Boganmeldelse: Gyldne Vinger og Næsehjul

Vi følger Niels J Hellgren – kaldet JØN’s, karriere i Det Danske flyvevåben. En karriere som startede i 1965 på Avnø, og videre til Canada for at få uddannelse til jagerpilot. I en tid hvor Warszawapagten var fjenden. For til sidst at blive chef for Eskadrille 721 på Flyvestation Værløse.

Efter 38 år som pilot og i en aldre af 60 år gik JØN’s på pension, efter at have føjet rundt om i hele verden, fra det kolde Grønland hvor vind og sne gjorde sit til, at besværligegøre flyninger. Til steder hvor luften er varm af krudt og kugler. Hvor det at lande et Hercules fly krævede at alle ombord var 100% professionelle. Vi er med på en rundtur i ex. Jugoslavien med tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann, hvor alle vist var glade for at komme hjem igen. Efter at have kastet nødforsyninger over borgekrigsramte lande som Zaire og føjet en pølsevogn til Kirgisistan. Samt være med til at kaste tidligere fjender ud, med faldskærm. Fjender som nu var blevet venner, efter Warszawapagtens opløsning.

Bogen er skrevet i letlæselige datidsform, med forfatteren som fortæller. Lidt billeder fra det private foto album. Små indeklemte humoristiske historier, som tit indeholder noget med mad og drikke. Hvordan man kan vinde et væddemål, med en faldskærm og en masse sand og en six-pack. Samt et særligt Kongeligt venskab.

Bogen flytter ikke holdninger eller prøver og skabe et bestemt billede af Det Danske Flyvevåbnet. Bogen er hvad forfatteren selv skriver en forklaring til sine børn, om hvorfor far ikke var hjemme.

Jeg læste bogen og lagde den fra mig med et smil på læben. Det er en spændende positive, sjov og hyggelig fortælling om en drengedrøm, som blev en mands spændende karriere og liv.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *