12.000 danske soldater i Gaza og Congo

Der udkommer mange bøger om danskere i krig i disse år. Ofte handler de om Afghanistan eller anden verdenskrig. Men danske soldater har været indsat mange steder efter 1945. 12.000 af dem var i Gaza og Congo. Også de har historier at fortælle.

Congo den 31. december 1961. En dansk soldat skriver om en nytårsaften med det hele: Dansk bøf på dåse samt løg og kartofler fra inderne: ”Det eneste, vi manglede, var lidt nytårsfyrværkeri i form af raketter, men da vi syntes, at vi havde haft rigeligt af fyrværkeri i den sidste måneds tid, havde vi undladt at anskaffe os dette.”

Det omtalte fyrværkeri var en blanding af bomber, håndgranater og granatkastere, der i gavmild strøm blev smidt ned over og ind mod lufthavnen i Elisabethville, hvor nogle danske soldater holdt til sammen med blandt andre svenske og indiske tropper.

”Der må dog være en kant”
Selv om der var mange gode og kulturberigende oplevelser, var der også prøvelser og trusler og primitive forhold. Og ”FN-dilemaet”, fra før soldaterne måske var helt klar over, hvad det betød: En soldat i Congo beretter om, hvordan han ser en lokal blive overfaldet med køller og knive: ”Jeg sprang over rækværket og befriede ham efter et kort, men hektisk slagsmål, hvorefter jeg gav ham en midlertidig forbinding.”

Soldater bringer den sårede til FN-hospitalet, men bliver afvist: ”Jeg syntes, at det var for dårligt af FN-hospitalet, at de ikke ville hjælpe den sårede congoleser. Senere fik jeg nu at vide, at jeg ikke måtte blande mig i indre politiske stridigheder, men der må dog være en kant.”

En del af monumentet på Kastellet, som overrasker mange besøgende: Navnene på de mange faldne danske soldater i Israel, Gaza, Congo og Cypern. (Tryk for stort billede)
Den del af monumentet på Kastellet, som overrasker mange besøgende: Navnene på de mange faldne danske soldater i Israel, Gaza, Congo og Cypern.

Gammelt stof kan være godt nyt
11.000 danskere soldater gjorde tjeneste i Gaza i perioden 1956-1967. I Congo er tallet 1.000 i perioden 1960-1964 efter landets selvstændiggørelse fra Belgien. I Gaza mistede syv danske soldater livet (hertil kommer en officer i en anden FN-mission i Israel); i Congo var tallet to. Mange steder koncentrerer man sig om tabstal fra Balkan og frem, og derfor bliver besøgende ved mindesmærket på Kastellet ofte forbavsede over de mange navne og konflikter. Så meget desto mere grund til at reklamere lidt for en gammel bog fra glemte missioner.

Bogen bygger på ”dagbogsblade og -breve”, som i alle tilfælde introduceres af den redigerende forfatter, der selv gjorde tjeneste i Gaza. Tiden var en anden; således også mødet med fremmede kulturer. På 50 års afstand giver bogen en mulighed for et upoleret indblik i tidligere tiders missioner; om forhold, der var helt anderledes, og om alt det, der ikke har forandret sig:

Som den dag, efter lang tids venten, hvor soldaterne går i seng, vidende om at de næste dag skal rykke ind i selve det konfliktramte Gazaområde. Det er om aftenen den 5. marts 1957. En soldat skriver:

”Stearinlyset er ved at brænde ned, og brevet også blevet langt. Nu skal jeg have rystet og vendt soveposen for alle eventualiteters og skorpioners skyld, og så gælder det om at få lidt søvn, inden vi kører af sted.”

Det er et anmelderprivilegium at få nye bøger leveret. Men anmelderiet skyldes først og fremmest en glæde ved bøgerne. Derfor rækker tålmodigheden ikke altid til at vente på dem. Nogle gange skal de opsøges. Eller findes ved tilfældigheder; som denne købt i et antikvariat i Århus til et sted mellem 25 og 50 kr.

Hermed en opfordring til at søge i ukurante bogkasser efter glemte historier, der stadig er værd at læse.

 

Bogen kan findes antikvarisk og på flere biblioteker.

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *