Boganmeldelse: Dødsfælden Dannevirke

Dødsfælden Dannevirke

Kampe og tilbagetog – det dramatiske forspil til Slaget ved Dybbøl 1864.

Bogen fortæller historier om de voldsomme kampe i 1864 krigens første fase. Kampe foran Dannevirke stillingen, hvor danske forposter mødte Østrigske styrker. Kampe, som fik altafgørende betydning for krigens videre forløb, men som den moderne historieskrivning er gledet påfaldende let hen over.

Dødsfælden Dannevirke cover
Dødsfælden Dannevirke cover

Det er også historien om retræten fra Dannevirke, som måtte iværksættes meget hurtigt og uden særlig mange forberedelser. De danske soldater måtte udholde og trække læsset i en umenneskelig kraftanstrengelse. Mange enheder måtte forlade Dannevirke uden mad og efter at have været i alarmberedskab i flere dage og nætter. De måtte bevæge sig ud i vinternatten med fjenden i hælene og samtidig havde Kong Vinter skruet ned for varmen og sat en kraft blæst igang. De mange soldater, og de mange hestevogne med kanoner og andet udstyr, gjorde vejene til ren is.
Nogle enheders ordre var at nå Flensborg om morgen, hvilket betød en 50 kilometers march på isede og svært fremkommelige veje, en tur som skulle marcheres på én nat. Mange heste og danske soldater måtte opgive, mange døde og mange endte i fangenskab.

Da fjenden opdagede, at Dannevirkes forsvarsværker var blevet forladt i nattens løb, satte de en jagt ind. Igen var det de Østrigske styrker, der blev sat ind. Bogen fortæller om, og gør samtidig op med myterne om kampene ved Sankelmark sø. Et voldsomt slag med store tab på begge sider. Slaget betød, at Østrigerne blev bremset, og at den danske bagtrop nåede væk.

Bogen fortæller om uheldige og ikke egnede danske officerer. Den fortæller også om dygtige og modige officerer. Den fortæller den meniges historie fra breve og fra dagbøger.
Vi hører også om de Østrigske oplevelser af krigen og deres intense jagt på danskerne.

Bogen slutter der hvor de første danske soldater træder ind i Dybbøl skanserne. Den er meget medrivende og spændende. Som læser er man med tæt ved kampene, man mærker frygten og kampenes intensitet. Man fryser og mærker frygten og trætheden under retræten. Det har forfatteren Claes Johansen gjort rigtig godt.

Mange opremsninger af de forskellige regimenter og kompagnier og hvor de stod i forhold til hinanden. Disse mange henviser bogens mange appendikser, gør den til tider temmelig tung og til en rodet læseoplevelse.

Fortællingen om 1864 krigens første fase er ikke køn, og underligt nok en historie, som man er gledet let henover i de danske historiebøger.

Her giver denne bog en masse nyt og fortæller denne spændende historie, som giver et rigtig fint billede af, hvad soldaterne i 1864 var oppe imod – modsat en eller anden tåbelig dansk tv-serie.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *