Norske politikere diskuterer en anmodning fra USA om at få 300 marinesoldater udstationeret i Værnes.

 

Meget tyder på, at en styrke på 300 Marines får et midlertidigt, nyt hjem i Norge, efter at USA har anmodet om at sende soldater til området. Det skriver CNN og det norske nyhedsbureau, NTB.

Amerikanerne har angiveligt henvendt sig til de norske myndigheder i januar, og ifølge NTB kan soldaterne allerede være på plads umiddelbart efter nytår.

Adresseavisen skriver, at arbejdet med at få en såkaldt rotationsordning på plads er gået ind i slutfasen både praktisk og politisk.

Og selv om aftalen endnu ikke er underskrevet, er arbejdet med at montere køjesenge til soldaterne angiveligt allerede gået i gang.

Annonce

Der er ikke tale om en decideret amerikansk base på norsk grund, men USA ønsker at styrke samarbejdet med nordmændene – særligt i lyset af spændingerne mellem Rusland og Vesten.

LÆS OGSÅ :  Kinesiske og russiske flådefartøjer passere igennem dansk farvand

– Vi nyder lige nu godt af et meget tæt samarbejde med de væbnede styrker i Norge, og en begrænset tilstedeværelse i Norge vil uden tvivl styrke forholdet og vores evne til at operere sammen, siger generalmajor Niel E. Nielson til CNN.

Han står i spidsen for de amerikanske marinesoldater i Europa og Afrika.

– Hvis dette bliver godkendt af den norske regering, vil en øget tilstedeværelse af marinesoldater i Norge øge Natos muligheder for hurtigt at samle og udsende tropper i det nordlige Europa, lyder det.

Arbeiderpartiet i Norge støtter planerne, mens flere andre partier er knap så begejstrede for udsigten til amerikanske soldater på norsk grund.

Venstre-leder Trine Skei Grande er blandt modstanderne.

– Det, regeringen har planer om, er at udlicitere det at tage vare på vores eget land til amerikanske marinesoldater. Det bryder jeg mig ikke om, siger hun til NTB.

LÆS OGSÅ :  Danske Hjemmeværnssoldater på øvelse i USA

Frygten er, at den norske regering nedprioriterer hæren og Norges hjemmeværn, hvis amerikanerne indfinder sig.

Det ventes, at regeringen vil fremlægge en såkaldt langtidsplan om forsvaret 4. november.

/ritzau/


Tilmeld krigeren.dk nyhedsbrevet

11 KOMMENTARER

EFTERLAD ET SVAR