Danmark støtter skoler der er kontrolleret af Taliban

Dansk-støttede skoler i Afghanistan, undervises børn af Taliban. Foto: DR Dokumentar

Ny dokumentar viser, hvordan flere dansk-støttede skoler i Afghanistan er under hel eller delvis kontrol af Taliban.

DR Dokumentar er rejst ind i Afghanistan, hvor danske myndigheder og medier sjældent kommer, for at undersøge de skoler, Danmark støtter.

Rejsen afdækker byggesjusk, korruption og elever, der tilsyneladende kun findes på papiret. Og på flere skoler er det Taliban, der styrer undervisningen.

Danmark har givet knap en milliard kroner i støtte til uddannelsessystemet i Afghanistan.
Bistanden består blandt andet i hjælp til at bygge og drive skoler, hvor både drenge og piger kan uddanne sig – noget den fundamentalistiske Taliban-bevægelse modsætter sig.

Politikere: Det er en skandale

– Jeg synes det lyder som en vaskeægte skandale. Vi kan jo ikke bruge udviklingsmidler på at støtte Taliban eller børn, der ikke er der.
Sådan siger Socialdemokraternes udviklingsordfører Mette Gjerskov som kommentar til DR Dokumentars afsløring af forholdene på en række skoler i Afghanistan. Skoler, som Danmark har støttet.

Mette Gjerskov vil nu have udenrigsminister Kristian Jensen til at undersøge sagen yderligere.
– Det er stærkt problematisk, hvis det her er noget, man burde have kunnet opdaget. Så nu må udenrigsministeren gøre rede for, hvad der er sket, siger Mette Gjerskov til DR nyheder.

Også de konservatives udenrigsordfører Naser Khader er forarget. Som efter DR’s afsløringer ønsker en gennemgribende undersøgelse.

– Jeg mener, at det er en alvorlig sag. Udenrigsministeren skal ind og tjekke de ting, DR har gravet frem, siger Naser Khader.

Den konservative udenrigsordfører mener, at afsløringerne gør det værd at genoverveje den støtte, vi giver til Afghanistan i dag.

‘Skoler i skudlinjen’ sendes i aften (mandag 20.juni 2016) kl. 20.45 på DR1

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Stop støtten med omgående virkning,og forlang pengene tilbage !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Desværre må vi konkludere, at vi intet har fået ud af de år, hvor vi var i Afghanistan; intet fået ud af de mange penge, som vi har bidraget og som vi stadig bidrager med og ej heller, og DET er det værste, ej heller har fået noget positivt ud af alt det blod, som nogle har ofret… Afghanistan er tilbage ved udgangspunktet; de eneste der kan være stolte er nogle politikere som fik deres “5 minuts of fame.”
    Alt imens der her i landet sidder familier tilbage med sorgen.

    Her i artiklen taler man kun om betaling til skoler; glem ikke at Danmark også betaler løn til det afghanske politi..