Boganmeldelse : Afslutningen på bin Laden

Et grundigt forarbejde og adgang til vigtige aktører gør Mark Bowdens bog ”Afslutningen” om jagten på Osama bin Laden værd at læse.

Emnet er den nyere verdenshistories mest intense menneskejagt: Jagten på Osama bin Laden. Det er udgangssituationen, der er velkendt, men nødvendigvis må opridses, før læseren kan føres med til næste stadie. Alle advarselslamperne forud for 11. september 2001, der blev negligeret, har kun godt af gentagelse. Fokus holdes på 11. september. Krigene i Afghanistan og Irak nævnes kun, hvor det er relevant; i stedet lægger forfatteren vægt på at fortælle, hvordan jagten gennem alle årene foregik. Hvordan spor blev fundet – og blev kolde igen. Om frustrationerne, der meldte sig undervejs, og om frygten for at fejle i Abbottabad.

Fra en enkelt fjer til hele hanen
Denne del af bogen er i særklasse interessant. For hvor spændende, komplekst og nervepirrende de andre dele er, er de i høj grad kendt stof. Der fremkommer selvsagt heller ikke revolutionerende nyt i efterretningstjenesternes arbejde, men det er en velkørende pen, der formidler det:

Begynd med tusindvis af små bidder information. Navne, masser og atter masser af navn. Nogen, der har set noget. Rygtiger. Udskrifter af forhør. Telefonnumre. Telefonopringninger. Datoer. Adresser. Geografiske koordinater. Luftfotografier. Overvågningsfoto fra jorden. Videooptagelser. Ansigter. Iris-scaninger. Gangarter (…) Alt mellem himmel og jord, der kan overføres til data. Når man leder efter et enkelt menneske i en verden 7 milliarder, og når det ene mennesker ikke ønsker at blive fanget, kaster man et stort ned ud.

Eller når han beskriver Predatorens (et ubemandet luftfartøj, red.) fødsel:

[E]n Gnat var grundlæggende en drageflyver med en østrigsk skiliftsmotor. Den var naturligvis forbedret; dens overvågningsredskaber blev de mest avancerede, man havde, og dens motor blev så godt som lydløs. Dens svævetid blev meget længere, og dens optik blev forbløffende god. Efterhånden kom den til at medføre egne missiler. Den blev kaldt Predator og blev hurtigt det mest efterspurgte våben i luftvåbnets mange milliarder dyre arsenal.

Manden bag ‘Black Hawk Down’
Forfatteren er Mark Bowden, der også er manden bag ”Black Hawk Down” (som var en bog, før det blev en film). Under bogens tilblivelse har han talt med stort set alle, der er værd at tale med; inklusive præsident Obama og Navy SEAL-soldaten, der under pseudonymet ”Mark Owen” har skrevet bogen ”En svær dag” (anmeldelse snart følger). Han beskriver sobert såvel præsident Bush Senior som Obama og deres nære rådgivere. Der virker til at være tyngde bag ordene, og det taler til bogens store fordel.

Efter en – på grund af opsummeringen af en velkendt historie – lidt kedelig start går det stærkt, indtil man får indtryk af, at forfatteren gør alt, hvad han kan, for at holde spændingen længst muligt. Det virker ikke. Jeg taber pusten. Jeg ved jo godt, hvilket M’ præsidenten vælger; droneangrebet eller specialstyrkeoperationen – og jeg kender i øvrigt også slutningen.

Hvis bogen havde været 50 sider kortere (og talrige gentagelser dermed undgået), hvis oversætteren havde sat sig ind i, at det mærkelige sprog i det sydlige Afghanistan og dele af Pakistan hedder ”pashto” på dansk (og ikke ”pashtun”), ja, så havde jeg godt kunne flotte mig med fem stjerner.

De skal dog gemmes til bøger, hvor begejstringen netop ønsker 50 sider mere og ikke mindre. Så det bliver 4 – men så klart som ”Black Hawk Down” til enhver tid er værd at gense på film, er denne bog værd at læse.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *