Soldater skal bistå politi på ubestemt tid

For fremtiden skal Forsvaret aflaste politiet og hjælpe med bevogtning og grænsekontrol på ubestemt tid.

160 soldater skal aflaste politiet og deltage i grænsekontrol og bevogtningsopgaver.

Her kan du læse fem skarpe til justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg:

Spørgsmål: Er det ikke en falliterklæring, at I som regering ikke har været i stand til at skabe et stærkt nok politi til at udføre de opgaver, der skal udføres for at sikre lov og orden i Danmark?

– Jo, hvis man havde en glaskugle, hvor man kunne se ind i fremtiden og se, at der kom et terrorangreb, at vi fik brug for grænsebevogtning, og der ville komme bandekrig, så kan man godt sige det, siger justitsministeren.

Spørgsmål: Skal vi have soldater i gaderne på ubestemt tid?

– Det er så længe, det er nødvendigt, og så vurderer vi selvfølgelig hele tiden situationen, siger Søren Pape Poulsen.

Spørgsmål: I udgangspunktet for evigt eller hvad?

– Jamen, vi har ikke truffet beslutning om, hvornår de stopper, det er ikke det, der er målet i første omgang, siger Søren Pape Poulsen.

Spørgsmål: Bliver soldaterne bevæbnet, får de anholdelseskompetence, skal de skyde, hvis der opstår en situation, og hvem skal håndtere det i så fald?

– De bliver bevæbnet med deres egne våben og bevæbnet med nogle af de magtmidler, som politiet også har: peberspray, strips og deres egne våben.

– Alt hvad der hedder sagsbehandling og efterforskning, det er stadigvæk politiet, der udfører det. Tilsynsopgaver, tryghedspatruljer ved objekterne, det er stadig politiet, der udfører det, og alle opgaver udføres under politiets ledelse.

– Politiet leder arbejdet både ved grænsen og de objekter, der beskyttes. Men det ligger også i opgavens natur, at når man skal beskytte et objekt, så skal man, hvis det bliver angrebet, også kunne håndhæve retten og udøve magt, siger rigspolitichefen.

Spørgsmål: Får de anholdelseskompetence?

– Det er politiet, der har anholdelseskompetence, men soldater kan, også som alle andre kan, foretage en civil anholdelse, siger Jens Henrik Højbjerg.

/ritzau/

Comments

Skriv et svar
  • Jesper mailand… men særlig støtte til politiet kræver (i hvert fald i hjemmeværnet) en tillægskontrakt (det dobbelte frivillighedsprincip) … hvordan er det i det øvrige forsvar..?

  • Det er grundigt forklaret ovenfor og det var Grænsegendarmeriet, hvad angår Grundloven, er der ingen problemer, når “styrkerne” er underlagt Politiet, hvad de naturligvis er. Her er der ingen grund til at tale om Højesteret, så er det sagt :-)

  • Der står altså ingen steder i nogen lov, at soldater ikke må indsættes ‘mod den danske befolkning’ … Politiet er den eneste myndighed, der har de specielle voldd- og magtmidler overfor civile, som politiet nu engang har, for så vidt også i krigstid. Undtagelsestilstand eksisterer ikke i dansk lov.

   Men det betyder ikke, at soldater ikke kan varetage disse opgaver som støtte til politiet. Til gengæld betyder det også, at soldater indsat til bevogtning er betydeligt mere begrænsede i deres opgaveløsning, end politiet er. De kan fx ikke gå ud og standse folk og bede dem om at sige, hvem de er. Ej heller anholde folk, de opfører sig mistænkeligt, medmindre de decideret prøver at trænge igennem bevogtningen.

  • Og selvfølgelig skal det være det. Men at indsætte militæret til noget, der aldeles ikke kan kaldes en pludselig krise, er jo helt absurd.

   Jo, stod der 1500 vilde kriminelle bandemedlemmer, eller 100 terrorister, og ville presse sig over grænsen gav det måske mening, men der er tale om en driftsopgave, der burde falde under politiet.

   Heldigvis vælter forsvaret sig jo i folk med interesse og uddannelse i det her…

   Christiansborglogik er, når man tager fra en tom kasse for at fylde hullet i en anden…

  • Morten Bøttcher Nørgaard så skal vi ud af EU så vi igen er herre i egen hus og derefter kan vi smide alle de svin ud af landet og ud med alle de udlandske bander.det skulle ikke være op til EU hvad Danmark må og ikke må og hvor mange flygtninge vi skal have hvert år osv osv det hele er sku et EU cirkus efterhånden,,man har flere gange prøvet at forene Europa under en fane i år 100 men aldrig lykkes..Europa er ikke i krig,Europa er ikke i en økonomisk krise,EU er KUN en stor pengemaskine hvor der sider nogle få overhovedet og skal bestemme hvordan de forskellige lande i Europa skal leve,have af love osv osv,,,der er bare ingen logik i at være i EU

 1. Ved ikke hvordan.
  Men i sympati med de politikadetter der ikke kan få en ordenlig overenskomst. Og er uddannet til arbejdsløshed. Så bør forsvaret protestere.

  • ja men nu skal der jo også lige laven en overenskomst for de soldater der skal indsættes ved grænsen + det hedder sig jo også at danske soldater ikke må indsættes mod det danske folk …… bliver vi så det ????

  • Danske soldater skal ikke kunne indsættes hverken mod den danske befolkning, eller eller dele der af med risiko for mod deres vilje at skulle udøve vold imod civile, blot med den smarte ide at overføre 160 menige soldater i politiets ledelse, det vil kræve en untagelses tilstand vedtaget af vort folketing, så mangler dansk polti 160 md. for at løse deres problem, ved opjektnærsikring så må politiet selv rekutere uddanne og lede dem. dansk politi har i forvejen al millitært udrustning.hvorfor kan ingen løse politiets overenskomst med politikadetterne?

  • Leon Skovdal Hansen, fordi soldater er dårligere lønnet end politiet. Hvis soldater overtager den her opgave. Så er de skrubrækker. Både i forhold til politiet. Men især overfor de politikadetter der ikke kunne få en ordenlig overenskomst.

  • Det er da stadig noget den eksisterende overenskomst kan rumme i kraft af funktionstillæg mm.
   Dog mener jeg ikke at opgavens karakter nødvendigvis skal udløse en ekstra pose penge. En politibetjent er jo bedre uddannet og har et større ansvar. Soldatens indsættes til en temmelig manuel opgave (næsten) indenfor eksisterende kompetencer – derfor må den eksisterende overenskomst også være ok.

  • Helt enig i at politikadetternes manglende overenskomst er en håbløst pinlig sag. Men det betyder da ikke at en konstabel skal have en ny overenskomst for at kunne indsættes i en bevogtningsopgave i Padborg. Han er sikkert også rigeligt tilfreds med de time- dagpenge han vil få udbetalt.

 2. Er også sikker på at en leopard kampvogn har en bedre chance for at stoppe en terrorist i en lastbil, end en betjent med lygte og autoritær stemme :)
  Men de kan jo altid anvende deres fotovogne, og håbe på at bøderne får terroristerne til at opgive :D
  Og så har de fleste soldater lært at håndtere deres våben forsvarligt.

 3. Hmmm jeg forstår virkelig ikke alle de sure miner omkring regeringens beslutning…… Den regering som er folkevalgt… Og de har sgu nok også tænkt dybe tanker omkring lovlighed og grundloven hvad der ellers måtte stikke jer…..
  Når jeg så læser denne :Militær indsat mod danskere det burde udløse tæsk med vekselpibe til LMG…..
  Forsvaret yder særlig støtte til politiet HVER DAG!! Og det ved grænsen er sgu da ikke imod danskerne! Tværtimod…… Stop nu med at klynke og se forsvaret som noget der faktisk er til for Danmark.

 4. Er du så færdig en masse tåber der er herinde..kunne i ikke bare holde jeres kæft og lade politi og militæret gøre deres arbejde..hvad ved alle jer venligboer om at beskytte de danske grænser og det danske folk..i fatter sku lig 0..hvad skal der til før at i får øjne op for alt det lort de fremmede der kommer til Danmark ikke er kommet for at få et godt sted at bo og arbejde.de er her kun for at suge penge ud af velfærden og for at voldtage,røve,overfalde folk..det er sku på tide at alle de venligboer enden holder jeres kæft eller kommer ind i kampen mod alle de svin så vi igen kan have et trygt og godt land..FJOLSER

 5. Tja – med de 5 skarpe er det jo bare med at komme i gang, de har våben til at forsvare sig med , må foretage civile anholdelser, og i det hele taget foretage sig det, som de har mere erfaring med end politiet, så jeg forstår ikke politiets formand, som er lidt hysterisk på sine medlemmers vegne, fordi der kommer mere erfarne folk på banen – bevares han skal jo varetage medlemmernes interesser, men selv en formand må jo acceptere de for nuværende forhold :-)

 6. Hvor er det ynkeligt at regeringen bruger vores skattekroner på at uddanne politikadetter til at aflaste politiet ved grænserne, men ikke vil indgå en overenskomst med de samme kadetter. Istedet vil de indsætte militær- sætte bevæbnede soldater i gadebilledet. Det er ikke et demokrati værdigt. Alle os, der har rejst i verden, har oplevet bevæbnede soldater ved grænseovergange. Det er dystert, ubehageligt og skræmmende. Det er ikke dansk. Det er ikke Danmark.

  • Jeg har da også rejst rundt i mange lande, der er da ikke noget skræmmende ved en bevæbnet grænsevagt, hvis du holder dig inden for loven er der da ikke noget at være bange for,,,sikke da noget bavl at lukke ud,,,soldaterne vil sgu da være der for at passe på os som kan opføre sig ordentlig

  • Kresten Humle Det er muligt at du ikke finder f.eks. spanske soldater bevæbnet med maskingeværer, skræmmende – men jeg synes det er skræmmende – selvom jeg holder mig på den rigtige side af loven. Oplevelse er jo individuelt. For mig er det et ubehageligt syn og giver indtryk af et hårdt, ugæstfrit land. Slet ikke det udtryk et demokratisk land bør have.

  • Jeg besøgte alle østlandene, da de havde Jerntæppet, og selvfølgelig også Østtyskland 2 gange, der var politi og militær med våben næsten alle steder man kom, som turist må man jo bare finde sig i det.

  • Kresten Humle Også jeg, og jo selvfølgelig skal man som turist bare finde sig i det, men det er ikke en særligt imødekommende velkomst til et land, og slet slet ikke det jeg ønsker for mit land.

  • Peter Lindgaard Nielsen Det var ikke det der var emnet,! Emnet var om vi skal have militæret ved grænserne her i landet og nej, det synes jeg ikke. Det er spild af ressourcer og regeringen kan tage sig sammen og få lavet den overenskomstaftale med kadetterne, en specialuddannelse de selv har startet.

 7. Skulle politikerne vise handlekraft, skulle de se at få politiet op i den størrelse der tilsynelande er brug for og FÅ SÅ LAVET DEN OVERENSKOMT med politikadetterne…… Lige nu kommer soldaterne næsten til at virke som strejkebrydere. For det er jo ikke en konkret trussel der gør det nødvendigt med forsvaret, men alene sparrehensyn og for mange nedskæringer af politiet…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer