Veteraner i skoven – Hold 1

Et par dage med latter og tårer, skarpe mobbeskud, hjælp og kammeratskab. For ikke at tale om den fabelagtige mad.
Det koncept bragte ni veteraner til den yderste spids af Røsnæs ved Kalundborg i den forgangne weekend. Her har Naturstyrelsen anlagt shelters med bålsted og ægte lokum. En perfekt ramme for de ni veteraner – hvor af de fleste er ramt af PTSD.
– “Her kan vi være os selv sammen med ligestillede. Her kan vi være trygge“, forklarer Lars, der har taget hundredvis af billeder med fra tiden på Balkan. Billeder, der vækker minder på godt og ondt hos dem alle.

Disse ni veteraner dækker udsendelser fra perioden 1989 til 2012. En af dem har nemlig været med på det famøse “hold 0”, som indtil for ganske nylig var ukendt i offentligheden. Først nu – så mange år senere – har forsvaret erkendt, at en gruppe soldater blev sendt til Albanien allerede i 1989 for at rekognoscere for den efterfølgende indsats i de tilstødende områder. De soldater har indtil nu hverken fået hjælp eller anerkendelse for deres indsats.

LÆS OGSÅ : Veteraner i skoven – Hold 2 : Skulder ved skulder

En anden veteran er netop kommet hjem fra sin seneste tur i Afghanistan. Han har i alt været udsendt syv gange.
– “Jeg kan slet ikke fungere i det civile liv“, forklarer han.

Men her kan de alle fungere, her får hver især den plads, han har brug. Der bliver hugget brænde til bålet, maden skal tilberedes, fanen skal sættes op, sovepladserne skal gøres klar. Og hele tiden bliver der skudt med skarpt – rent verbalt. Og alle nyder det, når latteren runger i skoven.


Turen blev en kendsgerning, efter at de to veteraner, Michael og Christian, lavede en facebook-gruppe “Veteraner i skoven”.

“I bund og grund handler det bare at komme ud og væk fra dagligdagen og om at være sammen med andre veteraner på en måde hvis alle kan ‘holde fri’ fra de daglige udfordringer i et forum hvor der ikke er nogen, der ser skævt til nogen, hvis det hele ikke lige kører som det skal.

Men helt overordnet handler det om at vi skal hygge os med god mad, godt selskab og bare have ro til at være os selv, og det lader til at virke rigtig godt.“ forklarer Michael.

Interesserede følge planlægningen af næste tur på Veteraner i skoven, som bliver i slutningen af oktober i nærheden af Haderslev.

Kammeratstøtteordningen (KSO) har velvilligt betalt for maden, mens drikkevarer og transport er betalt af deltagerne selv.

 

Tryk for stort billede
Tryk for stort billede
Tryk for stort billede

Foto: Hanna Munkebo
Redigeret af : C. Sundsdal

[divider]Tilmeld vores nyhedsbrev[/divider] [wysija_form id="4"] [divider]---[/divider]

Skrevet af Hanna Munkebo

Uddannet journalist. Skriver mest om veteraner.

En kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer