Hærens nye let maskingevær (LMG) : M60 E6

M60 E6

Hæren får nyt let maskingevær (LMG), og valget er faldet på den amerikanske M60 E6 i kaliber 7,62mm fra firmaet U.S. Ordnance.

Det gamle LMG M/62 er udviklet til stationær kamp, hvor maskingeværets vægt og balance ikke er så afgørende, som det er i dag, hvor skytten selv skal bære våben og ammunition under længerevarende indsættelser til fods i svært terræn.

Flere typer lette maskingeværer i kaliber 7,62 millimeter er blevet evalueret forud for bestillingen af det nye LMG, og helt til sidst i finalen stod det endelig valgt imellem HK121 og vinderen M60 E6.
Erfarne LMG-skytter, som tidligere har været udsendt til Afghanistan og Irak, har testet våbnene med fokus på ergonomi, betjening, træfsikkerhed samt integration med soldatens øvrige udrustning. Man har blandt andet lavet gennemløb af forhindrings-, reaktions- og handlebaner, march, felt- og garnisonsskydninger samt patruljetjeneste.

LÆS OGSÅ: Her er opskriften på LMG bacon

Man er desuden i gang med at anskaffe en sigtemiddelspakke til det nye våben. Formålet er at øge skyttens evne til at observere, identificere og øge præcisionen om natten og under forhold med nedsat sigtbarhed på grund af tåge eller røg. Sigtemidlerne vil blive testet grundigt sammen med LMG M60 E6 og forventes leveret i 2015.

Sigtemiddelpakken vil indeholde:
• Maskingeværoptik, dagslys • Maskingeværoptik, termisk • Taktisk lys laser
• Rødpunktssigte
• Laser afstandsmåler
• Kollimator/Boresight laser • Natsigte

LMG M60 E6 leveres med bedre ammunitionstasker, herunder båndtaske til 200 patroner, fleksibelt vekselpibehylster i brandhæmmende materiale, taske til vedligeholdelsesmateriel og polstret rem med kliklås.

 

Fordele ved LMG M60 E6 for skytten:
• Vægten er 9,35 kg, hvilket er ca. 3 kg lettere end det gamle LMG M/62, og vægten er bedre fordelt.
• Bedre kontrol i alternative skydestillinger som knælende og stående.
• Lavere skudkadence på cirka 550 skud i minuttet i forhold til cirka 1200 for LMG M/62, hvilket øger skyttens træfsikkerhed, reducerer ammunitionsforbruget væsentligt og minimerer risikoen for utilsigtede følgeskader (Collateral Damage).
• Mulighed for at afgive ét skud ad gangen.
• Mindre rekyl, hvilket øger skyttens evne til at observere og korrigere for træf.
• Bedre muligheder for at montere special sigter og andet ekstra tilbehør som taktisk lys laser m.m.
• Stabile justerbare støtteben.
• Hurtigt pibeskift er muligt uden brug af handsker.

Forsvaret anskaffer cirka 700 styk, som forventes leveret i slutningen af 2014.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. M/62 er stadig et langt mere effektivt våben end det amerikanske plastik skrammel. Ja. M/62 tung som bare Satan når man vader rundt med den i felten. Vægten af den, vægten af de 4-500 stk 7,62 fordelt på kroppen forbander man langt ned i helvedes fjerneste afkrog. Men når lokummet brænder og den onde fjende viser sig. Så er den gode gamle “Hitler-sav” stadig våbenet jeg ville vælge til enhver tid. Den psykologiske virkning af at være i modtage-enden af det bly som kommer ud af den. Det er second to none. Så kan jeg godt leve med den skæve ryg og høreskaderne.

 2. Det er sjovt det norske forsvar skal til at udskifte deres og køber 4000stk, det er jeg 100% på vi ikke kommer i nærheden af, og deres befolknings antal er langt mindre end os, vi spare alt for meget i det danske forsvar…………

 3. Vi skal tilbage til den gode game LMG 62, eller købe den nye MG3.

  Vi har intet valg, for vi lever i æraen af fjerde generations-krigsførelse, hvor robotter og droner, vil blive brugt i krigens dynamik. Menneske-soldaten vil grundet brugen af autonome kampsystemer, indsat i millioner af enheder, blive tvunget til at gennemføre en blanding af position og bevægelse-kamp. Dertil skal bruges et våben der først og fremmest kan forsvare menneske soldatens kampposition. Det ved vi alle at MG62 og MG2 er i stand til.

  • Tror måske hæren har ændret mening da når man går ind på forsvarets hjemmeside finder man dette.

   FMT har efterfølgende i samarbejde med HKS (HKIC) anskaffet en ny type 7,62mm Let Maskingevær til det afsiddede Infanteri. Dette våben (Benævnt 7,62mm LMG M60E6) forventes udleveret til alle enheder primo 2015.

 4. Hitlersaven har altid en stor plads i hjertet hos dem som det har tjent, men det er vigtigt at tænke nyt, og hvis det nye LMG er bedre ( Det er det jo nok, for ellers ville man ikke skifte) Så tror jeg de forskellige enheder tager imod det, og yder deres bedste for at dygtiggøre sig med dette våben også. Jeg ville gerne prøve det, og se om jeg kunne få et mærke i mærkeskydning med det.

 5. Det jeg mener er om man er i hæren eller i Hjv er jo sådan set det samme , øvelse er jo øvelse og derfor ville det da have sin ret at der blev til tænkt at alle skulle have det samme uanset om det nu er hæren eller Hjv . Men til det vil jeg da godt tilføje at klart skal hæren have først efter som de er 100% mere i skarp situation end os der er i Hjv , men der til at Hjv ikke skal have det er noget fis

 6. Wictor hvornår har du sidst været indsat til bykamp?
  Vil da klart mene at de nye M60 skal ud i den skarpe ende.
  Og når vi andre så render rundt og øver bevogtning/patrulje/bykamp osv, kan vi nok godt overkomme at bære de 3 kg mere som M62 vejer hen til vores køretøj eller næste stilling.

 7. som det plejer hjv for dem først når hæren ikke har brug for dem mere , det ville være godt for hjv og hæren kunne deles lidt om de ting der kommer ud af det , da vi på nogle måder deler opgaver og vi stadig skal slæbe os af sted med det gamle LMG 62 . Og ikke at tage fejl M/62 er stadig et godt våben , men ikke til de opgaver vi laver i dag , så som bykamp osv.

 8. Spøg til side så glæder jeg mig sgu til at høre den militærfaglige vurdering …er noget uforstående overfor det valg man er kommet frem til …
  M60 har alle dage været kendt som et i bedste fald middelmådigt design , der da heller ikke har fundet nær så stor udbredelse og anerkendelse som dens samtidige konkurrenter MAG58 (M240) PKM, , MG59 og MG3.
  Finder det også noget bekymrende at amerikanerne kun i meget begrænset omfang stadig selv bruger m60 ..og slet ikke i den version vi får.

  Alle de anmeldelser af HK121 jeg har set , roser den til skyerne, så at m60’eren skulle være bedre finder jeg meget tvivlsomt. Er det alligevel tilfældet så kan H&K sgu lige så godt dreje nøglen om!

  • Tror nu mere at det er HJV der kommer til at afgive MG 62 til hæren ligesom vi måtte afgive de bedste M75ere til hæren, da de hæren havde var for slidte tilsidst.

 9. Jamen tillykke med den nye gun. Syntes personligt at HK’s så bedre ud, men m60 er sikkert billigere, og har en meget længere historie. MG62 er ok til stationær brug som eks. ved bevogtning, men hold den væk fra patruljen, der har den aldrig hørt hjemme.

 10. Nå ja…hvis vi kan købe en helikopter der er 35 år gammel , kan vi vel også købe et våbensystem der har over 50 år på bagen ….Det giver god mening ..:roll:
  Det er vel hvad budgettet rækker til, eller også er der nogen ved kæmpeskolen/FMT der er blevet “smurt” godt af amerikanerne !! ;-)

  • Kedelig karakter at vise når du bruger et så billigt argument som “smurt”. Du kunne jo også sætte dig ind i præmisserne og forudsætninger for at et specifikt våbensystem bliver valgt. Og budget er naturligvis en komponent i et hvert regnskab også i private virksomheder såvel som private husholdninger. Ofte tænker jeg at protester og mistanker om et bestemt våbensystem totalt overser de strategiske vinkler.

 11. det er hæren som har behovet for det. og ikke os i HJV vores opgaver hvor vi bruger det passer MG 62 fint ind. og hæren bruger det i den skarpe ende og der skal det være og ikke på et kammer hvor det bruges et par gange om måneden

  • “Os i HJV” må jeg protesterer imod. Tal for dig selv. Jeg har igennem mine 13 år i HJV talrige gange båret den tunge vægt eller en af mine folk har under patrulje tjeneste eller frem- eller tilbagerykning og må bekræfte at det er MG62 slet ikke egnet til. For slet ikke at tale om besværet med at gøre det lydløs under transport under patruljetjeneste og samtidig være funktionsdueligt eller problematikken med de lysreflekterende skudbælter.

 12. Efter sigende så skulle støttebenene til HK121 have været lidt noget splejset rod, men ellers ved jeg det ikke.
  Dertil skal der nævnes at Hæren fortsætter med at bruge LMG M/62 til køretøjer, så man kunne forstille sig at HJV skulle afleveres til hæren for at de kan blive ombygget til køretøjs-save, da det er en mangelvare.