Terrorbevogtende soldater vil sidestilles med udsendte

Flemming Vinther, formand for soldaternes fagforening, er ikke tilfreds med forsvarschefen svar på kritik.

Foto: Danske soldater bevogter Københavns Synagoge. Forsvarsgalleriet.

Soldaterne ved synagogen i København og ved grænsen bør få samme ret til hæder og erstatning til familien, hvis de bliver dræbt i tjenesten som soldater i international tjeneste har.

Det er nogle af ønskerne fra mere end 300 soldater, som i december sendte et åbent brev (læs nederst) til forsvarschef Bjørn Bisserup, skriver Information.

19. januar sendte forsvarschefen sit svar til soldaterne. Soldaterne ønsker blandt andet, at de, som måtte blive dræbt i tjenesten med terrorrelaterede opgaver, bliver optaget på monumentet over faldne soldater på Kastellet.

Bjørn Bisserup skriver, at han godt forstår ønsket, men at monumentet er for Danmarks internationale indsats siden 1948, og derfor er det ikke det rette sted i denne sammenhæng.

Annonce
Annonce

Til Information fortæller han, at han ikke ved, om soldaterne skal have et monument mere eller en anden mindevæg.

LÆS OGSÅ :  Her er brevet til forsvarschefen som 300 soldater har skrevet under på

– Det ved jeg ikke. Det er ikke det rigtige tidspunkt at tage stilling til det. Jeg er enig i, at de skal hædres synligt og ærefuldt. Det har jeg stor forståelse for.

– Men jeg har respekt for det monument, der er lavet, og hvad der var årsagen til, at man lavede det monument, vi har i dag, siger Bjørn Bisserup.

Det er soldaterne dog ikke tilfredse med, fortæller Flemming Vinther, formand for soldaternes fagforening, HKKF.

– Vi får en masse meldinger, der går på, at de godt kan forstå, hvad vi siger, men der sker ikke noget, siger han til Ritzau.

Han er også fortsat bekymret for, hvordan soldaternes familie er stillet erstatningsmæssigt, hvis en soldat bliver dræbt på en terrorrelateret bevogtningsopgave.

LÆS OGSÅ :  Fagforening: Forlig sikrer færre høvdinge og flere indianere

Bjørn Bisserup deler bekymringen. Men han henviser til, at et aktstykke, som er på vej i Folketinget, skal løse problemet. Flemming Vinther er dog stadig utilfreds med processen.

– Hvis de bliver dræbt, mener vi, kun det er rimeligt, hvis de erstatningsmæssigt bliver sidestillet med dem, der har været i international tjeneste.

– Vi har rigtig svært ved at forstå, at det ikke er sket endnu, siger han.

/ritzau/

 

/ritzau/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hvilken pistol tror du bliver Forsvarets nye

Syv danske F-16 Fighting Falcon kampfly fløj 15. juni 2016 af sted fra Flyvestation Skrydstrup mod Incirlik i Tyrkiet for at deltage i kampen mod terrorbevægelsen ISIL i Irak og Syrien. Foto: FLV - Forsvarsgalleriet

F-16 kampfly har i årevis overskredet støjgrænser