USA vil udstationere 300 Marines i Norge

U.S. Marines under øvelse Cold Response 2012 nær Harstad, Norge. Foto: Forsvaret.no

Norske politikere diskuterer en anmodning fra USA om at få 300 marinesoldater udstationeret i Værnes.

 

Meget tyder på, at en styrke på 300 Marines får et midlertidigt, nyt hjem i Norge, efter at USA har anmodet om at sende soldater til området. Det skriver CNN og det norske nyhedsbureau, NTB.

Annonce
Annonce

Amerikanerne har angiveligt henvendt sig til de norske myndigheder i januar, og ifølge NTB kan soldaterne allerede være på plads umiddelbart efter nytår.

Adresseavisen skriver, at arbejdet med at få en såkaldt rotationsordning på plads er gået ind i slutfasen både praktisk og politisk.

Og selv om aftalen endnu ikke er underskrevet, er arbejdet med at montere køjesenge til soldaterne angiveligt allerede gået i gang.

Der er ikke tale om en decideret amerikansk base på norsk grund, men USA ønsker at styrke samarbejdet med nordmændene – særligt i lyset af spændingerne mellem Rusland og Vesten.

LÆS OGSÅ :  Claus Hjort slår alarm over falske nyheder fra Rusland

– Vi nyder lige nu godt af et meget tæt samarbejde med de væbnede styrker i Norge, og en begrænset tilstedeværelse i Norge vil uden tvivl styrke forholdet og vores evne til at operere sammen, siger generalmajor Niel E. Nielson til CNN.

Han står i spidsen for de amerikanske marinesoldater i Europa og Afrika.

– Hvis dette bliver godkendt af den norske regering, vil en øget tilstedeværelse af marinesoldater i Norge øge Natos muligheder for hurtigt at samle og udsende tropper i det nordlige Europa, lyder det.

Arbeiderpartiet i Norge støtter planerne, mens flere andre partier er knap så begejstrede for udsigten til amerikanske soldater på norsk grund.

Venstre-leder Trine Skei Grande er blandt modstanderne.

– Det, regeringen har planer om, er at udlicitere det at tage vare på vores eget land til amerikanske marinesoldater. Det bryder jeg mig ikke om, siger hun til NTB.

LÆS OGSÅ :  Claus Hjort: Rusland stod bag cyberangreb mod Mærsk

Frygten er, at den norske regering nedprioriterer hæren og Norges hjemmeværn, hvis amerikanerne indfinder sig.

Det ventes, at regeringen vil fremlægge en såkaldt langtidsplan om forsvaret 4. november.

/ritzau/

11 kommentarer

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *