Danske jægersoldater døjer med varme og regn i Mali

arkivfoto: C. Sundsdal - Krigeren.dk

Varme har smeltet soldaternes grej, og regn laver alt til pløre. Men danskerne i Mali er gode, siger FN-chef.

Midt i truslen fra vejsidebomber og angrebslystne oprørsgrupper har de danske specialstyrker i Mali de seneste måneder også kæmpet en daglig kamp mod en anden fjende: solen.

Med konstante temperaturer på op imod 55 grader har især specialstyrkernes grej lidt under den brændende sol, fortæller major Michael Frandsen, der er såkaldt mission manager for de danske soldater i det vestafrikanske land.

“- De fleste af os har været i Irak og Afghanistan, men Mali er bare varmere…”

– Den ekstreme varme har smeltet gummiet på vores biler og forkortet levetiden på batterierne i vores radioer, minesøgere og andet materiel, siger han.

Og også mændene har ifølge majoren døjet med heden:

– De fleste af os har været i Irak og Afghanistan, men Mali er bare varmere. Især de varme nætter har været en udfordring, fordi det er svært at finde hvile og genopbygge kampkraft om natten.

I de seneste uger er den stegende afrikanske hede blevet afløst af regntidens kaskader af vand, og også dette vejrlig har været en sten i skoen.

– De store mængder vand har forvandlet alt til pløre. Og selv med specialstyrkernes særlige grej, har det givet nogle udfordringer, siger Michael Frandsen.

De danske jægersoldater har været i Mali siden april. Deres primære opgave er at holde nøje øje med grupper af militante islamister og rapportere deres bevægelser videre til de øvrige FN-styrker.

Og den opgave har de løst flot, siger lederen af FN-missionen, den danske generalmajor Michael Lollesgaard.

– De danske specialoperationsstyrker har gjort det rigtig godt hernede. Det er et lille bidrag i en stor styrke, men de er gået hurtigt ind og har været meget professionelle, siger han.

Michael Lollesgaard har tidligere udtrykt frustration over, at Danmark ikke imødekom hans ønsker om en hel bataljon af kampsoldater og pansrede lastvogne, men i dag er generalmajoren mere afdæmpet.

– Jeg synes, at Danmark gør sin del. Man bidrager med det, man kan og har kapacitet til, og jeg er jo godt klar over, at der også er andre sikkerhedsinteresser på spil rundt om i verden, siger han.

De danske specialstyrker skal efter planen operere i Mali frem til årsskiftet.

/ritzau/

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Så er det heldigt at jægerne er uddannet til at klarer sig på de mest primitive måder. Det at dækene smelter i varmen og levetiden på batterierne bliver forkortet. Hvis ikke de har trænet procedurer til klarer det, så finder de ihvertfald en holdbar løsning. Som sagt er de trænet til at finde løsninger på problemer uanset klimaet.

  • Yassir A-h. ISIS er skabt af muslimerne selv. Det er da islam de refererer til hver eneste gang de slår uskyldige ihjel.
   Senest et 12 årigt barn som selvmordsbomber.
   Jo islam er i sandhed en kærlighedens religion. Den prædker virkelig næstekærlighed og fred menneskeligheden imellem.
   Fandt lige denne artikel. Bekræfter mine ord:
   Islam er en drabelig religion.

   Muhammed selv gennemførte 28 større massakrer. Hertil kommer de 43 snigmord han beordrede.

   Da han ankom til Medina var hans første handling at hugge hovedet af 600 jøder.

   Se også: Forskning: Islam er verdens voldeligste religion

   Muslimernes slavehandel

   Professor Bill Warner sammenregner antallet af ikke-muslimer dræbt af muslimer:

   Mange ved ikke, at det var muslimer, som stod for slavehandlen i Afrika. 11 millioner slaver blev sendt til Amerika, mens 14 millioner blev sendt til islamiske lande.

   Afrika-missionæren David Livingstone rejste i områderne. Han vurderede, at for hver slave der blev solgt, døde fem andre under de muslimske slavehandleres angreb eller af sygdom under transporten.

   I alt 120 millioner afrikanere blev dræbt af de brutale muslimske slavehandlere.

   Se også: Chok-paragraf: Islam måske ulovlig ifølge dansk lov

   270 millioner dræbte

   Mellemøsten (inkl. Tyrkiet) og Nordafrika var oprindeligt kristent. Men hundredvis af muslimske jihadangreb har nærmest renset områderne for kristne. 60 millioner kristne blev her dræbt.

   Dertil kommer de 80 millioner hinduer, som blev dræbt i Indien under muslimske invasioner fra år 1000-1525 og de 10 millioner buddhister (f.eks. var Afghanistan oprindeligt buddhistisk), som de dræbte langs Silkeruten.

   I alt har muslimer dræbt 270 millioner ikke-muslimer siden Muhammed. Indtil videre.