Første officielle billede af den nye danske Multicam uniform M/11

Dansk Multicam uniform : M/11 (tryk for stort billede) Foto : FMT

Forsvarets Materieltjeneste har netop “løsladt” det først officielle foto, af den nye danske kampuniform M/11. (se nederst)

LÆS OGSÅ : Multicam bliver udleveret januar 2013

Det nye multi terræn slørings system (Multicam) giver sløring, uanset om soldaten bevæger sig i lys sandørken, klippe eller bjerglignende terræn, frodigt bevokset terræn eller i bebygget område.

– Det nyudviklede sløringsmønster gør, at man falder mere naturligt ind i omgivelserne, og det gælder for cirka 80 procent af alle de terrænformer, der findes. Såvel amerikanerne, briterne samt australierne har valgt at gå over til multicam systemet, og det samme vil det danske forsvar gøre, siger major Thomas Nico Jørgensen, som er chef for Udrustningssektionen i Forsvarets Materieltjeneste.

Uniformen er den samme – det er farverne og mønsteret som ændres
– Mange tror, at kampuniform M/84 ikke har forandret sig siden introduktionen i 1984, men det er slet ikke den samme uniform som dengang. M/84 er løbende blevet udviklet med bl.a. membraner på den øverste del af torsoen, langs forsiden på benene, og der er kommet knæbeskyttelse til.

– I dag er der kun lidt bomuld i uniformen, og dermed suger den ikke så meget vand. Så der er sket en markant udvikling af M/84, og den er i dag på højde med, hvad andre lande bruger, siger Thomas Nico Jørgensen.

Den nye uniform udleveres til ISAF hold 15 soldaterne i januar 2013

LÆS OGSÅ : Ny standardhjelm M/12 og Multicam uniform udleveres fra januar 2013

Dansk Multicam uniform : M/11
Foto : FMT
[divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Skrevet af KrigerenDK

54 kommentarer

Skriv et svar
 1. Hvis vi skulle ha’ uniformer der passede ind i alle slags omgivelser (fra sne til mørk skov) så kunne i slet bære al den beklædning fra depoterne der skulle have det oplagt i alle størrelser og farvevarianter.

 2. Slå nu væk fra det mønster der! Thats not the point! Det der giver go’ mening er at finde en ny producent til de nye uniformer istedet for det samme gamle lort i ny beklædning.

 3. Og hvis jeg ikke ser meget forkert er den nu danske multicam ikke identisk med ex den britterne bruger ?

 4. @jakob: Nej, briterne bruger deres eget ‘gamle’ mønster, de har fået Crye til at tilpasse Multicam farverne til mønsteret. Vi bruger Cryes oprindelige mønster.

 5. Dejligt mønster. M-84 er efter mit hoved for tæt i mønsteret og mangler brun ligesom det tyske har. På 100m flyder det sammen og bliver for mørkt, yderst effektivt er M-84 i nåletræsområder, men ellers står det for tydeligt i kontrast.

 6. Hmm… nyt udstyr der virker, ja ja, nu ser vi lige tiden an..

  Lessons learned fra 13år i hæren:
  – Alle soldater vil altid brokke sig, uanset hvad!
  – Alt indkøbt og gennemtestet udstyr til danske soldater vil altid få en majors (POG) mening eller direktiv plus en DK-løsning, indtil udstyret ikke fungere mere.
  – Uanset hvor meget know-how vi kommer med i div. forums på nettet, vil der altid side en officer eller civil (selvfølgelig uden en eneste udsendelse, igen POG) og hamre dem i jorden.
  – Vi vil altid få fra den billigste udbyder.
  – Igen, ALLE soldater vil altid brokker sig!!!

  Men det er stadig positivt at danske soldater brokker sig, for gjorde vi det ikke, ville vi ikke bekymre os om vores arbejdsplads, kvaliteten af vores udstyr og vores egensikkerhed… Og det er sku en god ting!

  *POG = People other than Grunts (US Military Dictionary)

 7. Facts:

  Der er forskel på ordene ‘sløringsmønster’ og ‘uniform’. Vi får et nyt sløringsmønster nu, og en ny uniform på sigt.

  Mønsteret som vi i Danmark vælger at kalde MTS, er det samme som Crye Precision Multicam.

  Englænderne anvender nu et mønster kaldet MTP, også udviklet af Crye Precision, men på licens til briterne, så kun de kan anvende det.

  US Army anvender Multicam i Afghanistan, under navnet OCP (Operation Enduring Freedom Camouflage Pattern), men har stadig UCP (Universal Camo Pattern, den grå-melerede) som deres standard slørings mønster.

  US Army kampuniform hedder ACU (Army Combat Uniform). Dette er navnet på en uniform, og ikke på et sløringsmønster.

 8. Ja nu er den uniform også kun en løsning, indtil den rigtige uniform kommer. Som jeg ved er at de kunne ikke må at få en hel ny uniform til den tid forsvaret skulle bruge den, så derfor måtte de få det lavet i det gamle snit.

 9. “Såvel amerikanerne, briterne samt australierne har valgt at gå over til multicam systemet”
  …Tjaa, men kun som en midlertidig løsning, og de er på vej væk fra det igen. Alle tre er nemlig godt igang med at udvikle deres egne sløringsmønstre/ uniformssystemer, så multicam er væk inden for de næste 5-10 år.
  Men til den tid kan vi jo trøste os med at vi stadig deler mønster med så prominente lande som Ukraine,Polen,Montenegro,Georgien,Slovenien,Chile,Bermuda,Irak,Jordan,Panama og Pakistan !!!!!!!
  Det er sandelig fint selskab ;-D

 10. Fedt at FMT de gør noget for at komme med en ny uniform, MEN hvorfor spilde penge på at give den gamle m/84 et nyt mønster. For mig personligt er det selve uniformen jeg syntes der er ringe. 1. Hvorfor er der knæ puder i bukserne når selv HBU får udleveret knæbeskyttere så de er bare i vejen, og generelt så er de også tunge og varme, hellere Balkan bukserne eller personligt kan jeg godt lide de britiske bukser. 2. Jakken, da kunne jeg bedre lide udgaven uden de skrå mærkelige lommer på ærmerne, som ingen nytte gør og de skrå lynlås lommer på bryst, sæt da bare nogle lommer på som på Balkan måske? Så alt i alt kan jeg ikke forstå hvorfor forsvaret, der skal spare penge, gider bruge penge på noget som de alligevel skifter ud senere, lad os da bare bruge den gamle uniform indtil den nye uniform, og ikke kun et nyt mønster, er klar…

 11. Jeg er pe5 mange me5der enig i din spidse kommtnear omkring bf8rneadoptions tendensen (og slige me5der at kf8be moderne aflad pe5). Men du me5 indrf8mme, at det som forretningskoncept er fantastisk fundet pe5. Problemet ved at donere til f.eks. UNICEF, Le6ger Uden Gre6nser, Rf8de Kors etc. er jo, at hje6lpen er ansigtslf8s. Som donor er man nf8dt til at stole pe5 at NGO’en rent faktisk administrerer pengene rigtigt, men man ved reelt ikke om pengene ge5r lige i lommen pe5 en korrupt embedsmand. Det er et stort issue for en ne6rig og sme5lig mand som undertegnede. Ved at adoptere et barn se6tter du ansigt pe5 modtageren og giver donoren illusionen af at pengene gf8r nytte. Om brevet ligefrem skrives af en cand.comm fra RUC skal jeg ikke kunne sige. Men det er ne6ppe tilfe6ldigt, at vores nye barn er en umanerligt appetitligt udseende dreng. @ NJ: Tak! Jeg kan med gre6sk statsgaranti love flere ondsindede og urene persontacklinger i fremtiden.

 12. Ja, der er INGEN der kan se os på skibene når vi bærer multicam…vi falder fuldstændigt ind i omgivelserne. Når det er sagt, så undrer det mig lidt at man ikke har skelnet til værnene når man vælger farver…lidt mere blå og grå til søværnet kunne være godt. Derudover er jeg faktisk totalt ligeglad med hvad vi går i, bare det er praktisk, ikke for varmt når det er varmt og ikke for koldt når det er koldt. Det skal være til at arbejde i, dermed basta.

3 Pings & Trackbacks

 1. Pingback:

 2. Pingback:

 3. Pingback:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0