Dokumentarserie om tre hårde år i patruljebasen Armadillo

Overdragelse af patruljebasen Armadille fra ISAF hold 5 til ISAF hold 6. 12. august 2008. Foto: Hans Jørgen Hansen

I en ny DR2 dokumentarserie med unikke hjelmkamera-optagelser får vi historien om Armadillo-basen, der kostede 10 danske soldater livet og mange sårede.

I 2006 beslutter danske politikere at sende danske soldater ind i et af de farligste områder i verden: Helmand-provinsen i Afghanistan. I 2008 etableres den danske patruljebase Armadillo som frem til 2010 var den yderste spydspids i kampen mod fjenden, og her kommer danskerne i nogle af de hårdeste kampe i nyere tid.

https://www.youtube.com/watch?v=nEdUivNEMQY

’Omringet af Taleban’ er udsprunget af det store arbejde bag serien ’Min Krig’, der blev vist på DR3 i efteråret 2014. Produktionsselskabet bag ’Min Krig’ har gennem flere år haft en tæt dialog med mange af de udsendte. Med den nære dialog og det lange forløb er det lykkedes at få finde og få lov til at vise endnu flere optagelser fra den hårde tid i Armadillo-lejren.
I serien får vi historien om hvad der skete i og omkring basen fra start til slut. Det er soldaternes egen beretning om de fatale kampe, der udspillede sig omkring lejren og som kostede 10 soldater livet og mange flere sårede.

armadillo-skilt-krigerendk

Med tiden kommer fjenden tættere og tættere på basen, så soldaterne til sidst knap kan gå ud af lejrens port før de risikerer at træde på en af de mange nedgravede sprængladninger. Soldaterne er bogstavelig talt omringet af Taleban og må i lange periode opgive at patruljere fra basen.

Debatten har siden bølget frem og tilbage om lejrens berettigelse. Men den har en særlig plads i danskernes bevidsthed og en stor betydning for mange af de tidligere udsendte soldater.
‘Omringet af Taleban’ er soldaternes egen beretning om de tre år i Armadillo.

Programomtale til afsnit 1 – torsdag 18. februar klokken 21.00 på DR2:
Taleban formår at slå danskernes konge i skak ihjel. Kompagnichefen Anders Storrud udpeger, hvor basen Armadillo skal ligge, men inden han når frem til stedet med sine folk, dræbes den højt respekterede chef af fjenden. I første afsnit oplever vi hvordan soldaterne har trænet til ørkenkrig, men da de lander i Afghanistan sendes ud i “junglekrig”, som de ikke er forberedt på.

Programomtale til afsnit 2 – torsdag 25. februar klokken 21.00 på DR2:
Hvem er venner og hvem er fjender? De danske soldater kæmper mod en fjende, der gemmer sig blandt civilbefolkningen, og efter et fatalt baghold kommer danskerne i tvivl om de kan stole på de lokale. Fra at ønske at hjælpe de afghanerne handler det nu mere om at få sig selv og kammeraterne hjem i live.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *