Boganmeldelse : Beredt for Danmark

Historien om »Nationalsocialistisk ungdom« NSU. NSU var ungdomsafdelingen i »Danmarks National-Socialistiske Arbejder Parti« DNSAP. NSU skulle uddanne og præge ungdommen til at arbejde for de Nationalsocialistiske ideer. NSUʼs historie begynder i 1932 og ender i 1945.

Bogen er en meget grundig og gennemarbejdet historisk bog. Der i kronologisk rækkefølge beskriver NSU som fra start mindede om en almindelig spejderbevægelse til senere at være rugekasse for Waffen SS. Bogen er skrevet med hjælp fra bevaret dokumenter, breve samt interviews af tidligere NSU medlemmer.

Interessere man sig for Danmark under besættelsen er denne bog virkelige en godbid. Bogen giver et virkeligt godt indblik i hvordan et Nationalsocialistisk Danmark ville have set ud. Med en utrolig grundighed underviste NSU sine medlemmer i historie, verdensanskuelse, racelæren og nationalisme ud fra den nazistiske opfattelse af disse emner. F.eks blev der undervist i Danmarks historie hvor vikingernes mod og styrke blev fremhævet til noget guddommeligt. Til gengæld blev Danmarks nederlag ganske enkelt bare skrevet ud af historien. Man dyrkede helte og æren ved at kæmpe for sin sag. Man brugte fysisk træning i undervisningen, så som løb, boksning, orientering, afstandsbedømmelse og senere skydning med små kaliber våben, alt sammen som en slags grundtræning før den virkelige militære træning og den uundgåelige slagmark.

Bogen fortæller ligeledes om følgerne efter befrielsen, om forfølgelser, om retsopgøret og straf. Igen i denne bog berøres det tvivlsomme danske retsopgør efter befrielsen.

Ved at følge flere tidligere NSUʼer gennem interview bliver bogen ikke kun en historisk gennemgang af NSU men også til en personlig fortælling. Hvor de interviewet personer fortæller deres oplevelse af det historiske beskrevne forløb.

Da jeg begyndte at læse denne bog var jeg temmelig skeptisk over, at en bog kunne omhandle noget så småt under Danmarks besættelse. Men ikke langt inde i bogen var min interesse fanget og forstod hvor meget NSU betød for dem som var medlem. Historien om nogle unge mennesker der troede på en ide. Nogle så meget, at de var villige til at sætte livet på spil for denne ide.

At vi i bagklogskabens klare lys, kan sidde her og tænke “I tog fejl og godt for det” gør kun bogen mere intens. Menneskers historier store som små, er altid meget interessante og den historie og de unge mennesker der her fortælles om er utrolig spændende i en meget velskrevet bog.

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. A. Durani (tidligere værnepligtige ved GHR) siger:
  1. maj 2011 kl. 22:29

  Kære redaktion/soldater!

  Jeg er en speciale-studerende fra Kbh-universitet der for tiden er igang med en lille undersøgelse omkring det at være soldat/værnepligtig.

  Derfor kunne det være super interessant og spændende at interview nogle soldater (værnepligtige/HRU´er og soldater på vej til/fra Afgh.) i ca. halv times tid. (der vil være lidt mad/drikke under forløbet) og jeg vil forsøge at finde et tidspunkt som passer interview-personen bedst.

  Jeg håber så mange af jer som muligt støtter op om sagen og sende en sms/mail hvis I kan hjælpe mig :-)

  god aften herfra og ha en super dag imorgen.

  mvh

  Tidligere MN Charlottenlund/ A. Durani tlf. 22 63 59 73

  ps. Jeg har også et billede af et opslag som jeg kan sende jer hvis I sender mig jeres mail.

  endnu engang tak for hjælpen.

 2. Man skal altid huske historien, ellers er man forbandet til at gentage den!
  Husk på at der var massearbejdsløshed, man havde ikke de muligheder for oplysning som vi har i dag, NSU og NSDAP er måske nok lidt af en fodnote i dansk historie. Men er dog interessant, for hvad var det der fik dem til at gøre det de gjorde? Jeg spørger mig selv ville jeg have været en af dem, der for er det interessant? Så der for ser jeg frem til at læse bogen!