtte andre (politi og beredskab) så de vil nok få de fleste og højst sandsynligt alle pengene, fordi hvis de selv eller andre aktører skal løfte disse opgaver og de mange timer bliver det væsentligt dyre.
   Jeg kan godt se HJV med en anden struktur, så pengene blev brugt på de frivillige, i stedet for som nu, hvor ca. 80 % går til lønninger til fastansatte, mange af dem officerer og befalingsmænd fra hæren. Jeg kan også sagtens se HJV med andre enhedstyper og opgaver, så pengene ikke bliver brugt på leg, men det er en anden snak

 2. Jeg er gammel HJV kvinde og har haft våben hjemme dengang jeg startede i 1990 , det valgte jeg fra på et tidspunkt, da det øgede en risiko for indbrud i hjemmet og rockerkrigen var i fuld gang. Der var også fremtrædende historier om hjemmeværnsmænd der havde misbrugt våbene udenfor tjenneste og der skal jo ikke mange historier til før så er det hele HJV der er råddent desværre. Så at have våbene hjemme er prøvet før.. men jeg vil helst ikke have det hjemme såfremt jeg bliver aktiv igen.

 3. kender nogen fra jonstrup kasserne som både er skizofren og paranoid og ryger masser ?? samtidige. ska de også have deres våben opbevaret i deres hjem det satme ikke iorden det uforsvarligt og enlig sygt de har dem i hjemmeværnet fatter det simpelthent bare ikke at de har med sådan nogen mennesker at gøre det jo farligt for dem selv og andre omkring dem. Jeg helt uforstående overfor sådan noget

 4. 20 år i tjenesten, og samtidig har du trænet HJV’ere (åbenbart dårligt?)… Og alligevel er du tilpas respektløs og ignorant, at du lige magter at istemme dig klagekoret som trykker derudaf uden egentlig at vide så meget.
  Jeg VILLE have respekteret dig som gammel mand i trøjen, men du ber’ sgu ikke rigtig om det.

 5. I har ikke noget at lade Hjemmeværnet høre se bare hvordan politiet fumlede rundt med deres maskinpistoler under terror angrebet ingen uddannelse på dem magasiner der var ved at falde ud osv det er dæleme mere sølle
  I kan grine og gøre ved mht hjemmeværnet men husk det er frivillige der stiller til øvelser eftersøgninger og bevogtning af militær base i Afghanistan husk det når I ligger på sofaen og ser tv og det regner udenfor det er mennesker der villige til at gøre en indsats for Danmark og være med til at forsvare jer og jeres familier i en evt krigs situation så husk at sætte pris på den indsats frivillige kvinder og mænd gør i Hjemmeværnet for Danmark og Danskerne

 6. Det har intet med betjening af VB at gøre, og ja det er godt HJV støttede i AFG, men at de støttede var en falliterklæring for FSV, det viser jo med alt tydelighed at viber presset i bund og ikke selv magter at løfte opgaven.
  Der er bare ikke brug for våbenførende HJV folk, og pengene kunne bruges bedre i stående styrk!!

 7. Terkel i knibe…du lyder jo som en tegning, en At4 og smøg i flaben, hvis du er soldat, så håber jeg du er det i MEGET kort tid med den holdning der, der er masser af folk i værnet der er eks-pro soldater, og mange med rang højere end SG. de går ikke rundt og laver selfies med en smøg i flaben..for deres holdning er top proffesionel, og seriøs!!

 8. Jeg finder det bare tankevækkende at bruge så mange penge på spild som HJV er, der er ingen grund til at opretholde et bevæbnet beredskab!
  Brug de penge på operative enheder der skriger efter penge i budgettet.
  Opret et civilt beredskab til støtte ved diverse opgaver…for der gør HJV et godt stykke arbejde..

 9. her er en historie til de uvidne og dem det bare har ondt i røven….
  jeg skulle på PTR øvelse i Jylland nymindegab en weekend.
  grundet tiltag med våben må jeg og min makker
  Jeg selv fra Slagelse min makker fra Kbh… vi høre begge til i Køge området, grunden er pisse ligemeget sådan er det bare….
  Men jeg må hele vejen til Køge, han inde fra Kbh vente på en forsyner har tid at komme og så kan vi få vores våben PTR øvelsen er en døgn konkurrence øvelse, så fra fredag til lørdag aften skal vi være i Jylland…
  om lørdagen finder vi ud af at der er åbenhede i Oksbøl og tænker vi ville blive og tag den oplevelse med da vi desuden osse har været oppe hele natten og gået +22km.
  dette kan ikk lade sig gøre da våbnene, eller bundstykkerne skal på kammer… Så vi må efter en hård døgn øvelse køre kl 4 om eftermiddagen, hjem til Køge og aflevere bundstykkerne og derefter kunne vi køre hjem og holde weekend…
  Og nu er der en masse det kæfter op om lidt, men jeg og min makker har tæt på 500-600 timer vis ikk mere om året vi frivilligt bruger på Hjv- og det er måske ikk krig vi kan assistere jer med lige pt men så er der så mange andre ting… men hvor og med alting er så kunne vi have sparet ca 5 timers transport på vores lille øvelse vis vi måtte have vores våben samlet…
  så jo det gør vores frivillige arb mere besværligt… især når vi skal på øvelser og ellers kurser, og skydebane dage…

 10. Syns det er trist at læse alle disse negative holdninger til hjemmeværnet, specielt når de kommer fra folk i det professionelle system. Som jeg gerne står på hovedet for i min fritid, fordi jeg syntes det er spændende og lærerigt at arbejde sammen med jer.

  Der hvor jeg syntes at det er mest praktisk at vi har vores våben opbevaret på vores bopæl. er når vi bliver kontaktet sidst på dagen om vi kan stille momenter fra fks kl 2000 til 2359. Der ville jo gå mere tid med at køre til og fra depoterne end hvad der bliver brugt på den egentlige opgave. Derudover skal man også huske på at folkene også skal op på arbejde dagen efter.

  Håber mit indspark kan give lidt forståelse

  PS jeg har selv fravalgt våben på bopælen

 11. Jeg er enig med mange af synspunkterne. Jeg ER selv hjv mand på 11 år, jeg har været udsendt i Afghanistan 2 gange, jeg har set folk fra livgarden, lette opklaring og hjv folk klokke i den. Det må vi lære af i hele total forsvaret.
  Jeg er også enig i, der ingen grund er til vi har VB i hjemmet, men det er nu en beslutning vi i HJV ikke selv har valgt, at vores depoter ikke på ligge inde med så mange VB. Vi kunne jo opliste dem på Antvorskov kasserne?? Eller nå nej, der bliver der stjålet 186 VB, til trods for der er bevæbnet vagter, som IKKE er HJV soldater.
  Jeg yder flere gange om året støtte til log bat og til ALU, som ønsker vores støtte til øvelse, fordi vi gør et godt stykke arbejde i Motov.
  Der er stor tilfredshed med hjvs deltagelse i forsvaret øvelser, når jeg snakker med dem vi har været afsted med.

  Så lad nu være med at nedgøre HJV, fordi I ikke har andet at bruge tiden til. Største delen er sikkert nogen som kun har en HBU og føler sig som soldater. Det er lidt det samme som grundforløb på teknisk skole, gør dig jo heller ikke til eks. mekaniker vel.

 12. hvor tåbeligt ? .. kan ingen se at kejseren ikke har klæder på ???? .. folk bryder ind og med våbentvang.. så er nøgler og koder sgu ligemeget!!!!!!!!!
  det var præcis det der skete da forsvaret blev røvet for den største samling våben.. det er sgu en OMMER!!!!

 13. Okay, vi stopper her. En ting er, at du er snotdum at høre på, en anden ting er, at du tror at de penge som går til HJV, ville gøre nogen forskel i FSV.
  Men når nu du er så pisse klog, må du da gerne fortælle mig hvordan du tænker at et beløb under en milliard, skal dække de 2,7 milliarder som blot er FSV’s SENESTE sparerunde.
  Eller bliver du bare ved med at diskutere fordi du er for stædig til at indrømme at du tager fejl?
  Og lige en sidste ting: Du tager pis på “heltebilleder”, og laller selv rundt med et eller andet “ninja” profilbillede.
  Det er som om, at dine ord ikke rigtig stemmer overens med dine handlinger.. Men det må du selv ligge og rode med.