Regeringen vil etablere en deployerbar brigade på 4000 mand

Arkivfoto: C. Sundsdal - Krigeren.dk

Regeringen vil etablere en deployerbar brigade i en størrelse på 4000 mand. DF og S bakker op.

Næste forsvarsforlig tegner til at blive ensbetydende med en historisk udvidelse af Forsvarets muligheder for at udsende soldater fra Hæren på fremmed jord i længerevarende missioner.

Det skriver Politiken Søndag.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet nikker anerkendende til regeringens ambition om at bruge efterårets forligsforhandlinger til at etablere en udrykningsklar brigade på 4000 mand.

Annonce
Annonce

“…flere pansrede mandskabsvogne, kampvogne, artilleri og missiler, der kan skyde angribende fly ned“

Den skal over længere tid kunne operere selvstændigt i for eksempel Baltikum.

– Vi skal opbygge en brigade, som kan operere uden for landets grænser. I princippet overalt i Natos område, men mest sandsynligt omkring de baltiske lande. Den skal kunne forsvare sig mod flyangreb, der skal være et føringshovedkvarter og en masse ting.

– Det er flere pansrede mandskabsvogne, kampvogne, artilleri og missiler, der kan skyde angribende fly ned. Den skal kunne operere i længere tid, siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Politiken Søndag.

Han ønsker ikke at udtale sig præcist om, hvor længe brigaden skal kunne operere, hvornår den tænkes meldt klar hos Nato, eller hvad omkostningen bliver.

Ifølge Politiken Søndags oplysninger ligger det dog ikke i kortene, at brigaden skal stå operationsklar ved udgangen af næste forligsperiode i 2022.

Selv om der ikke findes en entydig beskrivelse af, hvordan en brigade skal skrues sammen, vil der ifølge militære eksperter være tale om en større opgradering af hæren.

– Brigadeordet er den nemmest mulige måde at sige på, at man ønsker at opgradere hæren, siger Henrik Breitenbauch, der leder Center for Militære Studier på Københavns Universitet, til Politiken.

/ritzau/

108 kommentarer

Skriv et svar
  • Luftkasteller , som i gamle dage : var mange enheder brigade størrelse optegnet på stabskort som luftlommmer på kortet og de store herre legede så med regimente og brigader .Har været på øvelse vor vi fes rundt med flag der skulle vise at vi var en meget større enhed end hvad vi var 3 mand i en jeep .

  • Jensc Hansen øvelser for de højere stabe har sin klare berettigelse og der er ingen grund til at spilde for mange soldaters tid med det. Min betragtning er mere at det er skammeligt at vi er kommet til et punkt hvor det er umuligt for hæren at stille en enkelt brigade… Politikerne burde ikke have lov til at kalde det Forsvaret længere for vi kan ikke forsvare noget…

  • Jon Marin jeg er enig langt hend at vejen om din udlægning. Har været på store NATO øvelser i Tyskland vor jeg så de ” såkalte høj herres mangler ” når det ikke fungerede med at diagere de enheder de havde???? , selv på bataljon størrelse/ plan, går der kage i øvelsen i Oksbøl vor det hele bliver “neutraliseret ” indtil de får styr på tropperne igen .SÅ JOW DET ER FRÆKHED AT KALDE DEN BARBERET HÆR FOR ” FORSVARET” tak du de Radikale og socialdemokraterne for alt lige siden 1960 og op til idag , med de paphoveder i regeringen når vi aldrig vores aftale omkring NATO m/ 2BNP% af statsbudgettet. God søndag

 1. så lad os knuse nogle tal for. en brigade på 4000 mand der skal kunne deployeers betyder hvis man går ud fra de skal sendes ud 1 gange hvert andet år for ikke at slide på personelet unødigt dvs man skal gange antallet af personer der skal bruges med 4. 4000 X 4 = 16000 m/k dertil kommer at der stadigvæk skal være et nationalt beredskab så du kan godt ligge 4000 m/k oveni. rent materielmæssigt burde vi have nok til at som minimum kunne give dem en eskadron kampvogne + de panserede mandskabsvogne der er brug for. artilleri, glem det, vores gode gamle 109 er fuldstændig slidt op og de nye er ikke indkøbt endnu
  logistik at holde 4000 mand forsynet vil betyde at lagerne først skal fyldes og her over de seneste år har politikken været at man har ikke reservedele på lager til større materiel. man har også nedlagt vores egen ammunitions fabrik så alt skal købes.
  det var sådan set bare den operative del. lige på tidspunktet er det samlede forsvar på 19500 årsværk hvoraf ca 4000 er civilt ansatte der med meget få undtagelser har en militær baggrund men lige pt er forsvaret også udsat for endnu en sparerunde hvor de operative kapaciteter bliver skåret herunder at man fjerner mellem 700-900 stillinger. så nej det hænger ikke sammen det er en ommer.

  • Hallo, du skal ikke komme her med din sans for virkelighed og tror du kan med tal bygget på praktiske erfaringer og andet, tro at du ved bedre end folk der kun kigger på papir og engang imellem bliver luftet, dækket tæt op af et utal af generaler og andre manipulative tosser.

   Du ved ingenting, Stig, ingenting!!!

  • hvad skulle de kunne gøre, degradere mig ? jeg er “tidligere” og ud over interessen for dansk forsvar så har jeg ikke så meget at gøre med systemet mere. Spøg til side jeg ved udemærket godt at de vil forsøge at gennemføre dette så billigt som muligt og vil skære hjørner uanset hvor mange der råber op men jeg har en naiv tro på at jo flere gange de får det her at vide jo større er chancen / risikoen for at der bliver skabt en forbindelse mellem bare to af de nervebaner der sidder i hovedet på de hamsterhjerner der ønsker det her. jo jeg ser gerne at den danske hær bliver i stand til at kunne udsende en brigade men jeg ved også at politikerne ikke vil betale den pris det kommer til at koste da det nok bliver i størrelsesordnen x antal milliarder fordi meget materiel skal købes og mange, rigtigt mange skal ansættes på fast kontrakt.

  • Hensigtserklæringer er ikke en fløjtende fis værd. Der lægges op til nogle heftige ændringer i forsvaret, ændringer der reelt er nogle hårde besparelser. Herefter vil man tilføre penge, men de penge skal deles mellem politi, forsvar og kriminalforsorgen.
   Når vores nye kampfly kommer til landet, skal der findes yderligere en masse penge. De penge er der bare ikke. Og vi ved jo godt, at de årlige omkostninger for F35 bliver væsentligt højere end det, regeringen tror. Allerede nu har CHF bedt om et par hundrede millioner ekstra, bare for at gøre Skrydstrup klar til de nye fly.

 2. 4000 mand alt i alt, det var noget af en slat

  Vi er 6000 mand i det danske forsvar og til info så er der 12.000 mennesker der arbejder på Rigshospitalet.

  Hvis vi sætter de 4000 i en ny brigade
  Så kommer vi til at mangler folk til alt det andet

 3. Måske vi skulle starte med om vi bare kunne skrabe sammen til at have en brigade herhjemme til nationalt forsvar inden vi taler om deployering.. Det har vi slet ikke råd til, hverken i penge eller menneskelige omkostninger.. Hvem f… bygger sådan nogle illusioner…?

 4. … Glæder mig til at se, hvor de vil skære i forsvaret, så de kan give pengene tilbage til det projekt…

  … Måske der er en Excel ark, der viser at en funktionel F35 svarer til 1000 mand, men selv tanken om fire funktionelle F35 fly har vist lange udsigter…

 5. For at det på nogle måde skal kunne lade sig gøre skal man ansætte det 3 dobbelte = Der er hverken ansatte eller penge eller noget som helst i forsvaret der peger på det skal kunne lade sig gøre !!!

  • En sekscylindret traktor der kun starter på fire, virker også i et eller andet omfang. Som jeg lige husker det, udløste første aktivering af DIB’en en del byretssager mod soldater der alligevel ikke ville.

 6. Jeg er en ex-militaere franskmand og min dansk er ikke sa godt, jeg vil flytte til danmark, så snart min dansk bliver bedre til at få et job og jeg vil kaempe for Danmark !

 7. Så er der gang i “forhandlinger” gennem medierne, eller rettere sagt så handler det nok mest om vise sin vilje til at øge forsvarsbudgettet. Ved at forslå forsvaret skal have en deployerbar Brigade på 4000 soldater, så taler DF og S lige ind i hjertet på folk ansat i Forsvaret, Hjemmeværnet og personer som stemmer ud fra forsvarspolitik. Ved næste valg kan DF og S så bruge taktikken ” benægt, benægt, beskyld en anden” når spørgsmålet ” hvem er skyld i Forsvaret er endnu mere handicappet end nogensinde før i moderne tid?” Og vupti, så har de mulighed for at lande swingvælgere på forsvarspolitikken ganske gratis næsten. Det eneste det har kostet er en gratis lille løgn, men politisk betragtes det ikke som en løgn, for de vil det jo gerne i deres store hjerter, MEN de har jo forståeligt nok ikke mulighed for at bakke deres ord op med stemmer. Nu skaber deres vilje på forsvarsområdet så politikerlede, for levebrødspolitikere kan ikke se problemet. De, politikkerne, har svært ved at forstå at folket generelt, og specielt os medarbejdere i Forsvaret, er skolet med at være ærlige, troværdige og derved kun fortælle hele sandheder.

  Kære polittikkere, gem jeres forhandlinger til forhandlingslokalet, og så vil vi dømme jer på de resultater i kommer ud med. Vi kender godt til jeres politiske program, så indtil i har noget at bryste jer med, så vis det format vi forventer af en folkevalgt, nemlig forståelse og faglighed. HUSK altid på det eftermæle i ønsker. De fleste folk i kongeriget kender til det eftermæle som polittikkere har i perioden starten af 1900-tallet og frem til efter 2. Verdenskrig. Hvor samtlige polittikkere lod Forsvaret forfalde til det punkt, hvor vi lige med nød og næppe kun vise viljen til at forsvare vores land. Tag aldrig den mulighed fra os igen, det kommer der ikke noget godt ud af.

 8. Far er ikke sur, far er skuffet….. Jeg vidste god politikere var dumme., men, det der er jo helt hen i vejret! Fuldstændig urealistisk! som det er lige nu kan danmark måske stille 500-1000 mand på en rigtig god dag, men efter 3 ugers øvelse vil ca 1/3 af deres køtj være brudt ned, og logistikken være talentløs. Bare se på den gang vi var i spanien, ik også Torleif Møller-Christensen?

 9. 4 aktive brigader og 8 reserve brigader der har følgende:
  1 Panserbataljon.
  2 Panserinfanteribataljoner.
  1 Stryker bataljon.
  1 Ingeniørbataljon.
  3 Artilleri batterier ( 2 alm artilleri batterier, 1 raketbatteri.
  1 Opklaringskompagni.
  1 Støttebataljon (MP, forsyning, kommunikation).

 10. Ja ja det er det jo ikke soldater til og i dag kan vi jo igen gang stille 1000 mand og folk forlader forsvaret rask væk :-) så uden at værer politiker kan jeg godt at sådan bliver det ikke

 11. Glem nu ikke at dette “substantielle” løft på 2,5 milliard skal deles med politi, rets- og fængselsvæsen samt SKAT.
  Prøv for sjov skyld at dividere 2,5 milliard med 5; giver vist langtfra mulighed for såkaldte “substantielle” løft…..

 12. Det er jo ikke politikernes idé… De lytter bare til hvad NATO har sagt.

  Desuden har FC hele året igennem på sin turné talt om den her brigade.

  Dejligt at se at politikerne lytter. Gad vide om de vil bakke det op økonomisk? 4000 mand i rotation, kræver godt nok en stor hær herhjemme til at holde det kørende.

 13. Det har Danmark da haft engang. Dengang blev det kaldt DIB’en (Dansk International Brigade) og talte officielt 4500 mand.
  Så kom en idiot på ideen at nedlægge den sammen med et par af de mest erfarende regimenter for at spare penge. Nu skal det hele genoprettes igen med endu mindre midler. Det kan man da kalde rigtig gennemtænkt…

 14. En løsning kunne være:
  En .Marinebataljon ( 2 eller 3 esk).fra Bornholm øremærket til overseas operations
  .Støtte af!.1 Pninf kmp fra LG, 1 KVGESK fra Dragonerne,1 batteri ART,og så det nødvendige stabsslinger og forsyning.
  Disse gæve gutter holdes klar til udenrigstjenesten og uddannes hertil.Resten uddannes til TA ligesom i UK og har som eneste opgave at forsvare fædrelandet og rigsfællesskabet sammen med hjemmeværnet.Desuden skal udenlandsoperationer bevilges som tillæg til finansloven.således at hjemmeforsvaret ikke skal spise sin egen hale!!!!

 15. Taget i betragtning at det koster omkring 1 mia kroner at udsende 350 soldater til kosovo 2006 pris, incl. løn, materialer, brænstof, lejr, materialer, reservedele, træning osv osv osv pr. år, så skal man godt nok have det store chækhæfte frem. ( mener helt bestemt det kostede ca. 1 mia. kroner ).

  Men ærligt talt er der ikke noget behov for de 4000 mand.
  Rusland angribe IKKE et nato land for det vil være enden på rusland som Supermagt.

  Siger bare det er en ufattelig dyr løsning for DK at 4000 mand ekstra, selv hvis de render rundt i DK og træner. Og endnu værre bliver det hvis de skal på missoner div. steder.

  – Jeg vil iøvrigt fraråde alle at blive udsendt, hvis i kommer til skade så bliver i røvrendt af staten reten af jeres dage, og i bliver økonomisk ruineret. Ja det lyder måske fint at soldaterne får x penge i erstatning, men hvad man ikke lige nævner er at over f.eks. en 30 årig periode så modregnes de invalide soldater mere end hvad de får i erstatning.
  Og hvis den invalide soldat finder sig en kæreste/kone som gider bo sammen med en invalid… ja så straffes folk med 30.000 bare for at dele bolig med en andne person.. og for hver 100kr konen tjener så modregner man x penge hos den invalide. Ja selv renterne i banken modregnes delvist.
  Med andre ord I bliver økonomisk ruineret, samtidig med at resten af samfundet får lønforhøjelse og brugerbetaling bliver indført når velfærdssystemet spares væk.
  Sidst men ikke mindst undgår i den tortur lignende behandling i det sociale system og blive mistænkt for at være en bedrager resten af jeres dage fordi i har været så frække og letsindige at blive syge på arbejde.!
  Ja det er skønt at være helt for DK, i får oven i købet 1 oste mad til flagdagen og en kop kaffe, hvorefter i kan putte medaljerne ned i skuffen igen.
  Og et samfund som egentligt helst så i bare var døde i tjeneste så de kunne spare jeres invalide pension i skat..

  – Har du råd til at blive syge ? Nej det kan jeg ikke forestille mig.
  Find dig et andet job og en sød kæreste i stedet for.

 16. Find ressourcerne først. Inkl. Det store bagved liggende set-up det kræver. Så der skal mange ekstra penge på bordet fra Christiansborg. Og så skal der sikres materiel og uddannelse først. Så mon ikke det endnu en gang bare er tomme ord…

 17. He, og her sidder jeg og kigger på mit gamle DIB mærke ;-P

  Men ja-jada. Måske version 2 bliver administreret bedre…

 18. Kig nu på hvad der foreslås!

  Der ønskes en Brigade baseret på “Reserven”, ikke på fast stående styrker.

  Dette betyder at der ikke kommer flere soldater, men at den Regionale Føringsstruktur (HJV + Reserven) skal kunne mobiliseres, som under den kolde krig. Der er altså kommet en lille tilkendegivelse af at det var en fejl at nedlægge den gl. mobiliseringsstruktur i start 00’erne.

  Stående styrke vil fortsat skulle afdække alle de opgaver de har i dag – Og kun i tilfælde af decideret krig vil den nye Brigade blive aktiveret.

  Men på papiret ligner det et skridt i den rigtige retning! Og det tæller jo i politik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *