Politiet ønsker assistance fra hjemmeværnsfolk iført civile kedeldragter

Politi

Hjemmeværnet har i den seneste uge assisteret politiet med forskellige praktiske opgaver i Rødby, i forbindelse de mange flygtninge og migranter der ankommer til landet .
I sidste uge besluttede Rigspolitiet dog, at hjemmeværnsfolk i uniform ikke måtte have direkte kontakt med flygtningene.  Det skyldtes ifølge Rigspolitiet, at der i Sydeuropa havde været ”uheldige episoder” med flygtninge, der havde reageret negativt og fået det dårligt over at blive modtaget af personer i militær uniformer, skriver TV2.dk

Rigspolitiet spurgte derfor Hjemmeværnskommandoen, om hjemmeværnsfolkene kunne trække i civile kedeldragter i stedet for. Men det afviste Hjemmeværnskommandoen:
”Svaret fra Hjemmeværnskommandoen var klart, at det ikke kan lade sig gøre. Hjemmeværnet indsættes altid i uniform, idet der heri ligger en beskyttelse af den enkelte frivillige som ”indsat hjemmeværnsmand/kvinde” – og der dermed ikke kan opstå en forveksling som almindelig borger”, skriver chefen for Hjemmeværnkommandoens kommunikationsafdeling, Erik Joseph Petersen, i et skriftligt svar til TV 2.

Politiformand: Nej tak til Hjemmeværnet

Det massive flygtningepres på Danmark, har trukket store veksler på den danske politistyrke, fordi store styrker er blevet sendt til grænseegnene omkring især Padborg i Sønderjylland og Rødby på Lolland. Flere politikere har foreslået, at bla. Hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen kunne assistere politiet med grænsekontrol. Den løsning møder dog kritik, fra formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.
“Jeg tænker, at det er en dårlig idé. Jeg mener, at politiarbejde skal laves af politiet, og jeg mener, at dette er panik før lukketid. Det må være en politimyndighed, der tager sig af politiarbejde, især hvor der kan komme magtanvendelse på tale,” siger Claus Oxfeldt til Jyllands-Posten.

Enkelte hjemmeværnsfolk fortsætter med at hjælpe politiet med de mange praktiske opgaver, uden at have direkte kontakt med de mange flygtninge og migranter.

Comments

Skriv et svar
  • Det er vel næppe sammenlignligt med det Politiet har bedt hjemmværnet om. Der omtales konfliter i forbindelse med militære uniformer, ikke politi uniformer. Flygtningene har ingen chance for at vide om dem i militær uniformen i Danmark vil behandle dem på samme måde som i de lande hvor militæret har fået mere hårdhændede opgaver.

   • Søren, nu er det jo heller ikke i alle lande, at politiet opføre sig som Dansk politi!
    Så dit argument kan vendes imod politiet også.

  • Ja, der er fjolser involveret – men jeg vil jo påstå at det er i HJV kommandoen…
   Hvis man fra politiets side ønsker assistance, så var det måske en idé at man prøvede at løse opgaven fremfor at sætte sig på halen som et surt barn der ikke får sin vilje i en legetøjsbutik!
   Civil blå kedeldragt og en refleks vest!
   Opgaver hvor der er brug for magtanvendelse skal under alle omstændigheder foretages af politiet selv.
   HJV folk skal udføre “bløde” opgaver.
   Man har fra politiets side, formentlig i samråd med krisepsykologer eller lignende ekspertise, vurderet at flygtninge fra et krigshærget Syrien tackles bedst uden folk i militæruniformer…

 1. Latterligt forslag fra politiets side. Og Claus Oxfeldt, er jo igen ude og på den ene side hyld op om mangel på ressourcer, og på den anden om at værne om politiets arbejdsområder. Han ville nok også helst have politi til bevogtning af gerningssteder og regulering af trafik ved større arrangementer.
  I Sverige anvendes blandt andet forsvar til bevogtning, hvor der i DK kun anvendes betjente.

  • Hvorfor er det et latterligt forslag?.

   Når nu vi har hjemmeværnet, hvorfor bør vi ikke udnytte dets resoucer bedre i denne situation?.

   Enig i at det ville være en god idé at bruge forsvaret til bevogtningsopgaver for at aflaste politiet.

 2. Det er sund fornuft – i de hele taget burde hele hjemmeværnet få en ekstra uniform uden sløringmønstre, når det indsættes i opgaver, hvor de 4 b’er ikke er relevante – man kunne bruge marinehjemmeværnets uniform blot med andre mærker til eksempel.

  (Rettelse 4 b’er)

  • Hvad hulen er det for noget radikalt pis at skrive. Hjemmeværnet er en militær ordination og iklædt som en sådan. Hvis folk der kommer hertil ikke kan tåle at se en ubevæbnet person i uniform så bliv hjemme. Det er bestemt ikke den første uniform de ser på rejsen, men helt sikkert den mest humane.

  • En militær organisation bør have en uniformering, som passer til opgaven – marinehjemmeværnets uniform er en militær uniform, der egner sig til opgaven med at yde støtte til politi- og øvrige civile myndigheder i denne og andre sammenhænge – det er sund militær fornuft, altså per definition ikke radikalt fims.

  • Alexander,

   mener du det er et uoverstigeligt problem, der ikke nemt kan løses ved, når det måtte opstå, ved i klar røst at meddele, at man ikke er fra politiet?

   Og hvis P-vagter kan leve med den risiko kan man nok også gøre det i hjemmeværnet.

  • Thomas,

   uniformen anvendt i MHV er altså en militær uniform – blot uden sløring, da det ikke er påkrævet for opgavens løsning – nøjagtig som tilfældet er med alle de opgaver HJV løser for politi og andre myndigheder.

   Bemærk – jeg ikke ønsker at erstatte kampuniformen, men blot supplere den med en mere velegnede uniform til de pågældende opgaver – altså almindelig støtte til politi.

  • Lars R. Hansen på engang synes jeg dit forslag er innovativt og relevant. På den anden side bryder jeg mig ikke tilpasningen for at please mentaliteten blandt gæster i vores land. Argumentet fra Oxenfeldt er måske endda relevant, i hvert fald som strategisk løfte stang til flere ressourcer. Jeg mener man bør fastholde M84 og ikke bøje af. Oxenfeldt bør gå i brechen for flere ressourcer, hvis og såfremt, at det er hvad sagen handler om. Der er jo tankevækkende at søge ressourcer for så at afvise dem, enten er ressourcen ikke relevant eller også er det for at skabe opmærksomhed på egen ressourcer problematik, hvilket Oxenfeldt i forbindelse med den øgede sikkerhed i kbh, har gjort opmærksom på. I det heltaget virker det som om Christiansborg er gået på Siesta…

  • Jeg kan sagtens se din pointe min anke er dog, at forudsætningen for at løse opgaven er, aktuel problematik og handlemuligheder herfor. CSF handler fra mit synspunkt om tilstedeværelse, styring og ledelse af menneskemængden.

  • Selvfølgelig er en uniform som fx. M/04 ikke en streng nødvendighed – klart ikke og jeg ville under de nuværende budgetmæssige omstændigheder næppe prioritere det høj – men jeg ved bare, at uniformering har betydning og sender nogle signaler, der har indflydelse på opgaveløsningen.

  • Hjemmeværnets uniformering er ikke ligegyldig – endvidere deler hjemmeværnet og politiet ikke budget – yderligere kan man godt finde en nær udgiftsneutral løsning, hvis man er villig til at tænke ude af boksen.

  • Hvorfor skriver du ikke bare som de radikale og andre at du ikke ønsker et forsvar eller hjv, hvor meget mere vil du spare af de små 22 milliarder, som bl,a bliver brugt til at lønne ansatte og andre i forsvare, fordi at der er nogen individer der ikke kan tåle synet af en uniform.

  • Og om lidt hedder den MTS. Og M/04 har M/ 84 sløring/mønster.

   Lars, jeg forstår ikke forslaget. Hvorfor skal personer, som arbejder under politiet arbejde i civilt? Jeg kan kun se, at det vil skabe forvirringen.

  • Funktionsuniform m/04 har ikke sløringmønstre.

   Og de skal heller ikke arbejde i civilt – de skal indsættes i en anden uniform end kampuniformen, når opgaven tilsiger det – og her var funktionsuniformen m/04 ved marinehjemmeværnet et hurtigt bud fordi den allerede er i systemet, men andet lignende blot billigere kan også bruges.

 3. Hjemmeværnsfolk og soldater, lad os nu ikke blande begreberne sammen. Politiets begrundelse er helt igennem saglig, det ved enhver der har haft med krigsflygtninge at gøre. Hjælp nu bare til og lad være med at skabe Jer over beklædning. I sidste ende handler det om at løse opgaven!

  • Hvad er din betegnelse af en soldat? For den korrekte betegnelse for en som er i FSV eller HJV, er netop soldat.

   Soldat substantiv, fælleskøn
   BØJNING -en, -er, -erne
   UDTALE [solˈdæˀd] tip
   OPRINDELSE fra italiensk soldato, afledt af soldo ‘(soldater)løn, sold’, af latin solidus ‘solid, fast’ (som betegnelse på guldmønt)

   Betydninger
   1.
   person som gør eller har gjort tjeneste i de væbnede styrker
   1.a
   OVERFØRT (pligttro) person som gør et stykke arbejde for en bestemt sag

  • Ken Christensen det er enten eller. jævnfør Geneve-konventionerne er man enten civil eller soldat der er ingen mellemvej. selvfølgelig skal de flygtninge der kommer beskyttes for unødvendig overlast men hvad med det HJV personale der er indsat, forgår dette i “civil” er de ikke beskyttet rent retsligt hvilket jeg personligt ikke ville bryde mig om at arbejde under. idet har handlet om fra politiets side at få hænder til billig penge uden at have gjort sig opgaven klar. desuden bør man ikke indsætte soldater til den slags opgaver men beredskabsstyrelsen da de har mere af det rigtige materiel

  • Sådan en gang sludder Ken; det virker sgu da endnu voldsommere at se politifolk i sorte uniforme med støvler og pistol end at se en hjemmeværnsmand/kvinde i en grøn uniform, uden våben, uden seletøj…

 4. Det er da en skam hjemmeværnet ikke ønsker at hjælpe yderligere, når der er mest brug for dem. Der var sikkert et vigtigt kræmmermarked der skulle bruge trafikdirigering den dag.

  • Nej det er det så ikke. Jeg er selv i hjemmeværnet og jeg har ikke fået besked om at der kunne bruges hjælp. Undersøg lige dine facts engang. Hvis det var jeg, eller flere måake havde fået at vide: hvem kunne ønske sig at hjælpe her. Havde de nok fået mere hjælp.

 5. Psykologisk kan jeg godt forstå forslaget, men at iklæde sig en uniform, relevant eller ej, betyder tilsyneladende utroligt meget for den enkelte Hjemmeværnsmand, måske også mere end selve opgaven, derfor er denne kamp, tabt på forhånd.

 6. Er derimod meget enig i politiets holdning. Har personlig erfaring fra tiden sidst i 90’erne, hvor jeg som politihjemmeværnsmand mødte ind til tjeneste en dag, hvor der var ankommet en bus fyldt med flygtninge. Der blev nogen tumult og råberi pga min M/84, og selv om jeg tog trafikvesten på for at nedtone camouflageuniformen, blev jeg simpelthen nødt til at tage før afsted på opgaven, for at skabe ro igen. Flere af mine po-kammerater og jeg selv er faktisk helt på linje med politiet, og vi ønsker en anden fremtoning mod publikum end militæruniformering. Men vores ønske bliver forvekslet med at vi vil lægge afstand til hjv, og det er ikke korrekt. Bare en mere relevant uniform.

 7. Enten arbejder de i deres uniformer eller slet ikke, det andet er noget pjat, hvem ville kunne tage en hjemmeværns soldat alvorligt hvis vedkommende stod i en civil kedeldragt, og ville man kunne se det ikke bare er en som udgiver sig for at være hjemmeværn soldat, politiet arbejder jo også i deres uniformer

 8. Hvorfor har vi overhovedet hjemmeværnet?, når de endelig får en reel og spændende opgave så stejler de og tuder over de ikke må klæde sig ud!. Fyr dem og giv politiet ressourcerne.

 9. Kun et spørgsmål til politiet hvis HJV personale er indsat i civil er de så dækket af de samme regler som hvis de var indsat i uniform ? og svaret er nej. Det vil sige ingen erstatning hvis de kommer til skade, ingen retslig sikkerhed. Jeg tror mere det har handlet om fra politiets side at få arbejdskraft der ikke skulle have løn.

  • Den er prøvet af kan dog ikke huske hvornår. prøv at vende den om hvis man optræder i civil så kunne du lige så godt være en person som politiet har bedt om at hjælpe der kom ind fra gaden. der er mange hjvmænd der ikke har militært ID-kort hvilket vil sige det er den eneste måde hvorpå man kan identificere sig. noget helt andet er at det nok havde været bedre hvis politiet havde bedt beredskabsstyrelsen om hjælp da de har mere af det udstyr der kræves end HJV har men det er derfor jeg tror det mere har handlet om penge fremfor noget andet da HJV generelt er ulønnet og det er beredskabsstyrelsen ikke.

 10. Politiet må bruge de resuser de har og trække på, men loven er lavet sådan at hjv skal kunne assistere Politiet hvis de anmoder der om, men, samtidig skal det personel der bliver indsat også bære den uniform der er dem tildelt, da den er arbejdstøjet og når den bæres er man beskyttet af tjenstemandsloven det er man ikke i civilt.

 11. man kunne jo os lukke hjemmeværnet og fordele pengene mellem forsvaret og politiet. Det ville da give så mange ekstra resurser at de selv kunne løse det. Hvis man så kigger helt firkantet på det er en almindelig hjemmeværnsmand så i virkeligheden uddannet til disse opgaver i så fald kunne jeg godt tænke mig at vide hvad de har af relevant uddannelse som Gør at de kan løse sådanne opgave? endvidere står der i loven at hjemmeværnet ikke må indsættes mod civilbefolkningen hmm det får mig til at tænke en magtanvendelse ville det ikke være i direkte strid med denne lov så? tror i skal tænke jer godt om inden i svare mvh Morten

  • Morten – Hjemmeværnet er uddannet også til den form for opgaver. At de ikke må indsættes mod civilbefolkningen, går på væbnet indgreb. Iøvrigt må enhver civil person foretage en civil anholdelse, når der foreligger et kriminelt tilfælde…Vil du lære mer om Hjemmeværnets uddannelse, så brug dog GOOGLE og fri os andre for dine smørerier.

  • okay hvilken del i hjv uddannelsen Gør at du føler dig giret til at varetage sådan en opgave som denne? tror ikke helt du ved hvem jeg er men lad nu det ligge. ved flytninge risikere du at der er folk med psykiske problemer og traumer og så vidt jeg ved er det ikke en del af grund uddannelsen i hjv ej heller en del af almindelige hjælp til politiet. hvordan kan den almindelige hjv mand kvinde så Være giret til at tage imod disse mennesker?

  • Michael Haahr Thyregod Nej vi må ikke indsættes imod befolkningen, men der kunne være opgaver som f.eks. bevogtning og sikring som vi egentligt godt kunne deltage i efter politiets anmodning herom.
   Men selvfølgelig i uniform, ellers kan man jo kalde på nogle andre i lyserøde badedragter.

  • Der er ikke mange penge at hente – hjemmeværnet skal spare og koster stort set ingenting i forhold til de timer de lægger i det. De opgaver der udføres af hjemmeværnet skal så finanses andet sted fra og hvem skal så det..

  • man kunne starte med at alle i hjv på ligefod skulle være frivillige dvs os folk på distrikter og regioner ja helt til tops. derefter kunne man spare på udstyr som den almindelige hjv soldat aldrig alligevel får brug for. De penge kunne politiet få til at uddanne flere betjente og ansætte flere betjente. så kunne man indsamle alt udstyr fra folk i reserven som alligevel aldrig får brug for det mere. hvor mange steder vil i mere have at spare ?

  • Henrik Erikssøn Dannenberg Har du ikke en husforsikring?
   Har du ikke en ulykkesforsikring?
   Men du bor måske på toppen af bakken og behøver ikke at bekymre dig om oversvømmelser, stormflod og orkaner som bare rykker rundt i folks liv?

  • Trolden – Lange Lyn – citat “tror ikke helt du ved hvem jeg er men lad nu det ligge” hvis nu du giver dig selv til kende for du må helt sikkert ligge inde med en masse baggrundsviden som vi andre må kunne drage nytte af….
   PS Giret vs. Gearet…

   • Ja det er korrekt.Det er en “pain in the ass” at nogle optræder på FB og gemmer sin identitet bag en karikatur eller en plakat.Hvad er de bange for.Ellers bør de lyne arret!!!

  • Wow Lange der er godt nok en der er blevet trodsig der hva?…ved godt godt hvad der gik gal dernede eller rettere sagt har en ide og det.. men havde ikk regnet med sådan en kommentar fra dig

  • “Lang Lyn”, jeg vil godt se det regnestykke, hvor du kan skaffe folk til marinen, flyvevåbnet og politiet for de penge Hjemmeværent koster. Og stadig få alle opgaver løst!

  • der hvor jeg vil hen med det her er at man kunne fastansætte flere i forsvaret af de hjemmeværnsfolk som virkelig har det der skal til plus at man kunne ansætte flere ved politiet for de penge som det koster at drive hjv. det eneste det ville betyde i det lange løb er at folk ville være mere seriøse få en bedre uddannelse til at håndtere disse ting og at folk som er useriøse eller bare ikke har det der skal til blir sorteret fra så man ikke spilder unødig penge på eksempelvis folk i reserven. Ole vellev Hansen som jeg ellers skrev så burde du om nogen os vide at et weekend kursus i almen hjælp til politiet ikke er tilstrækkeligt altid. min egen sag kan vi os få frem hvis i ønsker det men det har jo intet med dette at Gøre.

  • Lange Lyn Kender mange Morten’er men ikke alle har styr på forsvaret… og et regnestykke der siger 600 mio = 1200 betjente… så får de betjente ikke meget udstyr…
   Og kan du få dem til at stille på hvad tid på døgnet uden at skulle betale overtid/afspadsering…. Hvad koster det at have en HJV M/K til at hjælpe i 8 timer kontra en fuldtidsansat betjent eller soldat? Som en Morten må du jo kende svaret…
   Når det er sagt så i alle grene af samfundet er der ‘dårlige æbler i kurven’ såvel i HJV, som i politiet eller inde på Borgen.

  • Hvad er det for en lov der forbyder indsættelse mod civilbefolkningen??
   Det står ikke i Hjemmeværnsloven, eller andre steder jeg kan finde.
   I et svar i folketinget fra 2001, svarer daværende statsminister Poul Nyrup at danske soldater kan indsættes “mod danske statsborgere i fredstid på dansk territorium” (underforstået med risiko for en eller anden form for konflikt) med godkendelse fra forsvarsministeren.
   Jeg kan ikke se hvordan Hjemmeværnsfolk rent juridisk skulle adskille sig fra Frømandskorpset, som spørgsmålet handler om.

   Kilde:
   http://webarkiv.ft.dk/Samling/20001/spor_sv/S1433.htm

 12. Naturligvis skal HJV udføre deres opgaver iført deres uniform! Vi kan sgu da ikke tage hensyn til alle som kommer væltende ind over grænsen – at “flygtningene” kommer i sikkerhed må være flygtningenes 1. prioritet – hvilket tøj, dem som modtager dem ved grænsen, er iført, må da komme langt nede på listen…!!

 13. Lad os nu stå ved at hjemmeværnet og millitæret for den sags skyld kan hjælpe til ved civile opgaver på lige for med beredskabet. Vi må også være vore værn og uniformer bekendet. Disse værn kan også løse civile opgave.
  Det vil kun være en farvet presse der kan fordreje humanitære opgaver løst på denne måde. Hjemmeværnet hjælper jo også til ved mange andre civile til eks. sport, festival mm.

  • Kenneth det giver sgu da god mening at møde flygtninge som er traumatiseret af krig, soldater og ødelæggelse i neutrale kedeldragter og ikke i soldater uniform. De hvide busser hentede jo heller ikke jøderne ud af koncentrationslejrene i SS uniformer.

 14. Hvorfor behøver HJV en militæruniform, til når de udfører alm. Hjælp til politiet – er det overhovedet en nødvendighed, i de givne rammer, f.eks som denne her situation.. Politiet har da som udhangspunkt en ret god pointe, når man helst gerne vil undgå at sende visse signaler..

  • Det virker da mere i mine øjne, at man i kraft af sit virke, tilsyneladende ikke har kunne se hensigten i at tilpasse sin påklædning til opgaveløsning, ufleksibelt, stædigt og uproffesionelt hvis du spørger mig.

   Iøvrigt, så argumentere jeg i modsætning til dig, med en retorik som en fornærmet 12-årig, stop lige dig selv; Ikke ;)?

  • Den forklaring tror jeg umiddelbart ikke vil holde rent juridisk; hvad gør momenter m.m til hjemmeværnsøvelser, hvorfor figuranter umiddelbart er i uniform? Og hvad med andre tidspunkter, i medfør af tjenesten, hvor de er iført kedeldragt – den forklaring, holder simpelthen ikke.

 15. En latterlig debat. Selvfølgelig skal man ikke stille op i kedeldragt eller anden påklædning end det udleverede, at nogen argumenterer for det viser kun vedkommende ikke har sat sig ind i sagen. Det her handler om Politiets manglende overblik og ressource styring. Ligeledes ordsproget “rettidig omhu”, det må da nærmest kun være politiledelsen som blev overrasket over flygtningestrømmen.

 16. Det andet må da bestemt fortolkes som at skulle være “særlig hjælp”, men er det så problematisk at komme flygtningene for nært, var det så ikke en idé at politierne selv trak i kedeldragter? Eller nå nej, så var det jo den der ville få problemerne… Fy for f….

 17. Hvorfor er det lige at jeg kommet til at tænke på Rokokoposten, hver gang jeg høre at Claus Oxfeldt har udtalt sig.

  Igen træder Claus Oxfeldt på andre for at nå stjernerne. Med Claus Oxfeldt forslag, så kunne politiet ligeså godt kontakte det nærmeste Job Centre, og få ledige og kontanthjælpsmodtager til at hoppe i kedeldragter.

 18. Hvorfor er det lige at jeg kommet til at tænke på Rokokoposten, hver gang jeg høre at Claus Oxfeldt har udtalt sig.

  Igen træder Claus Oxfeldt på andre for at nå stjernerne. Med Claus Oxfeldt forslag, så kunne politiet ligeså godt kontakte det nærmeste Job Centre, og få ledige og kontanthjælpsmodtager til at hoppe i kedeldragter.

 19. Hold nu kæft med jeres pladderhumanisme. Hvorfor er det altid kun de andres følelser der skal tages hensyn til. På med uniformen, og lad dem forstå at her i landet har det konsekvendser når man ikke opfører sig ordentligt

 20. Måske det var muligheden for at tænke over hvilke uniformer der skal bæres, jeg er selv i MFP (det gamle BON) hvor vi bære grønt, men i rednings øjemed i overlevelses dragter der passer til de orange gummibåd, jeg ville mene at det var oplagt at de enheder der normalt støtter politiet havde sorte uniformer som rimede på politi (dog med en markant forskel ), det ville i mine øjne stå bedre og nok også give mere respekt til alle andre arrangementer hvor jeg godt kan trække lidt på smile bandet af en sløret mand skal vise vej i et lys kryds… Men er enig i dagens resultat, ingen uniform – ingen opgave. Jeg tager sgu heller ikke på vandet i mit private sejler tøj for at lede efter nødstedte…

 21. Nu må det her simpelthen stoppe…
  Jeg er så træt af at vi skal tage hensyn til dit og dat !!!!

  Hvad med vi rettede ryggen, mandede os op og forklarer dem der vil ind i Danmark/Europa, at her gælder der nogle regler, og her er der nogle traditioner..

  Og hvis de vil være her må de efterleve dette.

  Det kan simpelthen ikke være rigtigt at vi skal tage hensyn til de “fremmede/nye”.

  Vi er jo til grin, vågn dog op. de skal have hjælp JA, men det skal være i deres hjemland, der er så store problemer allerede pga 130.000 tusind
  Men der er alså 17 mil i Syrien alene.

  Ked af at sige det, Europa KAN ikke redde hele verden.

 22. Undervejs op gennem Europa har de nyankomne truffet masser af politi i uniform. I Makedonien, så jeg, bærer politiet camouflageuniform. Tvivler på at uniformerne giver de nyankomne traumer. Nu MÅ galskaben stoppe!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer