Samlet pris for nye kampfly bliver 56 milliarder kroner

Foto: krigeren.dk

Totalomkostningerne er i alt 56,4 milliarder for nye kampfly, oplyser forsvarsminister Peter Christensen.

Selv om Danmark skal købe nye kampfly, så lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke op til at øge Forsvarets budget.

På et pressemøde i Statsministeriet torsdag fastslår statsministeren, at det vil koste Danmark 20 milliarder kroner at købe de 27 F-35-kampfly, som regeringen lægger op til. Pengene skal tages fra Forsvarets budget, oplyser Lars Løkke Rasmussen.

Annonce
Annonce

De samlede udgifter bliver ifølge forsvarsminister Peter Christensen 56,4 milliarder kroner.

Iagttagere har ellers advaret om, at forsvarets budget er så hårdt presset, at der ikke vil være råd til også at finansiere kampfly, uden at det går ud over muligheden for at deltage i internationale operationer.

Men den bekymring afviser Peter Christensen.

LÆS OGSÅ :  Forsvarsministeren beskyldes for vildledning om kampfly

Han lægger vægt på, at forsvaret allerede er blevet opgraderet på en række andre områder, så der er mulighed for at prioritere den såkaldte ramme for materielanskaffelse i Forsvarets budget til netop kampfly.

Han peger på, at Søværnet har fået nye fregatter, Hæren har fået nye pansrede mandskabsvogne, artilleri og opgradering af kampfly. Derfor er det muligt at finansiere flyene inden for det eksisterende budget:

– Hovedandelen af de 20 milliarder kroner, som det koster at anskaffe flyene, vil blive fundet ved at udmønte materielrammen de næste cirka 10 år.

– Og så er der en mindre del, som skal findes ved effektiviseringer. Det er min ambition, at det skal ske, uden at det går ud over Forsvarets mulighed for at deltage i internationale operationer, siger Peter Christensen.

LÆS OGSÅ :  Briterne vil lancere nyt kampfly som skal afløse Eurofighter Typhoon

Han lægger op til, at der skal effektiviseres for omkring 400 millioner kroner. Det kan blandt andet ske ved at skære i Forsvarets interne rejseaktivitet og brug af konsulenter, mener han.

 

/ritzau/

17 kommentarer

Skriv et svar
 1. der nævens i artiklen at hæren har fået nyt artilleri, men hvis jeg husker rigtigt så har de da ikke engang besluttet sig for hvem der skal levere dem endnu? :)

 2. Og hvor skal de resterende penge komme fra?
  Og er beløbet på kr 56,4 alt inklusiv, altså reservedele, våbensystemer samt tilhørende ammunition?

  56,4 mia. kr/27 fly = 2,08 mia. kr stykket. Der er langt op til beregningerne fra Norge, hvor det erfaringsbaserede anskaffelsesbeløb, inkl ændring af støttestruktur – herunder omkostninger af etablissementsmæssig karakter – var 8 mia. kr stykket.

 3. Som forventet.
  Man har jo i forvejen nogle radar
  Fra Lockheed Martin. Der er der heller ingen servise i handlen. 6 til 12 måneder på reserve dele.
  Ser kun en masse udgifter til uddannelse og smut ture..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *