Forsvarets nye helikopter MH-60R Seahawk (info, billeder og video)

MH-60R Sea Hawk

Forsvaret har besluttet at købe ni nye helikoptere af mærket MH-60R SEAHAWK. Helikopterne skal erstatte de efterhånden aldrende LYNX, og har en forventet levetid på ca 30 år.
Danmark forventer at modtage de første nye helikopter i 2016, så søværnet kan yde en endnu mere effektiv indsats både nationalt og internationalt.

Den nye helikopter leveres af US NAVY, og er produceret af Sikorsky i samarbejde med Lockheed Martin. Det er en fleksibel multimissions helikopter baseret på den velkendte amerikanske UH-60 Black Hawk og er et medlem af Sikorskys S-70 familie (udviklet i 1970-erne). MH-60R Seahawk har været operativ siden 2006 og er nu den bærende enhed i den amerikanske flådes helikopterplan for det 21. århundrede

Opgaverne spænder vidt, og helikopteren vil få en central rolle i blandt andet farvandsovervågning, anti-piraterioperationer, suverænitetshævdelse, fiskerinspektion.

Derudover skal de også støtte ved boarding operationer, eftersøgning og redning, ligesom helikopterne desuden skal støtte ved landmilitære operationer for eksempel i forbindelse med evakueringer og nødhjælpsopgaver.

SEAHAWK er købt som en hyldevare. Det betyder, at helikopteren allerede er i drift i et andet NATO-land. Det giver nemlig gode muligheder for samarbejde med andre brugere for eksempel i forbindelse med logistik, træning og fremtidige opdateringer af helikopteren.
Forsvaret forventer at modtage de første helikoptere i 2016. Herefter kan søværnets helikopterbærende skibe yde en endnu mere effektiv indsats både nationalt, ved Grønland, Færøerne og i Arktis, og når de er indsat i international tjeneste.

I forhold til LYNX har de nye helikoptere flere fortrin. For eksempel er rækkevidden og løfteevnen markant forbedret, så det for eksempel er muligt at redde nødstedte på dobbelt så lang afstand som i dag.

Derudover er MH-60R SEAHAWK udstyret med en moderne sensorpakke, der styrker evnen inden for samtlige missionstyper.

Udover selve helikopterne omfatter projektet også en lang række andre forhold, herunder fx nødvendige reservedele, vedligeholdelsesaftale, en full-motion simulator, der placeres ved Helicopter Wing Karup samt tilpasning af de nuværende inspektionsskibe af THETIS-klassen.

Når kontrakten er underskrevet, ligger der stadig et stort stykke arbejde forude. Implementeringen skal planlægges, og brugerne skal på kurser i USA, så de er helt fortrolige med helikopterne, inden de første blive leveret.

MH-60R Seahawk-helikopteren kan operere fra landjorden, men er udviklet til udstationering om bord på helikopterbærende krigsskibe, eksempelvis Absalon-klassen. Herfra kan MH-60R indsættes til søs eller i kystnære områder og udfylde en lang række missioner:
▪ Mod overfladeenheder (Anti-Surface Warfare (ASuW))
▪ Specialstyrkeoperationer (Naval Special Warfare (NSW))
▪ Kommando og kontrol (Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence (C4I))
▪ Artilleriobservation (Naval Surface Fire Support (NSFS))
▪ Eftersøgning og redning (Search And rescue (SAR))
▪ Eftersøgning og redning i kampzoner (Combat Search And Rescue (C-SAR))
▪ Personel- og troppetransport
▪ Forsyning af skibe til søs (VERTical REPlenishment (VERTREP))
▪ Sygetransport (MEDical EVACuation (MEDEVAC))
▪ Kommunikationsplatform (Relay)
Dertil kommer der mulig brug af sonarsystemerne der gør MH-60R effektiv til antiubådskrigsførelse (AntiSubmarine Warfare (ASW)) og som minerydder (Airborne Mine CounterMeasures (AMCM)).

 

 

Sammenligning mellem LYNX Mk90B og MH-60R SEAHAWK

 

MH-60R SEAHAWK

LYNX Mk90B

Længde:                                19,76 m15,24 m
Højde:5,18 m3,67 m
Vægt:10,7 t5,3 t
Motorer:2xT700-GE-401C, 1890 hk pr. stk.2 Rolls Royce Gem 42-1 Mk 1017, 920 hk pr. stk.
Hastighed*:march: 120 knob / maks.: 180 knobmarch: 120 knob / maks.: 167 knob
Udholdenhed*:ca. 3 timer / maks. 5 timer med ekstra tankca. 2 timer / maks. 3 timer med ekstra tank
Aktionsradius SAR*: 5 personer hoistes fra vandet med ekstra tank.maks: 230 sømil.maks: 80 sømil
Besætning NATOPS:Pilot, 1.tekniker, 2.teknikerPilot, 1.tekniker, 2.tekniker
Besætning INTOPS:Pilot, taktisk observatør, sensoroperatørPilot, taktisk observatør, 2. tekniker
Max siddende passagerer[*]:5 stk.5 stk.
Foldning af rotorbladeAutomatiskManuel
Automatic Flight Control SystemAutomatisk hover funktionKun basal stabilisering
Flotation ved nødlanding på vandNej[**]Ja
RADARAN/APS-153 MMR, auto detection/tracking, ISARIFF interrogator, integreret taktisk billedeSEA SPRAY MK1, manuel plotning
FLIRAN/AAS-44C(V)STAR SAFIRE I/III
Elektronisk krigsførelseALQ-210 elektronisk support systemUdfaset
EgenbeskyttelseCHAFF/FLARE, Missile Approach Warning System, Infrared Counter MeasureIngen

*Aktuelle data er afhængig af helikopterens konfiguration, temperatur, flyveprofil med mere.
** MH-60R hyldevare helikopter er ikke udviklet med flotation equipment blandt andet på grund af motorernes høje pålidelighed.

Kilder : Lockheed Martin, FMT, Wiki

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Det er nu lidt spøjst at se hvordan der er meninger med både Ja- og Nej-Hatte på :)

  “Godt at de vælger noget der virker!, men er det ikke lidt dyrt??”

  – Jo self er det dyrt, men man kan jo heller ikke fløjte og have mel i munden på samme tid. Vel..

 2. An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who has been conducting a little research on this.
  And he actually ordered me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him.
  .. lol. So let me reword this…. Thank YOU
  for the meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this issue here on your web page.

 3. Fed helikoptere, og godt nok der kommer noget der kan virke i Afghanistan. Meeen de skulle nok lige tænke på hæren som er på jorden og har brugt for nyt udstyr først og så spare i flyvevåbnet og søværnet først da de er kendt for at bruge alt for mange penge. Men endnu engang går det ud over hæren og det kan koste liv.

 4. Fed helikoptere, og godt nok der kommer noget der kan virke i Afghanistan. Meeen de skulle nok lige tænke på hæren som er på jorden og har brugt for nyt udstyr først og så spare i flyvevåbnet og søværnet først da de er kendt for at bruge alt for mange penge. Men endnu engang går det ud over hæren og det kan koste liv.

 5. kunne vi ikke have anskaffet disse modeller istedet for det store fejlkøb vi kalder EH-101 Merlin, denne model kan tilsyneladende det samme men kan også bruges I søværnet, ergo kan vi bruge denne model I alle 3 værn og derved spare en masse penge, istedet skal vi nu ud og bruge 4 mia. kr. på endnu en anskaffelse til forsvaret, jeg er selv ansat I hæren og jeg synes simpelthen det er for ringe at there bliver sparet I den grønne del af forsvaret mens søværnet får 3 nye fregatter efter lige at have fået 2 nye standard flex skibe og nu 9 nye helikoptere til den nette sum af 4.000.000.000 kr. så kan jeg simpelthen ikke forstå at vi ikke er nået længere med at skaffe nye mandskabsvogne til dem there er udsat for en reel trussel I afghanistan fremfor at give sømændende og flyverne nyt legetøj there kunne have været anskaffet til at starte med…

 6. Er helt enig i din betragtning, men de gamle Lynx er desværre ved at være slidt op så de vil inden ret længe komme til at mangle nogen i kampen mod piraterne

 7. ??? Der må være noget galt! Der står at det er hyldevare. Vil det sige at de ikke vil sætte et DK efter? Vi plejer da ellers altid at tage en god vare og gøre den mere eller mindre ubrugelig ved at lave den om.