De hvide busser – reddet fra Hitlers helvede 1941-45

Denne bog er et krystalklart eksempel på, at ting sjældent ikke kun er sort eller hvidt. Der er også mange andre nuancer. Således var Danmark under den tyske besættelse 1940 til ’45, andet end modstandskamp, sabotage og erstatningskaffe.

Historien har fortalt os at den Svenske greve Folke Bernadotte hentede de danske jøder hjem fra koncentrationslejrene i 1945. Det må siges at være en forenkling og et resultat af efterkrigens – Gode forhold til nabolandet Sverige.

Bogen her fortæller om folk som, Mohr, Svenningsen, Hvass, Koch, Kirstein. Finn Nielsen, Svend Hansen, Bjarne Jensen, Juel Henningsen, Johs. Holm, Thune Andersen, Volkert, Zeilau, Funder og i hundredvis af andre, privatpersoner, læger, sygeplejersker, chauffører osv osv. Der fra 1943 begyndte at arbejde på, at lette forholdene for de danskere som på dette tidspunkt var sendt i Koncentrationslejre. Til at starte med, var det primært hjælpepakker, man arbejde på. Det som blev kendt som Røde Kors pakkerne. Pakker som indholdt madvare, tøj og andre fornødenheder og bl.a tobak (som var en stærk valuta i koncentrationslejrene)

Men fortæller også om folk der ydede en kæmpe indsats, da man ret praktisk skulle hente de mange tusinde mennesker hjem igen fra lejre spredt udover hele Tyskland. Man brugte DSB busser, lastbiler, fiskebiler og alt andet der kunne kører. Som i al hast blev malet hvide og fik påsat Danneborg.

Imens kæmpede andre en voldsom kamp mod det administrative kaos som Nazityskland havde opbygget. Som i mange tilfælde endte med voldsomme diskussioner helt fremme ved porten ind til en Koncentrationslejr. Her kunne man udnytte at de uniforms glade tyskere, var mere imødekommende overfor en mand i uniform. Hvorfor bl.a lægerne Thune Andersen og Carl Krebs lavede deres egne uniformer, hvor der ikke var sparet på sølvtråd og ordensbånd.

De Hvide Busser bogomslag
De Hvide Busser bogomslag
Alle disse folk og al deres opbyggede erfaring, blev sat til rådighed da Grev Bernadotte havde fået forhandle sig frem til, at de danske jøder kunne hentes hjem. Så ja Bernadotte fik det til at ske, men det var dansker der udførte det praktiske.

Bogen er fyldt med detaljeret historier om f.eks en hjemtransport, men uden det bliver andet til en levendegjort læseoplevelse. Bogen er meget detaljeret og igen uden det går det mindste udover læseoplevelsen.

Det er en bog som er med til, at give et langt bedre og mere nuanceret billede af besættelsestiden i Danmark. Noget som jeg i høj grad savner i den danske historieskrivning og i den er populær kulturelle del af historie fremstillingen.

En historie bog skal indeholde et neutralt og informativ og gennemarbejdet indhold. Det gør bogen Reddet fra Hitlers Helvede, i høj grad. Bogen er på trods at et stort indhold af informationer meget  rolig og overskuelig.

Forfatter Hans Sode-Madsen lovede i 1980 Hans Henrik Koch og Finn Nielsen at skrive denne bog og fortælle den mere omfattende historie om det store arbejde at få de interneret hjem. Det er blevet til denne meget interessante og indholdsrige bog.

[afp id=”1737″]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *