PET har problemer med at rekruttere til Aktionsstyrken

Aktionsstyrken. Foto: PET

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har store problemer med at rekruttere betjente til specialenheden Aktionsstyrken (AKS), der blandt andet står for terrorbekæmpelse i Danmark.

Det fremgår af PETs Årlige redegørelse, som er en opsummering af efterretningstjenestens arbejde.
Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt vurderer, at problemerne skyldes styrkens ekstremt høje adgangskrav.

– Det er ikke noget, man kortvarigt kan træne sig op til. Der er helt akut brug for at finde x antal AKS-folk, og der har vi altså haft problemer med at finde folk, der er fysiske i den formåen, som man forventer.

Claus Oxfeldt mener dog ikke, at man skal sænke kravene. I stedet foreslår han, at blikket rettes mod Forsvaret.

– Det er blevet foreslået, at man kan ansætte nogle andre kompetencer end politifolk. Men det er ganske få, vi taler om, siger Claus Oxfeldt.

– Det er ikke meningen, at det fremover skal være militær. AKS skal fortsat være en politistyrke, og det er meningen, at vi igen skal tilbage til, at det er politifolk, som varetager politiopgaver.

I Danmark er der ellers tradition for en skarp opdeling mellem forsvar og politi, hvor politiet tager sig af opgaver i civilsamfundet og er uddannet til det.

Aktionsstyrken har blandt andet til opgave at opretholde antiterrorberedskabet i Danmark.

Den mangelfulde rekruttering sker i en tid, hvor PETs Center for Terroranalyse vurderer, at terrortruslen mod Danmark er alvorlig.

Selv om behovet for nye rekrutter er akut, mener Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, imidlertid ikke, at løsningen ligger i militæret.

– Jeg håber ikke, at man falder for fristelsen til en direkte ansættelse fra Jægerkorpset eller Frømandskorpset, som jo har de kvalifikationer, som Aktionsstyrken kræver.

– Det hører ingen steder hjemme i et udviklet demokratisk samfund, at vi får et paramilitært politi. Militærfolk er uddannet til krig og til at slå folk ihjel, påpeger Bonnichsen.

Modsat Claus Oxfeldt mener han derfor, at man bør kigge på mulighederne for at sænke adgangskravene til AKS.

PET vil ikke stille op til et interview om problematikken, men oplyser i en skriftlig kommentar til Ritzau:

– I takt med udvidelsen af Aktionsstyrkens opgaveportefølje samt en generel stigning i omfanget af opgaver arbejdes der fra PETs side på en udvidelse af enheden med afsæt i gældende optagelseskrav. Denne opgave har PET et stærkt fokus på.

PET vil ikke oplyse, hvor stort et problem rekrutteringen er, eller hvor mange rekrutter der mangler i Aktionsstyrken.

/ritzau/

Comments

Skriv et svar
 1. Claus, kan du finde ud af hvad du mener. Den ene dag så skal Forsvaret slet ikke samarbejde med Politiet, og den næste dag, så kan AKS godt rekruttere fra Jægerkorpset eller Frømandskorpset. Pyt med om de 2 korps bliver udhulet, bare du får nogle folk i Politiet. Men nu er det åbenbart fordi det er dine folk der mangler. Men prøv lige at se på hvad Frømandskorpset gjorde. De gik ud og hentede ikke militært uddannede folk fra gaden og fik nogle gode frø’er ud af det. Jægerkorpset går også den vej nu. AKS kunne måske gør det samme, og så sige at folk skal være kadetuddannet for at komme i AKS, så kunne de trods alt klare lettere politiopgaver med det samme og senere få den rigtige politiuddannelse, for AKS’erne er heldigvis ikke i aktion hele tiden. hilsen Søren

  • Søren

   Ret spændende kommentar du kom med.
   Hvordan gik Frøerne ud og hentede civile på en måde som de ikke har gjort før, er der nogen sted at læse om det? Og når du siger at Jægerne nu gør det samme? Betyder det at kravene er ændret fornyligt?

   Jacob

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Loader…

0

Din reaktion / kommentar ? Du kan enten vælge at benytte via Facebook, eller nederst (standard kommentar)

0 kommentarer