Aftale for udvidet dansk-svensk forsvarssamarbejde underskrives

Danmark og Sverige underskriver en rammeaftale, som giver mulighed for at styrke det bilaterale samarbejde via lettere adgang til luft- og søterritorier i fredstid ved at afbureaukratisere eksisterende processer for tilladelser til adgang.

Forsvarsminister Peter Christensen har i dag over for forsvarsudvalget, orienteret at en dansk-svensk militær rammeaftale (Memorandum of Understanding – MoU), vil bliver underskrevet ved et møde med den svenske forsvarsminister d. 14. januar 2016.

Konkret betyder dette bl.a. øget adgang til hinandens luftrum, mulighed for at lande i hinandens lufthavne med bevæbnede fly, adgang til sejlads i hinandens territorialfarvande med militære fartøjer, øget øvelses- og træningsaktivitet, samt for øget effektivitet i dansk-svensk militært samarbejde vha. sikker kommunikation.

LÆS OGSÅ : Den nye fællesnordiske uniform bliver et samarbejde i mellem Norge og Danmark

Rammeaftalen vil f.eks. give mulighed for, at det danske afvisningsberedskab kan krydse svensk territorium i forbindelse med afvisning af fremmede fly på vej mod dansk territorium (Bornholm eller andet) og dermed afkorte responstiden.

Efter underskrivelse udmøntes rammeaftalen gennem tre tekniske aftaler, der nærmere beskriver forholdene for overflyvninger, gennemsejling af territorielle og indre farvande og informationsdeling med sikker kommunikation, står der i orienteringsbrevet fra Forsvarsministeren.

Den svenske og finske forsvarsminister har for nylig fremlagt en plan for forsvarssamarbejdet mellem de to lande. Her handler det også om det maritime og luft situationen omkring Østersøen. Ud over det, så skal der oprettes en krypteret forbindelse mellem Finland og Sverige for udveksling af klassificerede oplysninger og der skal midlertidigt placeres svenske tropper i Finland og finske tropper i Sverige.

På spørgsmålet “om et tættere samarbejde med Danmark indebærer, at Sverige tager et skridt nærmere NATO?”, svarer den svenske forsvarsminister Peter Hultqvist til Sveriges Radio:
»Nej, det har slet ikke noget med det at gøre. Det er et samarbejde mellem nabolande. At vi samarbejder med de nordiske lande og andre lande omkring Østersøen er en helt naturligt. Alt andet ville være mærkeligt.«

Opdateret 14. januar 2015.
I dag blev aftalen underskrevet i Sverige og den kan læses her:  mou-danish-swedish-enhanced-defence-cooperation-2016-01-11. (PDF)

 

LÆS OGSÅ : Specialoperationsstyrker redder liv

Kommentare

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. Ya kan erklære krig ‘hensynsløse “kolde” No Mercy’ elendige mennesker se ‘krig’ latter ‘start.

  H ‘storm’убить

  Skyd for at dræbe, taiwanske obskønt kvalme også ondt mennesker med udviklingshæmning og fattige, ikke nogen fremtid, ingen reinkarnation, skamløse og skamfulde.

 2. Kom godt igang og indgå en aftale om indkøb af svenske kampfly (Gripen).
  Det er samtidigt det bedste og billigste for DK. Vi har ikke brug for F-35 og ikke råd til dem.

 3. Super det lyder som en god aftale.

  Lad os endeligt få en tættere nordisk samarbejde og gerne en egentligt Nordisk union, på bekostning af EU.

  Sagt i sjov..: Måske var det også billigere bare at lade andre nationer sejle og flyve i DK frem for selv at bruge penge på det.

 4. Måske meget godt at slå pjalterne sammen. Hverken Danmark eller Sverige har jo på nogen måde et slagkraftigt forsvar; begge landes militære kapaciteter er ikke alene skåret ind til benene, rent faktisk har man i begge lande skåret både arme, ben, ører og øjne væk i besparelsernes hellige tegn… Ikke nogen klog disposition, men desværre et faktum…

 5. Da habithorderne i EU ikke magter nogetsomhelst er det fortræffeligt at lande nu samarbejder udenom. Nu mangler vi bare de interne fantaster der ikke ser ud over egen egoistiske snude.
  Få nu effektivt gang i Shengen aftalen, eller nedlæg EU.