Boganmeldelse : Finland og den totale krig 1939-45

Finland og den totale krig 1939-45

Denne bog fortæller Finlands historie under Anden verdenskrig. En historie som ikke er særlig kendt i Danmark. Det har forfatter Claes Johansen heldigvis lavet om på med denne velskrevne, gennemarbejdet og fantastiske bog.

Historien om det lille land der kommer i klemme mellem de store, kan i sig selv være en god historie. Krydrer man den så med, at alt der synes umuligt bliver muligt og omvendt. Så bliver historien bare endnu bedre.
Sovjetunionen med Stalin ved roret og den Røde hær i baghånden, gav nogle territoriale krav for som undskyldning, at beskytte Leningrad. Nu kan det jo virke latterligt at Finland skulle angribe Leningrad eller Sovjetunionen, og det var nok heller ikke hele sandheden. Mere at Finland skulle overrumples med kommunisters himmerige. Finnerne havde dog denne holdning som Martti Hakala udtaler;

“Efter vores mening havde Ruslands sønner allerede rigeligt med jord. Men hvis det virkelig skulle komme til at knibe, regnede vi dog med at kunne afse et stykke på højst én gange to meter, det vil sige lige akkurat så meget som der skal bruges til et gravsted.”

Det kom til krig da den Røde hær angreb Finland d. 30. Nov. 1939. Men som ovenstående giver et klart og meget tydeligt billede af, så kæmpede den finske hær bravt og på hjemmebane. Det kom som en stor overraskelse for den Røde hær, samt for omverden.
Det endte dog med at den røde hær fik overtaget og Vinterkrigen sluttede den 13. marts 1940.

Finland og den totale krig 1939-45
Finland og den totale krig 1939-45

Betingelserne for fred bliver hårde for Finland. Som ikke kun mister landområder men også et i forvejen stort problem bliver større, nemlig at kunne brødføde landet.
England og Frankrig vil gerne hjælpe Finland, men det bliver ikke til andet end snak.
Nazityskland ser muligheden for en alliance med Finland. En alliance som Finland efterfølgende har lagt afstand til og har skulle finde sig selv efter at have været på det tabende hold.

Finland kalder deres krigsindsats under Anden verdenskrig, for fortsættelseskrigen. En separat krig for at vinde det tabte fra Vinterkrigen tilbage. Da man overskrider grænsen fra før 1939, bliver det lidt svært at kalde det andet end en angrebskrig. Hvilket fører til, at England erklærer Finland krig, uden det dog kom til nogle krigshandlinger.

USA truer Finland til at stoppe og holde sig fra at angribe Murmansk togstrækningen, hvorigennem England og USA sendte militær hjælp til Sovjetunionen. Altså stod man i en situation, hvor man fik støtte i form af våben og fødevare fra Tyskland og samtidig lod Tysklands fjender frit levere våben til deres fælles fjende.

Hele dette dobbeltspil balancerer de finske magthavere rundt i, med forhalingstaktik, som giver store problemer og ender med krig. Faktisk hele tre krige, Vinterkrigen 1939-40, fortsættelseskrigen 1940-44 og Laplandskrigen 1944-45, den sidste som en betingelse for fred med Sovjetunionen. Som forlangte at de tyske styrker i Lapland skulle tvinges ud af Finland. Men deres dobbeltspil endte også ud i, at Finland overlevede som nation. Både Finlands standhaftighed på slagmarken og Finlands diplomatiske tovtrækkeri. Fik russerne til at opgive at annektere Finland. Finlands dobbeltspil fik også USA til, at tage emnet Finlands fremtid op på stormagts møderne mellem Stalin, Churchill og Roosevelt.

Forfatteren har meget hjælp fra finske historiker og et stort kildemateriale lavet en fantastisk spændende bog om en dramatisk historisk og vanvittig periode. Hvor man gør det umulige muligt og omvendt. Bogen er skrevet i et let og filmisk sprog, som gør bogen på trods af det alvorlige emne ret morsom at læse.

 

Forfatter : Claes Johansen
Forlag: Gyldendal
ISBN : 978-87-02-13404-9

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *