Dansk soldat udsendt som OSCE observatør taget som gidsel i det østlige Ukraine

Vjatjeslav Ponomarjov

Siden fredag har en dansk soldat sammen med syv andre OSCE-observatører været holdt som gidsel i det østlige Ukraine. Observatørerne opholdt sig sammen med officerer fra den ukrainske hær, som de pro-russiske separatister ser som fjenden. Oprørslederen og den nu selvudnævnte borgmester i Slavjansk, Vjatjeslav Ponomarjov, der står bag tilfangetagelsen mener, at de vestlige observatører er spioner.

Ponomarjov har personligt over for flere medier bekræftet at observatørerne bliver holdt som gidsler, og at de vil være gidsler, “så længe det er nødvendigt,” men at de pro-russiske separatister er villige til at indgå en byttehandel. – Separatisterne er især interesseret i at få løsladt en bestemt separatistleder, der var med til at besætte nogle af de første bygninger i det østlige Ukraine. Han blev anholdt og bragt til Kiev for et par uger siden, siger Uffe Dreesen fra TV2.

– OSCE er aktivt gået ind i forhandlinger med de folk som har tilbageholdt OSCE-observatørerne. Jeg bakker naturligvis op om OSCE’s bestræbelser. Det er selvsagt helt uacceptabelt, at observatørerne er blevet holdt tilbage. Gruppen bør hurtigst muligt sættes fri igen og vi behandler situationen med stor alvor, lyder det fra forsvarsminister Nicolai Wammen.

Jens Mortensen, oberstløjtnant i Forsvarskommandoen fortæller til DR nyhederne, at den danske soldat er en meget erfaren soldat. Han har været udsendt adskillige gange blandt andet til Irak og Afghanistan.
– Han har været i situationer, som er noget mere farlige og kritiske, end det der er tilfældet i det østlige Ukraine, siger Jens Mortensen, der så sent som for 14 dage siden selv har været OSCE-observatør i Ukraine sammen med den tilfangetagne danske observatør.

Det multinationale hold af OSCE-observatørerer der bliver holdt som gidsel består af tre tyske soldater, en tysk tolk og militære observatører fra Danmark, Sverige, Tjekkiet og Polen. Holdet gennemfører mission i det østlige Ukraine, som opfølgning på den tidligere dansk ledede mission. Holdet ankom til Ukraine den 21. april og skal efter planen forlade landet den 28. april.
Missionens formål er at demonstrer internationalt engagement i forbindelse med krisen i Ukraine og vurdere sikkerhedssituationen i det østlige Ukraine. Missionen rapporterer til alle OSCE lande.

Den danske observatør er normalt i kontakt med Forsvaret hver dag per sms, men man har ikke hørt fra ham siden torsdag trods gentagne forsøg, bekræfter Forsvarskommandoen over for DR Nyheder.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Jesper og Allan hold da nu op med det konspirations pjat, det er da ligefrem barnligt at høre på, den frie verdens presse og FN er sku da ikke styret af CIA !!
  Der er da heller ikke nogen som er imod den almene Russer, men Putin og de såkaldte pro russere i Ukraine kan da ikke bare lave så melitærisk perfekt indsats uden hjælp af professionel støtte fra russiske styrker / specialister
  Tag lige og spænd hjelmen.

 2. Det her er bedre læsning end nogen anden artikel på nationen. Inden folk begynder at kaste med mudder og gå 40 år tilbage i tiden ved at kalde folk for russere (dengang kaldte man dem vidst kommunister). Tænk lige over hvem pokker I snakker om inden I hovedløst taler om invasionsplaner. Har I nogen idé om hvordan størrelsesforholdet mellem Rusland og Danmark er?

 3. Synes at der er en ulidelig hetz imod Rusland i øjeblikket; medierne kører det ene skræk scenarie efter det andet. Og hvorfor mon????? Jo, USA og den selvbestaltede organisation EU spiller med musklerne, rasler med snablerne og medierne er deres villige redskaber i denne “konflikt”. En lille oprørsgruppe i Kiev sætter lus i skindpelsen og straks er USA på pletten og øjner en mulighed for at score nogle points mod Putin.
  præcis samme fremgangsmåde som USA har anvendt andre steder i verdenen når mindre grupper har krævet ændringer. Det arabiske forår; ja samme procedure og sikkert samme dårlige resultat, nemlig ustabilitet …
  og som en anden prygelknabe skubber USA EU foran sig, lokker dem til at satse; laver sanktioner som i bedste fald alene vil gå ud over EU. USA er den eneste ægte aggressor i denne sag.

 4. Helt enig i at Putin og hans banditter skulle have en over nakken også enig i at vores jægerkorps burde få lov hente vores mand hjem mæææn når det sagt så kunne man Fame ikke forvente at det ville gå anderledes for både NATO og EU. Opfører sig simpelthen som en stor flok tøzer i Putins optik og det det værste vi kan gøre både politisk og militærstratetisk over for en personlighed som Putin det et kun at fylde granater i hans kanoner

 5. I burde sætte jer mere ind i verdenspolitik, inden I kommer med halvfærdige løsninger. Husk nu at disse folk i bund og grund er civile, og at denne situation ikke er anderledes end den på Maidan pladsen, hvor der stadig er demonstranter.
  Det er utrolig naivt, at give Rusland skylden (i så fald er I bare ofre for mediepropaganda), for ligesom Rusland annekterede Krim, er USA/EU igang med at annektere resten af Ukraine.
  Iflg. meningsmålinger frem til det kommende valg, ser det ud til at en overvejende del af befolkningen vælger en pro-russisk præsident.
  I dette tilfælde vil det jo så vise sig, at den nuværende midlertidige (pro-europæiske) regering faktisk har handlet imod deres egen befolknings interesser.

  Den ukrainske befolkning er i øjeblikket fanget imellem en pro-europæisk regering (som er kommet til magten vha. kup), og Rusland, som resten af verdenen bliver ved med at sanktionere imod og beskylde for alverdens Sovjet-planer. Det er USAs taktik at gøre Rusland til “the bad guy”, for at vinde geopolitisk territorie i Ukraine.

  Faktum er at befolkningen tydeligvis vil være pro-russiske (som er meget forståeligt, på baggrund af at Rusland altid har investeret ufattelige summer i Ukraine).
  USA er ikke altid det “rigtige”, og lad være med at tro på propaganda i medierne.

  Hvis man gerne vil komme med løsninger, så kunne man starte med at følge vejledning fra RIKO: http://bit.ly/1ipIh0k

 6. jeg gentager lige mig selv fra igår: Jeg kan snart kun se 1 løsning på det problem, så må vi ind og hente dem ud selv hvis de ikke forstår det på et pænt sprog, Russerne er åbenbart kun intreseret i en konfligt, så lad os give den den konfligt dem det kommer til at gøre mest ondt på er nok russerne selv når det går op for deres befolkning at de bliver fyldt med løgn fra en flok gamle KGB folk der ikke har glemt deres velmagts dage…..