60% af danskerne imod køb af nye kampfly

En ny måling lavet af Gallup for Enhedslisten viser, at knap 60 procent af danskerne er enige eller overvejende enige i at droppe det planlagte indkøb af kampfly til fordel for renovering og forbedring af skoler, daginstitutioner, plejehjem og hospitaler. 30 procent er uenige eller overvejende uenige, mens cirka ti procent svarer »ved ikke«.

Enhedslisten ønsker at stoppe indkøbet af nye kampfly og har derfor sat kampagnen Kampfly eller velfærd i værk.

»Vi hører dagligt, at der skal skæres i et nyt område af velfærden. Derfor virker det uforståeligt, at regeringen og de øvrige partier mener, at der er råd til at købe nye kampfly for 30 milliarder kroner. For prisen på bare ét kampfly kunne vi fx få 4.747.774 besøg fra hjemmeplejen til de ældre. Eller 33 havvindmøller, der ville kunne dække Aalborgs energiforbrug i 20 år,« lyder det fra Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

LÆS OGSÅ : F-16 bidraget til kampen mod IS : hele budgettet brugt på et halvt år

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Men pengene kommer fra Forsvarets egne lommer og kan derfor ikke bare uden videre bruges på velfærd i stedet. Samtidig er bedre kampfly nødvendige, lyder det fra Socialdemokraterne.
»Der er øget aktivitet fra russisk side i og omkring Østersøen, og vi har set, at russerne er villige til møde os med militær magt. Så derfor er det vigtigt for os at have et så stærkt og beslutsomt forsvar, at ingen tør udfordre os. Og det får vi med de nye kampfly,« siger forsvarsordfører Annette Lind (S).

Hun understreger, at det er et bredt flertal i Folketinget bestående af alle partier pånær Enhedslisten, der bakker op om danmarkshistoriens største indkøb.

LÆS OGSÅ :  Regeringen har besluttet at sælge 24 danske F-16-kampfly til Argentina

Bred opbakning i befolkningen til at sende kampfly afsted i krig

Samtidig viser en måling, at folketingets beslutning om at sende danske F-16-fly i kamp mod Islamisk Stat (IS) nyder bred opbakning i befolkningen. Det viser megafon-måling foretaget i oktober 2014 for Politiken og TV 2 viser, at 62 procent går ind for, at Danmark engagerer sig militært ved at sende F-16 kampfly ind konflikten. 20 procent er imod og 14 procent har ikke taget stilling.

Danskernes holdning til Danmarks militære indsats i Libyen for tre år siden, hvor vi havde seks F-16-fly og et Herkules-transportfly af sted. Der var der hele 66 procent af befolkningen bakkede op om beslutningen om Danmarks deltagelse.

LÆS OGSÅ : Pilot: Forkert at sammenligne F-35 med andre kampfly

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. Jeg synes ikke det er fedt at betale til en brandforsikring, da der næsten aldrig er brand! Men jeg gør det! Lige som Danmark skal betale til forsvaret, jeg vil både betale til det og give mit liv for et frit Danmark, og vi ved godt at Enhedslisten bare ønsker at nedlægge forsvaret og politiet, se bare deres manifest!

  2. Fint nok, men de ved ikke en skid om, om det overhovedet er muligt at vedligeholde F-16 om 10 år, produktionen er stoppet, og flyene er slidte efter til den tid 45 år, hvor vil de få reservedele? hvis de overhovedet kan skaffes, vil det være specialproduktion, formodentlig kun til det danske flyvevåben, tror de det er gratis? De har ingen idé om hvad fly reservedel koster.

  3. 60% går allerede til velfærd imod de sølle 1,2 % til forsvaret .. så lad dem købe de fly .. sjovt nok kommer den måling fra det eneste parti udenfor forligskredsen

  4. “Meningsmåling lavet for Enhedslisten”….selvfølgelig bliver det et negativt resultat og selvfølgelig skal vi have nye kampfly så vi kan forsvare os selv – lav en liste med 5 punkter hvor der skal spares og giv så pengene til indkøb af jets…hvor der er vilje er vej☝️

  5. En undersøgelse bestilt af Enhedslisten!
    Udover det, så er sådan en undersøgelse ikke udført ved at spørger alle Dansker, men et udsnit, og så er der lavet statistik på det.

    Jeg syntes at vores soldater, herunder også vores piloter, skal have det bedste udstyr.

  6. Kan godt være af F-16 falcon er 40 år gammel, men der er ingen grund til at skifte dem ud så længe de virker og man ved at F-16 er blandt de bedste fighters i verden. Gør som man gør ved helikopteren UH-1 heuy de må flyve til den sidste falder ned simpelthen fordi de ikke er at tage livet af også selv om de er fra starten af 60’erne