60% af danskerne imod køb af nye kampfly

En ny måling lavet af Gallup for Enhedslisten viser, at knap 60 procent af danskerne er enige eller overvejende enige i at droppe det planlagte indkøb af kampfly til fordel for renovering og forbedring af skoler, daginstitutioner, plejehjem og hospitaler. 30 procent er uenige eller overvejende uenige, mens cirka ti procent svarer »ved ikke«.

Enhedslisten ønsker at stoppe indkøbet af nye kampfly og har derfor sat kampagnen Kampfly eller velfærd i værk.

»Vi hører dagligt, at der skal skæres i et nyt område af velfærden. Derfor virker det uforståeligt, at regeringen og de øvrige partier mener, at der er råd til at købe nye kampfly for 30 milliarder kroner. For prisen på bare ét kampfly kunne vi fx få 4.747.774 besøg fra hjemmeplejen til de ældre. Eller 33 havvindmøller, der ville kunne dække Aalborgs energiforbrug i 20 år,« lyder det fra Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen.

LÆS OGSÅ : F-16 bidraget til kampen mod IS : hele budgettet brugt på et halvt år

Men pengene kommer fra Forsvarets egne lommer og kan derfor ikke bare uden videre bruges på velfærd i stedet. Samtidig er bedre kampfly nødvendige, lyder det fra Socialdemokraterne.
»Der er øget aktivitet fra russisk side i og omkring Østersøen, og vi har set, at russerne er villige til møde os med militær magt. Så derfor er det vigtigt for os at have et så stærkt og beslutsomt forsvar, at ingen tør udfordre os. Og det får vi med de nye kampfly,« siger forsvarsordfører Annette Lind (S).

LÆS OGSÅ :  Den første dansker har fløjet F-35: Meget stor oplevelse

Hun understreger, at det er et bredt flertal i Folketinget bestående af alle partier pånær Enhedslisten, der bakker op om danmarkshistoriens største indkøb.

LÆS OGSÅ :  FAKTA: Tidsplan for F-35 - Danmarks nye kampfly

Bred opbakning i befolkningen til at sende kampfly afsted i krig

Samtidig viser en måling, at folketingets beslutning om at sende danske F-16-fly i kamp mod Islamisk Stat (IS) nyder bred opbakning i befolkningen. Det viser megafon-måling foretaget i oktober 2014 for Politiken og TV 2 viser, at 62 procent går ind for, at Danmark engagerer sig militært ved at sende F-16 kampfly ind konflikten. 20 procent er imod og 14 procent har ikke taget stilling.

Danskernes holdning til Danmarks militære indsats i Libyen for tre år siden, hvor vi havde seks F-16-fly og et Herkules-transportfly af sted. Der var der hele 66 procent af befolkningen bakkede op om beslutningen om Danmarks deltagelse.

LÆS OGSÅ : Pilot: Forkert at sammenligne F-35 med andre kampfly

71 kommentarer

Skriv et svar
 1. Allerede 8 ord inden i beskrivelsen under overskriften er troværdigheden ved målingen allerede sat over styr.

  Jeg kan også bestille en undersøgelse hvor jeg kun ønsker at bestemte segmenter, grupper eller dele af befolkningen skal indgå.

 2. Kan godt være af F-16 falcon er 40 år gammel, men der er ingen grund til at skifte dem ud så længe de virker og man ved at F-16 er blandt de bedste fighters i verden. Gør som man gør ved helikopteren UH-1 heuy de må flyve til den sidste falder ned simpelthen fordi de ikke er at tage livet af også selv om de er fra starten af 60’erne

 3. Ja spørg tilfældige på gaden disse to spørgsmål:

  Skal vi hjælpe til?
  Skal vi købe jetfly til én milliard pr stk?

  Så har du resultatet af den undersøgelse hehe

 4. Nu er målingen også lavet for Enhedslisten… De er jo pr. Definition kæmpe tilhænger af Danmarks beredskab herunder politi og forsvar… NOT… Enhedslisten burde ikke være en del af dansk politik!

 5. Få skidtet skiftet, andre lande der brugere f16 er allerede ved at opdage grufulde fejl efter mange års brug. Materiel har en levetid, og så må man videre…
  Og man skifter sku før noget falder ned fra himlen!

 6. En undersøgelse bestilt af Enhedslisten!
  Udover det, så er sådan en undersøgelse ikke udført ved at spørger alle Dansker, men et udsnit, og så er der lavet statistik på det.

  Jeg syntes at vores soldater, herunder også vores piloter, skal have det bedste udstyr.

 7. “Meningsmåling lavet for Enhedslisten”….selvfølgelig bliver det et negativt resultat og selvfølgelig skal vi have nye kampfly så vi kan forsvare os selv – lav en liste med 5 punkter hvor der skal spares og giv så pengene til indkøb af jets…hvor der er vilje er vej☝️

 8. Ja.. nu er det enhedslisten som har lavet spørgsmålet. Man kan jo tit få det svare man ønsker ved at stille spørgsmålet på en måde at man ikke har ret mange svar muligheder.
  Så prøv nu at stille spørgsmålet korrekt.

 9. Daske jagerfly er ikke en efterspurgte kapacitet, der i mod kamp/special tropper med helo kapacitet.
  Alle som har været indsat i mission ved det at flytte tropper det der hænger…

 10. 60% går allerede til velfærd imod de sølle 1,2 % til forsvaret .. så lad dem købe de fly .. sjovt nok kommer den måling fra det eneste parti udenfor forligskredsen

 11. Der blev også lavet en kæmpe undersøgelse der viste at sukker ikke var så skadeligt, som tidligere antaget. Undersøgelsen var dog betalt af Nestle, verdens største producent af sukker indholdige fødvarer :-D

  Alligevel tog EU undersøgelsen alvorligt.

 12. Nej kære venner vi skal nok passe på jer alle sammen :-) Sørger for jeres børn ikke rammer en terror id på vej til skole .Og det bedste er det skal ikke koste jer en krone .er trosalt kun soldater i gammelt udstyr pyt Hav en rigtigt dejlig tryg solskinsdag

 13. Fint nok, men de ved ikke en skid om, om det overhovedet er muligt at vedligeholde F-16 om 10 år, produktionen er stoppet, og flyene er slidte efter til den tid 45 år, hvor vil de få reservedele? hvis de overhovedet kan skaffes, vil det være specialproduktion, formodentlig kun til det danske flyvevåben, tror de det er gratis? De har ingen idé om hvad fly reservedel koster.

 14. Der står i artiklen, at der er stor opbakning til vores krigsdeltagelse. Hvis man forventer, at vi skal blive ved med sende vores soldater i krig, skal udstyret også være iorden.

 15. Niels Buch Jensen Anders Fallinge Pedersen

  Et flertal af befolkningen.. Mig i røven! Det har spurgt et bredt udvalg af hippier, kommunister og naive fjolser.

  ”For mig står Enhedslisten som beviset for, at det er skadeligt at ryge hash” – Mogens Glistrup 1950-2008

 16. Jeg synes ikke det er fedt at betale til en brandforsikring, da der næsten aldrig er brand! Men jeg gør det! Lige som Danmark skal betale til forsvaret, jeg vil både betale til det og give mit liv for et frit Danmark, og vi ved godt at Enhedslisten bare ønsker at nedlægge forsvaret og politiet, se bare deres manifest!

 17. Bare fordi de er flest, har de jo ikke nødvendigvis ret. Det er vel derfor vi har et indirekte demokrati, hvor vi ikke sender alt til afstemning. Det skulle jo nødig være følelser, der afgør dansk forsvars- og udenrigspolitik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *