Den Blodrøde Flod

Danske øjenvidner til den Finske Borgerkrig i 1918

Frem til 1917 er Finland et Fyrstedømme under den Russiske Zar, efter revolutionerne i Rusland i Februar og november 1917, kollapser myndighederne i Finland, embedsværk, politi og hele magtstrukturen. Værre endnu korn leverancerne fra Rusland, som Finland er dybt afhængig af, udebliver. Finland står uden ledelse, har en befolkning som sulter og dette resulterer i, at en intern magtkamp går i gang.
Socialister og tilhængere af de russiske revolutioner – kaldt den Røde garde, besætter Finlands Hovedstad Helsingfors, og udråber en Socialistisk revolution.

Cover. Tryk for stort billede
Cover. Tryk for stort billede

Det ender op i et terrorregime og et diktatur med forfølgelser og henrettelser som følge. Den Røde garde har tilslutning fra nogle af de tidligere russiske soldater, som var i Finland, da revolutionen i Rusland udbrød. Så den Røde garde har våben.
På den anden side står de Borgerlige – kaldet de Hvide. De må flygte nordpå og samle sig. Våben har de ikke for mange af, men til gengæld officerer og hjemvendte soldater med erfaring fra skyttegravene, hvor de kæmpede med Tyskland.

En 3 måneders lang blodig borgerkrig udbryder. Med store tab og en voldsomhed, som ikke er set siden middelalderen i de skandinaviske lande. Omkring 10.000 mand bliver dræbt i kamp, omkring 11.000 fra hver side bliver dræbt bag fronten i forskellige terrorhandlinger. Ligesom fangenskab under usle forhold, medførte, at mange døde af sygdom og sult.

De Hvide får hjælp af en 12.000 mand kraftig styrke fra Tyskland, der med sine våben og erfarne soldater får nedkæmpet den Røde garde.

Midt i alt dette er 7 danske mænd og et dansk felthospital. Et hospital som ofte ligger lige i frontlinjen. Meget af bogen bliver fortalt igennem disse danskere. Mange har efterfølgende beskrevet deres oplevelser fra Borgerkrigen. Felthospitalets leder, kirurgen Ole Chievitz har beskrevet og ved foredrag fortalt om sine oplevelser.
Det er disse beretninger som sammen med historiske fakta giver en spændende, meget indholdsrig og stærk læseoplevelse.

Nogle bøger har jeg det således med, at alle burde læse den. Bogen burde være obligatorisk i alle skoler og gymnasier. Sådan en bog er den Den Blodrøde Flod.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *