Israelsk artilleri producent har store chancer for at vinde… igen

Soltam Atmos fra Elbit Systems (Israel)

FMI oplyser til krigeren.dk at udbuddet til Danmarks nye artillerisystem, forbliver identisk med sidste udbud. Dermed er der ret store chancer for at vinderen igen bliver det israelske artillerisystem SOLTAM ATMOS 155.
Bliver det en realitet, så truer de radikale og SF med at nedlægge veto.

Medmindre Danmark kobler sig på det norske artilleri udbud (læs om det her), eller en af de andre kandidater vælger at gå endnu længere ned i pris – end de gjorde ved sidste udbudsrunde – ja så må man nok regne med at kompasnålen peger i retning af levering fra Israel.

LÆS OGSÅ : Indkøb af nyt artilleri skydes i gang

I foråret havde det israelske selskab, Elbit Systems, nemlig givet »det økonomisk mest fordelagtige tilbud« og de faldt bedst ud FMI test, da indkøbet blev aflyst i sidste øjeblik efter kritik af netop dette selskab.

»Alle ved jo, at nogle mener, at Elbit Systems bryder de internationale love, og hvis vi kommer i den situation, at selskabet kommer med det bedste tilbud, må forsvarsministeren undersøge denne anklage,« siger Radikale Venstres forsvarsordfører, Martin Lidegaard til Information, og fortsætter:
»Hvis anklagen er korrekt, mener jeg ikke, at Elbit Systems kan få ordren. Jeg har klart sagt til de andre partier i forligskredsen, at vi ikke ønsker, at et selskab, som bryder international lov – eller medvirker til det – leverer til det danske forsvar.«

LÆS OGSÅ : Norge: Vi er åbne over for fælleskøb af artilleri med Danmark

SF’s forsvarsordfører, Holger K. Nielsen udtaler til Information, at det er nødvendigt at inddrage »politiske og sikkerhedspolitiske hensyn« i valget af den kommende leverandør.

I oktober stillede Marie Krarup (DF) et §20 spørgsmål til forsvarsministeren:
“Mener ministeren, at det er politisk problematisk at købe forsvarsmateriel fra et israelsk firma?“
Her lød svaret fra Peter Christensen ganske kort : “Nej“.

Skrevet af KrigerenDK

84 kommentarer

Skriv et svar
  • Endnu? Katastrofe-indkøb? Hmm. Kan i skrivende stund komme på 2 – hvoraf den ene tangerer at være katastrofe (Merlin). Den anden er UAV Tårnfalken.
   Men folk glemmer vidst de andre “succes indkøb” hvor der er satset på noget vi ikke tidligere har haft. Jeg tænker IKK, Absalon-klassen Støtteskib, Ivar Huitfelt-klassen Fregatter, Mowag Eagle IV, etc. Alt sammen “sats køb” hvor vi ikke har haft nogen egentlig erfaring på området, men alle sammen kapaciteter som har vist sig at være nyttige og noget vi har købt godt og fornuftigt.
   Her taler vi et relativt lille artillerikøb – et område hvor vi har masser af erfaring og som er et indkøb, hvor alle kandidater er gennemtestet og fungerer.
   Så ud fra det den lille linje du skriver kan alle fremtidige indkøb – store som små – betegnes som et muligt “katastrofe-indkøb”…
   Du er bestemt ikke den eneste med den holdning, men come on! Vi kan ikke blive ved med at drage en IC4- og Merlin parallel og sige at det ender galt.

 1. »Alle ved jo, at nogle mener, at Elbit Systems bryder de internationale love, og hvis vi kommer i den situation, at selskabet kommer med det bedste tilbud, må forsvarsministeren undersøge denne anklage,«

  Hvilke love er det helt præcist der hentydes til og hvorledes har de brudt dem?

 2. tror ikke de vinder igen, den lektie har man lært. Et udbud kan køres på mange måder og pointsne kan lægges forskelligt sammen. Jeg håber forsvaret har forstået man ikke får lov til at købe derfra

 3. Husk altid, at din modstanders våben er det bedste der kan købes for penge, State of the art.

  Glem heller aldrig, at det våben, som du har, var det billigste tilbud på markedet…

 4. For vores soldaters skyld vil det være godt hvis de radikale og SF nedlægger veto! Der er sku da ingen der kan finde på at sende deres soldater i krig med det system….! Og da slet ikke som kamppladsen har udviklet sig…! Så lader man da ikke sine soldater være i kamp uden en så meget panser som muligt omkring dem… Come on…! Løbe rundtur det fri, uden beskyttelse mod vejrlig og våbenvirkning…..men det er naturligvis billigt i anskaffelse….

 5. Samarbejd da for hulen med Norge, det de vælger, kan også bruges i Danmark, og så tester de i hoved og r.. Men det kan jo gå hen at blive en succes, og endda billigere, så det går selvfølgelig ikke………….

 6. Ja fleste af de politikere som ikke vil købe israelsk artilleri, sidder med garanti ved nogle kinesiske varer. De har da dødsstraf og ingen menneskerettigheder.. ja politik er noget mærkeligt noget!!

  • Ringe kommentar Børge, forsvaret skal købe det bedste til prisen og det som bevist virker, producent underordnet, eller ville du sige det samme hvis det gjaldt fragmentations-veste, hvor en Israelsk var vurderet til at være den bedste på markedet?…ville du så igen sætte dit moralske had mod Israel højere end soldaternes sikkerhed?…tror det er dig der i dette tilfælde har nået bunden Børge, Forsvaret skal ikke lægges til moralsk last for hvem de handler med, hvis det produkt de køber er det bedste til pengene eller det bedste på markedet.

  • Når det kommer til Israel kan du være sikker på at de laver ting der virker, de ved godt hvad der er på spil.

   Derudover undre det mig at du ikke kritisere det faktum at det er bevist at palæstinensiske børn bliver opdraget til at hade jøder, endda fra før de ved noget som helst om hvad der sker.
   Det er næppe “frihedskæmpere” som anvender børn som bomber mod andre mennesker, hvilket Palæstinenserne gentagende gange har gjort.
   Der er ingen forhandling med mennesker så fanatiske at de springer sine egne børn i luften for at ramme andre mest muligt, og ikke før folk fatter det, ved de ikke hvad Israel står overfor.

   “We can forgive the Arabs for killing our children. We cannot forgive them for forcing us to kill their children. We will only have peace with the Arabs when they love their children more than they hate us.” – Golda Meir

  • Når man som Palæstinenserne er oppe imod en super moderne hær, og selv har forældede lette våben, griber man til handlinger som virker langt ude, jeg billiger ikke metoder hvor man bruger børn, men på den anden side set, hvad er alternativet. Og angående de unge Palæstinenseres had til Israel, er der kun at sige at de ligger som de har redt. Og al jeres moraliseren og tagen Israel i forsvar virker ikke på mig, i mine øjne er Israels regering og deres værktøj, altså hæren på niveau med DAESH bare jeg ser tabstallenes fordeling bekræfter mig i den sammenligning.

  • Vi taler om børn OPDRAGET til at hade, ikke selv når frem til konklusionen, og før du fare helt i flint, er der adskillige bosiddende muslimer i Israel som selv bliver ofre for ikke at hade jøderne nok…det er simpelthen for langt ude Børge, børn opdraget til at skyde eller stikke Israelske soldater og civile ned på åben gade, for så snart medierne visser billeder er det jo dem som forsvare sig selv der er de onde…det er råddent Børge, råddent.

  • Børge Madsen…og derfor har du intet at skulle have sagt om den situation, et menneske som forstår hvorfor mennesker springer sine børn i luften har sgu tabt sutten og stirret sig blind på det forkerte…

  • Som skriver Peter Ejner Brix det rager mig langsomt hvad du mener om mig. Jeg ser sådan på det at hvis en hvis type mennesker ikke kan lide mig eller det jeg skriver, får det mig faktisk til at føle jeg er et bedre menneske.

  • Simpelt, dem som ikke anser børn som lovlige våben i en kamp, uanset hvad “gives a fuck”

   Præcis hvor desperat er det ok at være før man smider c4 på et spædbarn i en barnevogn og anvender det som våben blandt civile?

   Jeg spørg bare for at vide præcis hvad der skal til før det er ok…

  • Ok Peter Ejner Brix jeg kan nu osse godt lide dig, selv om vi aldrig blir enige på visse punkter og jeg anser ikke børn som lovlige våben, men har heller aldrig være desperat.

  • det er meget godt og i lige måde Børge Madsen men hvornår er det ok at bruge børn? jeg vil gerne vide hvornår noget er drastisk nok til at vi kan indføre det i den danske brigade som en del af arsenalet?
   Hvor uretfærdigt skal noget være før det er ok at voksne mennesker tager livet fra et barn på denne måde?
   Og hvordan vil det være lovligt for en modstander som står overfor sådan en fjende at reagere, når man ikke engang kan være sikker på at kvinder med børn ikke er bomber længere?…

  • Jeg har et lille gran af forståelse for mennesker der mener kampen for deres lands frihed, overskygger alt. Og hvis vi gør regnestykket op tror jeg Israelerne har slået flere Palæstinensiske børn ihjel og det skal endda ganges en del gange op.

  • Hvem kan bebdrejde dem hvis børnene er opdraget til at hade og skyde og stikke civile ned? Hvordan ville du reagere Børge, hvis din gruppe kom under beskydning fra et barn, som effektivt begyndte at tynde ud imellem dem?
   Når jeg siger pådraget til at hade, så mener jeg det, børnene har ikke haft en chance for at drage deres egne konklusioner.
   Man kan ikke forhandle med nogen som er villige til at anvende børn som bomber, det burde være klart for enhver.
   Og igen, der er adskillige lande som oplever det samme eller værre en Palistina, og ingen af dem anvender børn eller opdrager dem til had…

   Det er ikke et træk i desperation man anvender børn som våben, det er et træk af ideologisk psykopati, som uanset målet ikke skal forstås eller på nogen måde kunne undskyldes.

  • Nu bebrejder jeg ikke nogen Palæstinenser der hader Israel, tværtimod forstår jeg det til fulde, når man kan se Israelske soldater forsøge at brække et par unge Palæstinensiske knægtes arme med en stor sten, efter de har fanget og pacificeret dem, var Israelerne mine dødsfjender resten af mit liv hvis jeg var Palæstinenser og det gav jeg videre til næste generation.

  • ja men på den anden side kan du ikke se det rationelle i at soldater og civile ikke engang kan vide sig sikre på at kvinder og børn ikke er bomber.
   Det ene eskalere det andet, og dem som tog kvinder og børn i brug som våben, har redt sengen for resten af deres folk.
   Stod jeg i samme situation som Israel, gjorde jeg det samme som dem, og det ville stort set alle nationer som stod i samme situation gøre.
   Det er ikke Israelerne som fandt på at bruge børn som våben, ikke engang dengang de blev deporteret som kvæg og slagtet i samme mængder faldt det dem ind…

  • Israelerne kan bare skrubbe ud af deres land, og ang. Børn så bør du nok studere historien om Jøde opstanden i Warszawas ghetto i slutningen af sidste Verdenskrig, som startede på Russisk opfordring hvorefter Russerne standsede deres offensiv og pænt ventede på at ss nedkæmpede opstanden, læs evt. Leon Uris bog Milan 18. Milan 18 er den adresse hvor opstanden startede.

  • Gerne, var børnene bevæbnede eller blot smidt efter tyskerne som håndgranater?
   Jøderne skal ikke skrubbe nogen steder hen, dem som opdrager sine børn til at hade og endda anvender dem som våben skal skrubbe ad helvede til og lade dem som bor i Israel nu, leve i fred sammen.

  • Så skulle vi heller ikke handle med England ?
   Nu er det et firma vi handler med ikke et land… De kunne jo have et kontor i Norge… Så er det vel et norsk selskab vi handler med ☺️

  • Peter Ejner Brix lige et indspark mere omkring brug af børn. Sammen forfatter Leon Uris som forøvrigt er jøde. Skrev også bogen Exodus i slutningen af 50’erne om Israels oprettelse. Der beskriver han en episode hvor jøderne er blevet nægtet at gå i land i Palæstina af Engelske eller Franske soldater, de sejler deres skib til Nicosia på Cypern og erklære at de sultestrejker ind til de får lov at sejle til deres nye land, da det ikke hjælper eskalere de yderlige situationen og erklærer at fra nu af, begår et barn selvmord hver dag indtil de får lov at sejle til Palæstina, det tør man ikke stå model til og lader dem omsider sejle. Sammen forfatter har forøvrigt skrevet en bog der hedder Hadji om konfrontationen mellem Jøder og Palæstinensere

  • Glimrende, så deres moral på daværende tidspunkt er ikke bedre end dem de står overfor i dag…
   Hvor skal jøderne tage hen Børge? nå nej, det er jo “ikke dit problem” eller alle dem som siger at jøderne skal skrubbe af vel? hvor kan Jøderne søge tilflugt fra forfølgelse fra diverse jødehadende grupper?…Som alle har det til fælles at de startede med at forfølge Jøderne FØR Israel blev stiftet?…hvor vil du garantere jøders sikkerhed Børge? vi kan ikke garantere den her, vi kan ikke garantere den i Sverige, vi kan ikke garantere den NOGEN steder, så nej Jøderne skal ikke bare skrubbe af, Israel er en stat der er kommet for at blive, og ikke før folk acceptere det kan man begynde at øjne en fredsløsning.
   Palistinænserne er genetisk identiske med egypterne, syrerne, libaneserne og jordaneserne, måske de kunne bosætte sig i lande der er 100% deres lige, og lade den klat jord blive tilbage til jøderne.
   Den eneste årsag til at det ikke kan lade sig gøre er af religiøst ideologiske årsager…Jøder flygter fra malmö, fra Europa generelt, fordi Europa importere enorme mængder af dem som ønsker jøderne dræbt.

   Israel bliver, ellers kan du begynde at kræve Pakistan afskaffet også, for den blev hugget ud af Indien for at give “den undertrykte muslimske befolkning deres eget lille land”…Pakistan er ikke ældre end Israel, og forholdsvist nok det største landtyveri i moderne tid.

  • Jeg siger ikke Jøderne skal fjerne sig fra Israel, men nu er det ikke der de laver bosættelser, selv FN siger at det ikke er ok det de gør. Så du bliver nødt til at læse det jeg skriver og ikke det du tror jeg skriver. Og ang. Det med børnene som ville begå selvmord, beskriver bare hvad mennesker kan finde på når de er desperate nok. Så læg skyklapperne og forstå at jeg er enig i at Israel er Jødernes land, og Gaza og Vestbredden er Palæstinensernes

  • Mener du “FN” som overrakte lederstolen i menneskerettigheds affære til Saudi Arabien?
   “FN” har diktatoriske medlemmer som vil gøre ALT for at nedlægge veto imod ethvert indgreb overfor lokalbefolkninger udført af en erkendt suveræn stat.
   Så på de områder stoler jeg ikke en skid på FN og det burde du heller ikke, stoler for så vidt kun på deres afdeling i form af unicef.

  • Og det ville klæde dig hvis du kunne lægge dine egne skyklapper, for din ensidige kritik er vammel taget i betragtning af hvad dem som angriber Israel gør, jeg fordømmer selv visse handlinger Israel foretager sig, men jeg fordømmer så sandligt også dem der på de fleste områder er mere skyld i sit folks lidelse, end Israel nogensinde kan blive beskyldt for.

   Israel udøver selvforsvar og gør alt hvad det kan for at sikre sine civile og militære borgere.
   Da modparten begyndte at anvende børn som bomber, er der ikke længere noget at rafle om, dem kan man ikke forhandle med.

   Igen Israel gør ikke noget jeg ikke ville have gjort, og heller ikke enhver anden stat der stod overfor det samme problem. Så enkelt er det, og alle dem som jamre over Israels brutale metoder kan jo bare selv stille sig i deres sted.

  • Ja ud af Vestbredden, verdenssamfundet oprettede Israel i 1948 og det forholder jeg mig til som værende legalt. Men i mine øjne er du så fyldt med had til Muslimer at du ikke kan se noget som helst klart, ligeså snart de er involveret.

  • Det er heller ikke min skyld at kriminaliteten er størst blandt denne gruppe, som igen i moskeerne opdrages til at hade, noget der er mere end veldokumenteret, også af muslimer der ikke vil finde sig i det.

   Det burde undre folk at imamer der prædiker død over folk som forlader islam, homoseksuelle, jøder, kristne, hinduer, buddhister, ALT der måtte genere dem det mindste, ikke mødes af et hav af bueråb i moskeerne, men mødes med nikkende accepterende mennesker der lovpriser disse hadske bønner og opfordringer.

   Jeg hader islam, jeg hader alle religioner, men erkender islam som den farligste i dagens verden.
   I 1930´erne ville det have været katolicismen der var den farligste, med dens åbne alliance med fascisterne.

   Hvad mon der driver mennesker til at oprette sharia politi i vestlige lande som chikanere alle der ikke lige gør som ideologien forskriver?, hele byer som bliver systematisk renset for alle minoriteter denne ideologi i særdeleshed står for? Alle andre religiøse grupper kan sagtens sammen, konfrontationer mellem dem er sjældne, imens konfrontationer mellem islam og alle andre ideologier er et fakta.

  • Godt nok Peter Ejner Brix nu er debatten forbi, du kan lade være at blive personlig det sidste du kaldte mig var vammel og der står andet i dine tidligere indlæg her. Det kan jeg sagtens leve med, eftersom det vel fortæller mest om dig, hyg dig tidligere kollega

  • Kan tilføje at jeg så sent som igår debatterede en muslim som sagde at det var løgn at islam sagde at homosekuelle skulle dø, det var kun hvis de udførte agten.
   At hvis man blot forstod islam lige som han gjorde, så ville alle se det gode ved det.

   Jeg undskyldte mig igen med at jeg egentlig var GLAD for at jeg ikke kunne forstå hvorfor homoseksuelle skulle dø, at det kun var et tydeligt bevis på hvad religion var i stand til at gøre, nemlig at få almindelige ellers intelligente mennesker til at acceptere og gøre de mest uhyggelige ting, og ikke engang selv se fejlen ved det, som stening af kvinder, drab på apostater, omskæring af børn osv.

   INTET normalt menneske ville skære i sit nyfødte barns kønsdele med mindre de oprigtigt troede på der var noget guddommeligt der bad dem gøre det.

   Ligeledes ville ingen spænde springstof til børn eller sig selv, med mindre de troede på der ventede dem noget bedre i den anden ende…

  • Børge Madsen Jeg kaldte dit ensidige syn på sagen for vammel, ikke dig personligt. Det er vammelt hvis man undskylder mennesker der spænder springstof på børn, for kun at kritisere dem der forsvare sig selv imod sådanne ting.
   Hvis man kan fordømme Israels handlinger kan man så sandelig også fordømme Palistinænsernes, uden at man flytter fokus fra hvad man mener.

   Bort set fra det så var der 1 spørgsmål du ikke svarede på:
   Hvis forsvaret skulle købe fragmentations veste, og de bedste på markedet var Israelske, ville du da nægte at handle med Israel, og derigennem se igennem fingre med egne tropers sikkerhed, af ren og skær moralske årsager?

  • Vi skal ikke handle med en stat der åbenlyst støtter terrorisme. Israel lægger ikke skjul på at de støtter de tusindvis af fundamentalistiske bosættere som slået sig ned i de besatte områder. Disse religiøse galninge render rundt med våben synlige, og angriber den palæstinensiske befolkning, mens de feje israelske soldater bare ser til.

 7. Det er da indlysende at forsvaret ikke skal købe det bedste udstyr hvis De Radigale og Socilistiske Fjolser bliver fornærmet over der – endsige skulle tage et ansvar.

  • Den israelske kanon er den billigste. Ikke den bedste. Den er så dårlig at israelerne ikke engang selv vil bruge den.

 8. Det kedelige er jo, at det er politiske beslutninger som dikterer hvilke våben forsvaret skal have – det er helt uholdbart med tanke på at Forsvarsministeriet ikke har hverken kundskaber, erfaring eller kapacitet til at fatte sådanne beslutninger.
  At välge våben ud fra hvilket som er billigst er jo en typisk politisk beslutning, der desvärre virker vigtigere end at mandskabet får det optimale materiel – ingen har vel glemt den politiske studehandel om det i övrigt temmelig dårlige G3, som vist kom til at hedde M75 i Danmark. Alle rigtige eksperter pegede dengang på FN FAL som det önskede våben, men belgierne ville ikke bytte med smör, de ville have penge, og så var FN FAL ude af legen.
  Et forsvar koster penge – og et effektivt sådant koster mange penge – midler som passende kan tages fra diverse indvandrings”projekter” og stötte til de röde, der jo alligevel ikke vil Danmark godt.
  At det israelske artilleri skulle bryde internationale love er noget sludder, opfundet af desamme röde.

 9. Artilerisystemet skal have både taktisk og strategisk mobilitet. Det nytter ikke, at systemet kun virker, hvor det kan flytte sig selv. Vi skal have artilleri deployeret men danske enheder langt fra Danmark. Det ser lækkert ud.

 10. Lad os spilde 14 millioner igen på at FMI fjoller rundt i 2 år for at få det aflyst. Gå nu med Norge. De får deres udbud gennemført og køber altid det bedste for deres soldater.

 11. Det omtalte Soltam Atmos system er kun en af flere israelske artillerisystemer hvor Elbit concernen laver elektronikken og styringsystemet . DET betyder at Soltam Atmos langtfra er noget ”discount system” , fordi Elbit har en lederposition at forsvare på flere områder …fkes var det Elbit som udviklede meget af den israelske drone-teknologi , som allerede i 1982 var istand til at neuralisere de daværende Russiske misilsystemer ….Elbit er på lignenede måde involveret i produktionen af ”Iron Dome” misilforsvarssystemet som også er et teknologisk gennembrud

 12. @ole burde
  Skulle “Iron Dome” være et teknologisk gennembrud? Iron Dome kan kun nedskyde de mest simple raketter som følger en ballistisk bane. Siden Falklandskrigen har man haft anti-missil missiler som har kunne nedskyde avancerede anti-skibsmissiler ned. Altså ikke metalrør med krudt i, men missiler der fløj i bølgehøjde og som kunne manøvrere. Israelerne kan bare underbyde de andre leverændører fordi at de får så mege bistand fra USA.

 13. Det er mig ubegribeligt,hvorfor der er mange der har ubegrænset favorisering af Israel.Se, hvor de til nu har solgt deres artilleri!!!U-lande,der vel næppe har noget fornuftigt at bruge artilleri til.Og som adskillge her på siden bekræfter,så kan Israel,i kraft af amerikanske milliarder suverænt bestemme prisen på isenkrammet.Det er vel derfor at de nævnte lande har købt det???? Desuden må man ikke glemme at Israel er det land i verden der har flest FN-resolutioner imod sig,og ikke har efterkommet disse.Det er ikke et fredselskende land,så ville deres opførsel være en ganske anden.De ønsker at være suveræne i det mest af mellemøsten.Og de er i øvrigt heller ikke til at stole på,de kører deres egen agenda.Hvis det lykkes Israel at sælge deres artilleri til os,vil det være første gang et israerlsk våbvensystem er solgt til et NATO-land,og jeg kan garantere for,at de brøler af grin nede i Tel Aviv,over de dumme danskere.som skulle spare lidt på skillingerne.!!!!

 14. Jeg mener man bør gå sammen med Norge om et fælles artlleriudbud, derved står Danmark heller ikke alene hvis noget skulle ramle sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer