Danmark vil købe mindst 200 nye mandskabsvogne – her er de fem kandidater der skal vælges imellem

PMV M113 - Tryk for stort billede
PMV M113 - Tryk for stort billede
Den gamle trætte PMV M113, der nu skal udskiftes
Tryk for stort billede

Forsvarets Materieltjeneste har sendt anskaffelsen af en ny pansret mandskabsvogn i udbud. De skal erstatte de nuværende pansrede mandskabsvogne, der har tjent forsvaret i snart 50 år.

Udbuddet omfatter køb af 360 pansrede mandskabsvogne, men kontrakten vil indeholde en option om, at antallet kan variere fra 206 til 450.

Man har nu udvalgt fem kandidater, der alle forventes at kunne leve op til de krav, som stilles til en ny dansk pansret mandskabsvogn. Næste skridt i udvælgelsen er et 17 ugers testprogram, hvor der bl.a. skal foretages en praktisk afprøvning. Det betyder samtidig, at forsvaret har fravalgt tre tilbud.
Tilbuddene er blevet vurderet i forhold til kvalitative, økonomiske og udviklingsmæssige kriterier, set i forhold til at forsvaret søger en ny pansret mandskabsvogn, der skal have et højt beskyttelsesniveau, et stort udviklingspotentiale, samtidig med at den skal kunne leveres i seks forskellige udgaver: infanteri, kommandostation, ingeniør, ambulance, mekaniker og mortér.

Den nuværende PMV M113 har tjent det danske forsvar i snart 50 år og har gennem perioden gennemført flere modificeringer, men har nu nået sin begrænsning for yderligere udvikling.

LÆS OGSÅ : Billedeserie : M113 – fra Nam til Afghanistan

Om den nye pansrede mandskabsvogn skal være med hjul eller bælter?, vil afhænge af de kommende afprøvninger og tests.

Forsvarsminister Nick Hækkerup siger til Jyllands-Posten, at det har været afgørende, at forsvaret i en tid med store spareplaner ikke har skullet spare på sikkerheden og udstyret.

»Det er sådan en klassiker i den offentlige administration, at når man skal spare, så sparer vi lidt på vejvedligeholdelsen, skolerne og så videre. Og det er ikke nogen reel besparelse. At spare på forsvarets materiel er heller ikke en reel besparelse, for man bliver indhentet af det på et tidspunkt,« siger Nick Hækkerup til Jyllands-Posten.

Han kalder det »vigtigt,« at forsvaret nu får moderne materiel.

LÆS OGSÅ : Forsvaret forbereder afskaffelse af PMV M113

Testen af de fem kandidater forventes gennemført fra medio april 2013.

Se de fem finalister herunder :

Hjul eller bælter ?

PMMC G5
PMMC G5
CV90
CV90
ASCOD
ASCOD
Piranha V
Piranha V
VCBI
VCBI

 

SPECS :

Grafiik : FMT

 

Kilde: Flemming Diehl, FMT 

 

[divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. England har efter længerevarende tests af flere køretøjer valgt ASCOD til at danne grundlag for en række nye køretøjer. Udgaver er i brug både i Spanien og Østrig. Der er med andre ord tale om et køretøj i produktion og anvendelse hos andre nationer, altså en eksisterende hyldevare, hvilket der lægges vægt på i forbindelse med anskaffelsen af nye pansrede køretøjer til DK.
  Frankrig har i dag over 600 af den internationalt meget roste VCBI, som de bl.a. har anvendt i Libanon og Afghanistan, samt nu også i Mali. Spanien overvejer at købe den, og den var en af de køretøjer som englænderne udvalgte til tests i forbindelse til deres FRES program, men som i sidste ende tabte til ASCOD.

 2. FHvad med at se hvad usa og england har af køretøjer
  Danmark er jo god købe ting og sager der ikke kan bruges
  Ellers prøv at se på de køretøjer de har nede i syd afrika de er bygget til at modstå sprængning fra minder af og de er afprøvet flere gang

 3. Det er krisetid ja og der spares alle vegne. Men jeg tror at det er en besparelse efterhånden at købe nyt end det er at blive ved med at bruge det gamle xxxx til M113. Jeg stemmer for CV90… ene og alene fordi den ser hamrende ond ud :-D

 4. Bare de holder sig fra Fransk/Italiensk/ og spansk udstyr…
  Og så bør man helt klart købe noget udstyr som ikke er det sidste nye der aldrig har vist sin værd. Vi er et lille land og har ikke råd til at købe katten i sækken hver gang. Det er billigere at lære af andres erfaringer og bagefter evaluere om det er godt nok.
  Ud over det undre det mig at man laver et så stort indkøb af materiel i krise tid, såvel som at Vi jo snart forlader Afghanistan…
  Men hvem ved måske er der en ny mission i skuffen som man så småt er ved at forberede sig på.

  • “helt klart” er lidt voldsomt. Tænk på at alle 5 lever op til de meget høje krav til beskyttelse af personel. CV90 er samtidig en af de sikreste IKK undervogne på markedet, udelukkende designet med sikkerhed for besætning i tankerne.

 5. Armadillo’en er tilsyneladende også bygget på samme chasis som IKK’en, så ville det gøre besætninger en del mere fleksible. Men det må være svært at købe materiel til et scenario man ikke kender. Tænk hvis vores næste mission er tæt junglekrig… så kan de jo stikke både Armadillo og IKK skråt op.