Den nye fællesnordiske uniform bliver et samarbejde i mellem Norge og Danmark

Den nye fællesnordiske uniform har fået et navn :
Nordic Common Uniform system (NCU).

Det er også kommet frem at projektet indledningsvist kun er et projekt, hvor Norge og Danmark vil samarbejde om at producere nye kampuniformer, med dertilhørende tilbehør. Projektet sker rammen af NORDEFCO.

Overordnet formål er at erstatte uniformerne med et nutidigt, moderne og mere modulært uniformssystem.

Norge bliver lead på projektet og skal styre processen i samarbejde med Danmark. Finland og Sverige er tilskuere, og har muligheden for at blive en del af projektet i fremtiden.

Konceptet går i al sin enkelthed ud på at at anskaffe en ny fælles kampuniform, der skal være funktionel under forskellige forhold som : arktisk, tropisk og ørken.

LÆS OGSÅ : Ny fællesnordisk uniform er i støbeskeen

I forlængelse af NCU systemet skal der også tages stilling til kampstøvler og andre uniformsgenstande.

På nuværende tidspunkt, ved man at følgende blive en del af samarbejdet (ud over kampuniformen):
– Kampstøvler – arktisk, tropisk og ørken.
– Uniformsbælter.
– (Kamp)Handsker.

Projektet er fortsat i opstartsfasen og det er derfor ikke præcist afklaret hvilke, og hvor mange genstande der er omfattet af projektet

Den foreløbige tidsplan

Det forventes at projektet går i udbud 1. kvartal 2017. I andet kvartal 2017, planlægges der at blive afholdt en koncerence for de producenter der byder ind – hvorefter der er deadline for tilbud i 3. kvartal 2017.

Der bliver kørt en testperiode på et helt år, med de uniformer som de forskellige producenter byder ind med.

Første levering af den nye NCU forventes at blive 4. kvartal 2019.

Skrevet af KrigerenDK

54 kommentarer

Skriv et svar
 1. På en måde kan eg god blive en smule bekymret over, så tit forsvaret skifter uniformer…. man er dårlig blevet færdg med at udlvere den ene fo man begynder på den næste.
  Skyldes det m,anglende fremsyn hos de, der sidder og udvikler disse eller ER der bare FOR mange penge i kassen..???

  Og hvorfor udvikle sammen med Norge; et land, der er SÅ forskelligt fra Danmark, både terrænmæssigt og og vejrmæssigt…???

  • Synes kvaliteten, for os i søværnet, steg væsentligt med multicam. At jeg har et hav af kollegaer der græder sig i søvne over en funktionel uniform nu, med risiko for at blive kaldet soldat og sammenlignet med hæren gør den kun bedre.

  • Allan, Norge og Danmarks behov er ikke så forskellige igen da det er besluttet at Danmark skal kunne stille mandskab til Arktis. Dermed indsætter vi soldater i samme typer terræn. Ørken, Arktis og koldt fugtigt(eller regn) vejr. Den korte historie om uniformer er, at kontrakten man har med det firma der laver det nuværende snit, udløber nu her. Derfor skal der et udbud igang. MTS er indført da man ikke ønsker at skulle lave flere uniformer til forskelligt terræn. Det er altså gjort for st spare og ikke for at bruge ekstra penge….

  • Mts udgår ikke, det er stofkvaliteten der er noget lort og ikke fejl i mønstret, det er altså crye precision der har lavet det. Og mon ikke hvis de lavede en fejl, fik bud på at bytte varen som du kan alle andre steder?, og det samme gælder stofkvaliteten. Og vi var aldrig en del af kvg indkøb med Norge som nogen påstår, det var på artillerisiden vi deltog og sprang hurtigere fra end vi kom ind i det.

  • Ja Sabina, det er ifm med det. Det er netop ikke udrustning vi skifter, men uniformen. Det erikke sløringen, men snittet og pasformen der bliver lavet om. Så vidt jeg har forstået det.

  • Også det jeg har hørt, men ved du hvorfor Ulrik Puck? Man valgte jo netop og beholde snittet i uniformen fordi det var det bedste, ihvertfald det jeg hørte fra en der sidder i FMI.

  • Jeg hørte det var fordi at man havde kontrakt med dem som lavede den i m84 stadigvæk, så man ikke kunne få lavet et nyt snit i nu

 2. Så sidder man og tænker,,,Nye uniformer i 19 og frem, vi når jo ikke at få alle iklædt inden de kommer med evt. nyt.

  • Jeg gik ind på Wikipedia fandt de runer som indgik i mit navn. Tog dem og derefter puttede jeg dem i noter, derfra overførte jeg dem til Facebook

 3. Det er da ikke over et år siden de gik nye uniformer? Forsvaret har sgu råd til det må man sige..

  • Nu hedder uniformen jo M/11, så den er lidt mere end et år gammel, men det tager jo tid, at få den ud i krogene, ligeså vil den fremtidige.

   At den er klar i 2019, betyder jo ikke at alle har den udleveret der.

   Og med alt respekt, trænger Danmark da i den grad, til en moderne uniform, lidt mærkeligt at 90% af alle er “nødt til” at købe en membran jakke for deres egne penge.

 4. Jeg må dog sige at jeg er meget for ideen om en fælles nordisk løsning…Hvis vi så kan få artelleri løsningen med.

 5. Problemet bliver, tror jeg, at om lidt går der danske politikere i projektet…Også som med fælles kampvogns køb falder vi fra.

 6. Fælles kamphandsker med Norge. Godt at Forsvaret har fokus på substans, nu hvor alt vores materiel er nedbrudt og personel flygter i vildskab.

  • Det kan umiddelbart kun være bedre hvis de mener at fællesindkøb kan hive bedre udstyr hjem til begge eller flere parter involveret, bl.a med tanke på artilleri indkøbet.

  • Kasper, Lige så gode? Jeg håber godt nok, at Norge er bedre til indkøb og at Danmark blander sig så lidt som muligt………..

  • MTP er briternes, og er langt fra ens med MTS og MultiCam, pga. Briternes Mønstre er inspireret med deres gamle DPM. Bare lige så vi sikker på forskellen. :)

 7. “Konceptet går i al sin enkelthed ud på at at anskaffe en fællesnordisk kampuniform, der skal være funktionel under forskellige forhold som : arktisk, tropisk og ørken” – vi lader den lige stå et øjeblik! ;)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0