De soldater der aflaster politiet er ved at miste motivationen

Foto: Forsvarsgalleriet

Motivationen er dalende for et stort antal af de soldater, der aflaster politiet med at bevogte grænser og terrormål som den jødiske synagoge i København.

Det er et af hovedbudskaberne fra mere end 300 soldater, som i dag afleverer et åbent brev til forsvarschef Bjørn Bisserup.
Det skriver DR Nyheder.

I brevet stiller soldaterne tre konkrete krav:
En højere løn, så den står mål med opgaven; erstatningen til familier i tilfælde af dødsfald skal være større; og dræbte soldater skal have mulighed for at få plads på mindetavlen i Kastellet.

– Vi føler os dårligt behandlet. Vi synes, vi løser en opgave i København og ved grænsen, som er meget lig de opgaver, vi også udfører i udlandet, siger fællestillidsmand og overkonstabel af første grad Michael Høy Nedergaard til DR Nyheder.
Regeringen meddelte i efteråret, at en lang række soldater fremover skulle overtage en række bevogtningsopgaver fra politiet, som i stedet skulle sendes tilbage til deres politikredse for at udføre opgaver der.

Ordningen har nu stået på i nogle måneder, men utilfredsheden med både de arbejdsmæssige økonomiske forhold stiger blandt soldaterne.

De mener grundlæggende, at terrorbevogtning ved eksempelvis synagogen i København er en såkaldt ”skarp opgave”, som svarer til at være udsendt på en international mission.

Som udsendt er de økonomiske forhold bedre, end hvis man har bevogtningsopgaver i København eller ved grænsen, og det er ikke rimeligt, mener soldaterne.

– I Danmark er vi indsat under en terrortrussel. Derfor synes vi også, at vi skal honoreres på grund af det, siger fællestillidsmand Michael Høy Nedergaard.

– Vi er jo de samme mål, som politiet ville have været, hvis de havde stået der. Der er ikke ret meget forskel. Det er os, der bevogter, og derfor er det også os, som nogen måske vil gøre noget ved, siger han.

Soldaterne påpeger i brevet desuden, at de med de nye bevogtningsopgaver nu arbejder i syvdagesskift og med varierende arbejdstider, hvilket ligeledes bør udløse flere kroner i lønposen.

Fællestillidsmanden understreger, at soldaterne er professionelle og ikke vil lade frustrationerne påvirke arbejdet med at bevogte diverse terrormål og grænseovergange, men på længere sigt kan det få konsekvenser.

– Jeg har hørt kollegaer sige, at hvis det her skal fortsætte, uden at de får noget, så vil de kraftigt overveje at finde noget andet at lave, siger Michael Høy Nedergaard.

– Vi føler ikke, at vi bliver hørt, og motivationen falder, når man ikke bliver hørt af sin chef. Sådan vil det jo være alle steder, siger han.

Forsvarschef Bjørn Bisserup ønsker ikke at udtale sig til DR Nyheder om et brev, han endnu ikke har modtaget. Det sker først formelt i eftermiddag.

Comments

Skriv et svar
 1. Er bare ikke det eneste område hvor at forsvaret fejler, men det kommer ikke til at ændre sig så længe Bisserup er FC, eller Mathiesen, såfremt han er den næste. Inkompetence er efterhånden det eneste udtryk, men knapt dækkende, som kan tilskrives forsvarets ledelse, herunder forsvarsministeren og hans departementschef.

 2. Man kan vist ikke diskutere om at det svarer til en skarp mission, derfor bør de lønnes derefter. Men desværre ikke en overraskelse at Forsvarets ledelse fejler her. Håber de tager aktion på det, ellers kommer de til at miste endnu mere stampersonnel

 3. Suk. Soldater der mister deres motivation på en bevogtnings opgave. Her har vi resultatet af at man ændrede værnepligten til 37 timer om ugen og at curling generationen er kommet i militæret. Det er dog trods alt positivt at de selv skriver og ikke får deres forældre til det. Fair at de vi have navne på hvis de bliver dræbt og bedre forhold til familierne. Det er arbejdsmarkedspolitik. Men det er uværdigt at stå med livgardens sol og snakke om at ens motivation stiger og falder med ens løncheck. De burde tage et blik på livgardens historie. Gad vide hvor mange af de gardere der var på Amalienborg ved tyskernes ankomst der snakkede om at de ikke var motiveret til at stå der medmindre de fik flere penge.

  • Du har tydeligvis ikke været i forsvaret længe eller har viden om hvordan vores soldater bliver behandlet i disse år. Hvis du vil oplyse dig selv vil jeg anbefale du liker HKKF og CS sider og følger med i debatten. Er sikker på at havde du samme arbejdsforhold som dem, at du også ville klage.

  • Den der med at få navnene op på Kastellet er da det mest besynderlige. Hvis alle de folk der har mistet livet under nationale opgaver siden 2. verdenskrig skulle med, ville der slet ikke være plads på monumentet. Tænk bare på, hvor mange af flådens folk, der har mistet livet i Nordatlanten og flyvevåbnets folk, der f.eks. styrtede ned med Starfighter, for ikke at tale om folk fra hæren, der er døde i bilulykker, vådeskudsulykker etc. I øvrigt var den reelle hensigt med monumentet på Kastellet jo i virkeligheden ikke så meget at hædre soldater, der var faldet i tjeneste, med derimod at legitimere Fogh-regeringens aktivistiske udenrigspolitik 00’erne – med monumentet kunne man således henvise til at Fogh-regeringens politik ikke var et nybrud, men derimod en fortsættelse af en politik, der var ført hele efterkrigstiden. Derfor står navnene på de folk, der mistede livet i kamp mod Taleban og i Irak nu side om side med navnene på folk, der er døde, fordi de kørte spirtkørsel på badeferiemission på Cypern. Det er skammeligt, og lidt ufatteligt at de danske soldater helt ukritisk har omfavnet den ulidelige øjebæ ude på Kastellet.

  • Rasmus Voss jeg tror lige du skal have fundet ud af at monumentet på kastellet netop er alle operationer, siden 1949 som er opført og dermed de soldater vi har mistet siden. Det findes dog også mindesmærker ved regimenterne og eskadrerne, men for hele Danmark er kastellet mindesmærket. Men du udtaler dig ligesom så mange andre herinde om ting du ikke ved noget om, hvilket kun kan betyde at du er ligeglad med vores soldater og deres indsats.

  • Yderligere kan man sætte fokus på grænsekontrollen. Det nye forlig, hvor vi skal have bevogtning på samtlige overgange til DK. Gæt hvem der kommer til at hjælpe der

  • Morten McCandless jeg håber da så sandelig ikke, at værnepligten kun er op til eller omkring 50 timer om ugen. Det er ikke et civilt job. Jeg tror ikke, at vi i min tid havde ret mange dage med almindelig arbejdstid.

  • Kristian har desværre fat i noget af det rigtige, fordi det for nogen er status at have aftjent sin værnepligt og for andre en tradition.
   Vi ser samme tendens i Hjemmeværnet, med unge der søger ind og når der går noget tid er de forsvundet igen.
   Det er dem som er født i 90’erne og starten af 00’erne, der kommer i forsvaret idag og det er netop curling-børnene, som ikke har den samme form udholdenhed og motivation, for vedholdenhed som dem fra før 90’erne.

  • Er selv lige startet på HRU eftersom jeg er blevet færdig med værnepligten. 37 timer fortæller da lidt om hvor meget du ved om emnet. Havde mindst 55-60 timers uger, mere hvis øvelser.

 4. Hvor er det sjovt… Nu har forsvaret støttet politiet ved grænsen i mere end et år. Jeg kan ikke mindes denne holdning der. Samt samme fortørnelse fra foreningen. Men ok. Det er jo også bare HJV. personel. Ordentlige arbejdsforhold ja. Men når man er indsat er det dårlig holdning: Jeg taber motivationen når jeg keder mig…Gab.

  • Meget mærkelige gæster ?! Gæster som har inviteret sig selv ! Gæster som kræver kost og logi i åre vis ! Gæster som nægter at forlade huset selv om at de er blevet bedt om at rejse hjem ! Og så taler man ikke om deres ekstremt høje kriminalitets rater !!
   Sikke nogle gæster at få på “besøg” i ens hus !

 5. Hold nu kæft og ret ind, hvad sker der lige for jer !! Manglende motivation ?? Hvor er stoltheden i at være i det Danske forsvar, der er vist gået fagforening i den Danske soldat igen igen, det er så sørgeligt at det er blevet sådan at fordi man ikke får, hvad man har lyst til, så stiller man krav,er virkelig skuffet over jer,mvh Jan,soldat i 38år
  NB ,HJV folk følger bare ordre, der kunne i lære lidt

  • der vidst en der har den gamle tjenestemands kontrakt med alle gaverne inkluderet. Så det fandme nemt at sige hold kæft og ret ind.
   Hvis du fik fjernet alle møbler fra dit hjem så har du også svært ved at finde motivationen til at være der. Drengene er gået fra at lege rundt i de kolde danske skove til at stå at få taget billeder med turister. Jeg forstår dem udemærket godt du!!!

  • Citat “det er sørgeligt det er blevet sådan fordi man ikke får hvad man har lyst til”

   Ehm?? Nej det gør vi bestemt ikke og LANGT fra at være i nærheden af det vi rent faktisk har KRAV på? Og nej igen ikke OS der stiller de krav.. det er vores fagforening der ordner krav for KS’gruppen så ved ikke lige hvorfor VI skal rammes af dit mundlort..

   Og nu sammenligner du også en militær hær med et civil forsvar?

   JESUS du skal have en hånd med fakta søde Jan.

  • Jeg kan sgu godt forstå drengene har svært ved at holde motivationen oppe.

   Når jeg selv går rundt i gaderne, bemærker jeg at der virkelig ikke er mange OS’ere eller opefter der står ude og tager vagten. Det er muligt at det ikke er doktrin at de Gør, men så længe de ikke Gør, er der grænser for hvor gyldige man kan anse disses indspark i debatten for at være. Det er let at være motiveret når kontoret er varmt og kaffemaskinen højst er 5 meter væk

 6. Jamen jeg tror da ikke de er ene om af miste motivationen!! Jeg er da ret sikker på af der er nogle skole lærer,fabriks arbejder osv der mister den. Men ja de brokker sig da ikke over det!! De får eventuelt bare et andet job!! Hvor de så kan finde motivationen igen!!

 7. Jeg forstår ikke hvorfor man fra forsvarets side ikke takker nej til at tage politiets opgaver når politikerne ikke vil betale det samme for det som politiet får!? De har jo bare fundet en billigere måde at løse en lorte opgave på… hvis de ikke vil betale, så må de jo få et privat firma til at tage opgaven og se hvad prisen så bliver!?.. Og så drop jeres lorte kommentarer om at vi skal gøre det med hjertet og soldaterne er curling børn… INGEN GIDER AT BLIVE TAGET I RØVEN PÅ DENNE MÅDE… heller ikke vores soldater….

 8. Aldrig har jeg skidt så tyndt!!
  Hvor fanden er Jeres soldaterstolthed henne, svende??
  Kom ind i kampen, (bogstavelig talt), ellers må i sgu finde Jer et andet hverv, end at gå til soldat…

  • Når du bliver skidt op af ryggen så brokker du dig også. Folk som ikke selv har valgt det her skal betale børnepasning og alt muligt andet bare for at ku komme på arbejde, folk har familje som ikke gider det her og det sætter pres på deres relationer, med udsendelser er der valg, og hvis man lige er kommet tilbage fra en udsendelse er det ikke lige den tjenste ens familje gerne vil se en på, vel…?

 9. Da HJV fik bevogtningsopgaven i Kosovo var det galt, Da HJV fik bevogtningsopgaven i Afghanistan var det galt, Da HJV fik bevogtningsopgaven i Mali var det galt. Nu har FSV “selv fået aben” og så er det også galt. Men husk lige denne holdning næste gang HJV får en (halv)skarp opgave.

  • Det er altid galt når der står HJV på soldaterne om det så er indland el udland. Jeg aner ikke hvorfor, til trods for at godt op ml 1/3 og 1/2 af HJV er professionelle soldater fra Forsvaret.
   Men vi er gode nok når vi skal bevogte gerningssteder og brandsteder inden teknikerne kommer frem.

 10. De er trænet til at efterforske krigsforbrydelser og føre en dialog for lokal fred – og så ender de med at skulle stå som grænse vagt, og ”beskytte” et apatisk land mod den fare, vi selv driver herop.
  Der er sgu ikke noget at sige til de mangler motivation ..

 11. Forstår egentlig godt problemet set i lyset af der aldrig burde være sat bevogtning på. Hvis de ikke føler sig trygge (Jødisk trossamfund) må de jo selv leje et sikkerhedsfirma. Udtalelsen skal ikke ses som politisk motiveret.

 12. Det så synd man føler sig trådt på.. Råber lidt højt for derefter at blive sablet ned over man ikke bare holder sin kæft og retter ind….
  trods man har fuldt ud grund til at gøre opmærksom på problemet da der ellers INTET sker.

  Hvorfor?

  Ville dem der udtaler sig sådan også bare holde kæft og rette ind hvis de fik en flad for hver gang de trak vejret..
  det korte svar: NEJ

 13. Sorry garder men i har det på samme måde som HJV folkene og de er hverken bevæbnet eller har midste motivationen

  Ps jo jeg ved hvad jeg snakker om, jeg har været ved grænsen på første hold

 14. Vorherrebevares.Der går mere og mere fagforeningi det,og det startede i 1968 under en konservativ forsvarsminister.Der skal ikke betales ekstra for tjeneste i DK. De andre kran kan jeg ikke se er nye??Selvfølgelig bliver man(og familien) honoreret hvis man omlommer eller invalideres.det er der ikke noget nyt i ::Ja mure har desværre plads til flere.!!!Hvborfor skal de mennekser der bor i Mjølnerparken ikke også have samme beskyttelse som jøderne.Der er mindst ligeså meget risiko for ulykker som i Krystalgade!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer