Boganmeldelse : Jæger200

I bedste Hollywood actionfilm stil starter bogen hvor man kommer med på en skarp mission og man bliver fanget med det samme. Skiftet mellem at blive taget med på mission rundt om i verden og så Lars Møller’s personlige baggrund og historie er meget fin afbalanceret. Man keder sig ikke et sekund med denne bog.

Det at skrive en bog om noget som er hemmeligt, noget for os uden for, os som ikke er med i broderskabet, må være svært.

Flere bøger om militære eliteenheder bliver let temmelige ligegyldige. Ikke med denne bog, hvor Lars Møller beskriver detaljer i højere grad mere end man forventer. Hvilket er en af bogens kvaliteter, man er virkelig med derude. For min skyld behøver dog hverken forsvarschefen eller forsvarsministeren dog gå af.

Lars Møllers karriere start i den kolde krig og oplevelsen af den antiklimaks der opstod da Berlinmuren faldt. Hvor idræt blev Lars Møllers måde at holde sig igang. I en tid hvor det danske forsvar brugte nogle år på at finde selv, hvor Jægerkorpset også stod lidt stille og ikke rigtigt havde nogen opgave og træne sig op til.

Danmarks mere udadvendte udenrigspolitik og deltagelse på Balkan, gav nye opgaver til forsvaret og til Jægerkorpset. Herefter kom turen til Irak og Afghanistan, hvor Jægerkorpset til Lars Møllers store irritation ikke fik nogen opgaver. Manglede transport muligheder, sådan at man kunne løfte sig selv og ikke først skulle låne en britisk helikopter. Med tiden kom der bedre muligheder og opgaverne blev der flere af.

Patruljen dehydrerede i den afghanske nat

Lars Møller fortæller hvordan han var ved at nedkæmpe sig selv. Hans patrulje havde til opgave at ligge og observere fjenden i en periode hvor dagtemperaturen blev meget høj. Og på trods af 40 liter vand i rygsækken, dehydrerede Lars Møller efter nogle dage. Hvor også resten af patruljen led og hvor opgaven var i fare for ikke at kunne løses, og da alvoren gik op for den overordnet ledelse fik man sendt en helikopter ud med vand. Lars Møller beskriver hvordan han og de andre stod og lod vandet fylde den tomme krop, hvor alle elementære militære færdigheder og børnelærdom som f.eks sikring af patruljen blev tilsidesat, der i den mørke Afghanske nat med fjenden lige i nærheden.

Måden vi bliver draget ind i missionerne og får beskrevet baggrundene for en specifikt mission og hvilken soldatermæssige tanker der ligger bag, får Lars Møller meget elegant viklet ind i en sammenhængende historie, hvor det er umådeligt lidt svært at finde en passende pause og lægge bogen fra sig.

Bogens alvorlige emne taget i betragtning, så er bogen skrevet i et meget let tilgængeligt sprog og i øjenhøjde.

Hvordan ender man sin anmeldelse? Ved at give en eller anden form for karakter. 5 stjerner herfra

Dette er en fremragende bog som jeg kun kan anbefale!

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *