Forsvarsministeren : Selvfølgelig skal vi have et artilleri – og det har vi også

Det danske forsvar står for tiden overfor store udfordringer. Regeringen har besluttet at trække nedslidte F16 fly hjem fra mission i Irak, og officerer flygter i stigende grad fra forsvaret. Forsvarsminister Carl Holst var gæst hos Ask Rostrup i DR programmet Bag Borgen. Her gav han sit bud på forsvarets fremtid.

I udsendelsen bliver der blandt andet talt om prioriteringer;

Ask Rostrup:Er der noget det danske forsvar ikke skal, det er jo det prioriteringer handler om…fravalg

Forsvarsministeren: “Ja, det er jo det man har gjort. Vi har bla, fravalgt ubåde.

Ask Rostrup: “og dem skal vi ikke have igen?

Forsvarsministeren: “Jeg tror ikke beslutningen fra 2004 skal laves om

Ask Rostrup: “Artilleri ?

Forsvarsministeren: “Ja, selvfølgelig skal vi have et artilleri, og det har vi også.”

LÆS OGSÅ :  Forsinkelse i leveringen af artillerisystemer... igen

LÆS OGSÅ : Forsvaret peger på israelsk artilleri og det har bremset indkøbet

Vi har spurgt oberstløjtnant Søren G. Høst fra Hærens Kamp- og Ildstøttecenter, om det vi pt. har stående tilbage i Oksbøl kan kaldes for et artilleri?
»Ja, teknisk set har vi et artilleri i Danmark, men der er ikke tale om en operativ kapacitet. Vi har 3 stk. M109, som vi benytter for at opretholde et minimalt uddannelsesniveau, blandet andet for vores artilleri observatører«, lyder det fra Søren G. Høst.

De trofaste læsere vil vide at Danmark, igennem en lang periode har været i gang med at købe artilleri, for at afløse de meget gamle M109. De er ikke længere tidssvarende, hverken beskyttelsesmæssigt, system eller skydemæssigt.
Indkøbet blev dog stoppet umiddelbart efter, at Forsvaret havde givet deres anbefaling til politikerne. En anbefaling der lød på isrealske SOLTAM ATMOS 155mm.

LÆS OGSÅ :  Forsinkelse i leveringen af artillerisystemer... igen

Forsvarsforligspartierne drøftede i april, på et møde i forligskredsen situationen i forhold til den EH101 helikopter, der havarerede i oktober 2014 i Afghanistan. Uanset om helikopteren skulle genopbygges eller genanskaffes, ville der være tale om en trecifret millionudgift. På den baggrund var der enighed i forsvarsforligskredsen om at annullere udbuddet og udskyde anskaffelsen af nyt artilleri til hæren, for at skabe økonomisk råderum.

LÆS OGSÅ : Vi køber hyldevare artilleri… eller gør vi

Det blev samtidig besluttet, at undersøge mulighederne for at leje eller låne moderne artilleri fra et andet land, således at hærens kompetencer inden for artilleri kan opretholdes, indtil der senere i forligsperioden kan træffes beslutning om anskaffelse af et nyt system.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  • Ja milits, det er vist det rigtige udtryk.
   De politikere som har haft ansvaret for dansk forsvar de sidste 20 år, har sovet godt.
   Man har lukket og skåret så meget at det er synligt for enhver, at vi som nation er frataget , muligheden for at forsvare os.
   Det er da rystende, da jeg mener det er en folkeret at kunne forsvare sig.
   “Da vi er en lille nation, skal vi slå os sammen med andre små nationer når vi skal operere i Nato regi” Hævder Dam Kristensen..
   Kunne man ikke have denne overvejelse med folketinget….det kunne gå på skift mellem Sverige og Danmark…ja blot en tanke!!!!!Vi skal jo sparre!!!!

  • Så så Brian. Du skal ikke spille hellig bare fordi du er kommet til Varde. Du har selv været her i 6 år, hvis ikke lidt mere. Så slap af med det der. Du ved hvor vigtig det er for os, du har selv været der.

 1. Kan ikke erindre at vi nogensinde har haft en så fagligt uvidende FM. Han har verdens bedste muligheder for at blive klædt på af hele sit ministerium, men det er åbentbart ikke lykkedes endnu, hvilket bekymrer mig mere end det faktum at han intet aner om FSV kapaciteter. Ved sin tiltræden erkendte han blankt, at han intet kendte til FSV, eller militæret som han typisk siger, netop derfor kunne man have forventet at han vil opkvalificere sig. Kunne han så bare klare sig på det politiske håndværk, og støtte sig op ad FC på den faglige del, men det har vi til gode at se endnu. Sgu synd for jer i FSV, svært at have respekt for sådan en minister.

 2. Historien gentager sig. Danmarks forsvar nærmer sig nu et niveau der svarer til 1938. Udmærkede soldater der er klar til at slås, men et folketing der er forberedt på at overgive sig – når man lige har markeret, at man da har gjort modstand!

 3. Forsvaret er himmelråbende ustruktureret efterhånden, den ene hånd ved ikke hvad den anden laver mens hovedet kun tænker på sig selv og satser på resten løser sig eller noget der ligner. At de ikke forstår offentlighedens stigende misbilligelse til os der arbejder der går rent over hovedet på mig? Alle indicier for hvad der er galt, hvorfor og endda holdbare løsninger mv. Ligger ret for dem. Men ret skal være ret, lad os klatte folks skattepenge væk på at genopfinde dybe tallerkener, luftkasteller, og oprettelse af flere lederstillinger mens menig og sergentgrupperne kan se sig om efter et nyt job, for kan vi ikke lide tiltage kan vi værsgo pakke os bort, de vælter sig jo i overkvalificerede ansøgninger til job på gulvet og i de spidse ender af spektret de vil repræsentere forsvaret i, kompetencer er kun noget der findes politisk og på lederniveau, vi andre må bade os i deres berigelse til arbejdsstedet og indsigt i alle parametre eller komme videre. Vågn nu op og kom ind i kampen altså, forsvaret er delvist kollapset, alarmen er gået for år siden, senest 2013 skal vi vente 2017 for at se det kollapse totalt? Som det er nu, så jeg da gerne man lukkede butikken, i kraft af at vi repræsenterer danskerne, så er det et noget sølle indtryk det giver udadtil efterhånden når der er så stor en medarbejderflugt på alle niveauer nu. Og en forsvarsminister som ham her tilføjer intet, andet end frustrationer for indlæg som det link her. Lyt dog til jeres medarbejdere, os der ved hvad der sker og er behov for, ja, der er ikke råd til alt, men alle de dyre aftaler der er i dag kunne nemt være billigere hvis man gad ansætte folk med økonomisk indsigt og ikke blot øje for det næste trin på karrierestigen. Ambitioner er godt for enhver arbejdsplads, men lad dem dog passe til stillingen, i stedet for at passe stillingen til ambitionerne. Der er så meget galt med alle tre værn at det kan vitterligt ikke passe man kan passivt se på fra forsvarsordførernes, ministrenes, officere og leders side af, der er få der åbenlyst erkender der er noget galt, men udtrykker man det virker det ofte som om det hellere skal tysses ned end reageres på, ignorerer vi det længe nok forsvinder problemet eller medarbejderen jo nok, hvad der lige kommer først, mest sandsynligt at medarbejderen forsvinder. Lang historie kort, hvis i vitterligt mener i vil beholde os medarbejdere der brænder (brændte) for en god arbejdsplads, med alt i muligheder for udvikling potentielt for alt fra enkelt personer til enheder, alle tiders kollegaer i alle spektre af samfundet, og en solid platform og værktøjskasse danskere som folketinget har kunnet være stolte af så er det sku nu i skal komme ind i kampen. Vi kræver ikke meget, vi forventer mindre, men vi er altså ikke tjent med ingenting.

 4. Der desværre ikke nogen bundgrænse når det gælder visse politikeres himmelråbende inkompetence. Kan være, at han var med til at redde Løkkes røv under formandsopgøret og har fået FM som belønning. Det er da i hvertfald ikke på grund af viden, indsigt eller evnen til at erhverve sig det. Tomhjernede klovn…

 5. Spørgsmålet er måske lige så relevant som : Hvor mange gange har et dansk kampfly benyttet deres air-to-air kapacitet? “Selvfølgelig skal de have kapaciteten, hvis behovet skulle opstå.”
  Det samme kan man sige om artilleriet. “Selvfølgelig skal DK (boots on the ground) have kapaciteten, hvis behovet skulle opstå”. For hvad hvis UK eller US ikke har mulighed for at give DK ildstøtte på næste mission?
  I øvrigt er artilleriet blevet brugt på/i missioner. Ikke med egne kanoner (for gamle og ikke deployerbare). Men man har brugt folk fra artilleriet i Afghanistan. Artilleriobservatører. Iøvrigt er målopklaring, ildkontrol og prioritering af ildstøtten også noget artilleriet håndterer.
  Man sætter ikke folk på jorden, hvis der ikke er ildstøtte.

  Her er fly en mulighed, men artilleriet vil stadigvæk være mange gange billigere end CAS. Kender ikke prisen, men det er nok ikke 100.000+ i timen.

  Ja, der skal nok komme noget en dag… en dag.

 6. Manden aner jo ikke en disse om hvad han har med at gøre, se pæn ud lad som om du ved alt – et kæmpe blålys der stikker blår i Danskernes øjne – Kampfly der er totalt nedslidte kampvogne der alle er af ældre dato – manglende opdatering PMV der er ikke taget stilling til indkøb . De Radikale er dukkefører for dine beslutninger, vi er tæt på 30 Vernes deroute. Søværnet – du store kineser med 7000 km kystlinje har vi et par store enheder hvad nu hvis Russerne rumler med krav til arktiske områder olie – mineraler – svigter du tager USA over, hvor bliver Danmark lille. Løsningen sælg den møg stad til København.

 7. Det danske forsvar har nogle enormt dygtige soldater, der høster stor ros både i ind og udland. På trods af forældet og nedslidt udstyr og materiel, bliver de fleste på deres POST. Beundringsværdigt når man tænker på de ringe arbejdsvilkår politikerne på borgen byder dem. Hvis de danske politikere mener, at vi skal deltage i internationale NATO og FN missioner, skal udstyret og materiellet være i TOP. Politikerne har ikke skåret ind til benet på forsvaret, de har skåret benene over på forsvaret. Den nye forsvarsminister er fyldt med varm luft, det er tydeligt at han ikke er inde i stoffet, han kunne MÅSKE bruges som undervisningsminister.

 8. Det er så flot. Hæren har ikke artilleri, luftværn eller panserværnsmissiler. Alligevel forstiller politikkerne sig, at vi skal kunne stille op med hærenheder i Østeuropa, hvis nu at russerne finder på noget mere sjov.
  Flyvevåbnet har det absolut minimum antal kampfly der er nødvendigt og en støttestruktur som ikke kan leverer hvad politikkerne forventer af dem, alligevel er der nedsat en arbejdsgruppe for at se om besparelser er muligt!?
  Søværnet har reelt set ikke nogen enheder mere, som kan kæmpe i danske farvande eller Østersøen. Fregatterne mangler besætninger og ikke mindste de langtrækkende luft-til-luft missiler, som var en af begrundelserne for nedlæggelse af FLVs DEHAWK luftforsvarssystem.
  Sikke en flok klaphatte..