Beskyttelsesvest M/12: Nyt beskyttelsessystem til soldaterne

Beskyttelsesvest M/12

En TYR på kroppen og en Cobra på hovedet, således kommer den udsendte soldat til at se ud fra ISAF 15.

Danske soldater får nu et nyt modulopbygget personligt beskyttelsessystem fra det amerikanske firma ”TYR Tactical”, der  kan tilpasses den enkeltes størrelse, funktion og behov for beskyttelse i en given situation.

Beskyttelsesvest M/12 (klik for stort billede)

Beskyttelsesvest M/12, som det nye system er blevet døbt, beskytter mod fragmenter, små-kalibrede håndvåben og kraftige trykbølger.
Den ny beskyttelsesvest vil blive udleveret i samme takt som den ligeledes nyindkøbte hjelm M/12 “Cobra”, hvilket vil sige, at INTOPS-enheder, herunder ISAF 15 vil modtage TYR´en i starten af januar 2013, mens personel i operative enheder i hjemlig struktur forventelig vil få vesten udleveret i første halvår 2014.

Brugertest
Brugertesten blev gennemført med bornholmske enheder, støttet af personel fra flyvevåbnet. Formålet var, gennem en længerevarende sammenhængende belastning, at teste komfort, funktionalitet, agilitet, indflydelse på afgivelse af sigtet ild med håndskydevåben. Med andre ord at teste anvendelse af den enkelte udrustningsgenstand under forhold, der afspejler soldatens vilkår på kamppladsen.

I selve testforløbet indgik tre systemer, som blev afprøvet samtidig med afprøvningen af den nye hjelm M/12 (COBRA) for herigennem at vurdere systemets samlede indflydelse på soldatens agilitet.

Brugerafprøvningen blev under et sammenhængende forløb gennemført ved:

* Gennemløb af forhindringsbaner
* Længerevarende march
* Kryb og kravl i terræn
* Gennemløb af en agilitetsbane i bymæssig bebyggelse
* Gennemførelse af forskellige skydeprogrammer

De deltagende soldater udfyldte sluttelig et spørgeskema, som ligeværdigt indgik i den samlede evaluering. Testresultaterne viste samlet, at TYR Tactical var bedst.

LÆS OGSÅ : Danske soldater skal gå i brune støvler

Den nye beskyttelsesvest er både modulært og størrelsesbestemt opbygget, hvilket betyder, at den enkelte soldat kan tilpasse systemet efter egen størrelse, funktion, situation/trussel, opgave og personlige præferencer. Modulopbygningen gør det også lettere at opnå en god bæringskomfort, der medvirker til at bevare soldatens kampkraft.v

Beskyttelsesvest M/12

består af følgende dele som leveres i Multicam :
[box_info]* En let fragmentationsvest, hvori de projektilbeskyttende plader kan monteres. Den lette vest kan anvendes under såvel som uden på uniformen.
* En Plate Carrier med MOLLE, hvori de ballistiske paneler fra den lette vest kan monteres sammen med de projektilbeskyttende plader. Plate Carrieren anvendes uden på uniformen.’
* Et beskyttelsesbælte med MOLLE med indlagt – og udtageligt ballistisk panel – der yder samme beskyttelse som fragmentationsvesten.
* En ramme af typen ”X-frame” der forbinder bælte og Plate Carrier og overfører en del af vægtbelastningen fra skuldrene til hoften. Dette gør blandt andet, at soldaten ikke skal løfte hele sin udrustning med skuldrene, når han vil bringe sit våben i skydestilling. X-frame er meget bevægelig og sikrer, at Plate Carrieren sidder optimalt på overkroppen under bevægelse.
* Beskyttelsesplade, der indeholder et ballistisk panel og som monteres nederst på Plate Carrieren og derved beskytter overgangen mellem vest og bælte, så maven også er godt beskyttet.
* Skulderpuder, der yder ballistisk beskyttelse op over skulderen, og som kan monteres på enten den lette vest eller på Plate Carrieren.
* Ballistisk krave, der beskytter nakken mod fragmenter og som monteres på Plate Carrieren.
* Overarmsbeskyttelse – faconsyet efter skulderleddet og monteret på skulderbeskytteren.
* Lårbeskyttelse med MOLLE, der fæstnes til bæltet.
* Projektilbeskyttelsesplader til bryst og ryg i forskellige størrelser, såden enkelte soldat nemmere kan tilpasse vesten til egen størrelse.
* Sidebeskyttelsesplader, som kan sættes i enten overarmsbeskyttelsen, i Plate Carriereneller i lårbeskyttelsen.[/box_info]

Der er mange forskellige kombinationsmuligheder i vesten, hvorfor der fremadrettet vil blive udarbejdet et antal standarder, som vil beskrive hvilke kombinationer, der bør anvendes hvornår og af hvem. Herunder også hvem der skal have udleveret de forskellige del-elementer i Beskyttelsesvest M/12.

LÆS OGSÅ : Ny standardhjelm M/12 og Multicam uniform udleveres fra januar 2013

Beskyttelsesvest M/12 vil på lidt længere sigt erstatte den nuværende fragmentationsvest M/00 og kampvest M/05 samt dele af  Oppakningssystem M/96.

Arven forventes herefter at blive brugt i forsvarets basisuddannelser i de forskellige værn, herunder hjemmeværnet.
Forsvaret har prioriteret hurtig ibrugtagning af den nye vest, og derfor vil der være en overgangsperiode på cirka 12-18 måneder, før den resterende del af de mange tilbehørs- og udrustningstasker, som soldaterne bruger i dag, også kan leveres i Multicam. Det betyder, at man ved de første enheder, der får den nye vest, vil se en sammenblanding af  Multicam og de nuværende grønne sløringsmønstre. Det vil vare indtil alle enheder har fået en komplet uniform og udrustning i Multicam. Dette forhold vil man i hæren kunne se afspejlet i nuværende og kommende uniformsbestemmelser.

Forsvaret anskaffer indledningsvis 4335 sæt. Første udlevering sker til DANCON ISAF, Hold 15 i januar 2013 i Oksbøl.


Kilde: Forsvaret / FMT (Flemming Diehl)

Skrevet af KrigerenDK

23 kommentarer

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0